Ik moest er weer eens uit, en het voordeel van corona-toestanden is dat de agenda leger is. Dus toen mijn 2 avontuurlijke vriendinnen me vroegen of ik goesting had om mee te gaan op hun hike, was een datum snel gevonden.

Alhoewel het technisch gezien nog geen winter is, zeg ik toch “winterbivak” tegen onze hiking met overnachting op paalkamping.

Winterkamperen deed ik al eerder,maar met de fiets. Hiken deed ik ook al eerder, maar dan wel in de zomer. Dit was dus weer iets nieuws voor mij, waar ik enorm naar uitkeek.

Zo heb ik weken gedaan over inpakken. Mijn huisgenoten draaiden wel eens met hun ogen, maar voor mij is dat een groot deel van het plezier. Uiteindelijk vertrok ik met een rugzak van 16kg (inclusief wandelstokken, eten en water). Nog steeds teveel, want ik liet me vertellen dat je rugzak max. 21% van je lichaamsgewicht mag bedragen … dringend wat bijkomen dus.

Train Poix Saint hubert

Onze route volgde deels de “Entre Lesse et Lomme” en het begin- en eindpunt was het station van Poix-Saint-Hubert.

Saint-Hubert is de Europese hoofdstad van de jacht, en dat hebben we geweten. Alhoewel we getracht hebben om alle jachtgebieden in kaart te brengen, via verschillende bronnen, hebben we toch niet alle jachtgebieden kunnen coveren. Gelukkig hebben we niet al te veel moeten omlopen. Het grappige was wel dat we nog maar 200m op weg waren vooraleer we onze route moesten aanpassen wegens doorkruisen van een drijfjacht.

Mijn vriendinnen, die zichzelf “zelfstandig bergwandelaar” mogen noemen, gaven mij de verantwoordelijkheid van vuurmeesteres. Op aanraden van Bjeurn had ik wat zipblokjes meegenomen en een wapperaar (een stuk plastiek om het vuur mee aan te wapperen). Ik moet toegeven dat ik opgelucht was, toen we ‘in de regen’ op de bivakplaats aankwamen, en daar al een groep mannen zagen, rond een brandend vuur. De zipblokjes waren niet meer nodig en zelfs hout sprokkelen moesten we niet meer doen. Wat een heerlijkheid !!!
Al werd mijn wapperaar, waar mijn vriendinnen me eerst mee uitlachten, wel geapprecieerd. De volgende ochtend vroegen de mannen me zelfs of ze hem niet mochten houden.

Over die mannen gesproken, dat was een aangename ontmoeting. Ze deelden hun vuur met ons en wij zagen hij ze uit hun rugzakken en enorme pot toverden en een vacuumgezogen zak zelfgemaakte spagettisaus. In hun vriendengroep was er blijkbaar een vacuummachine hype ontstaan, en dat is dus ook blijkbaar handig op trektocht.

Langs onze kant is het eerder het drogen dat ik een hype zie worden. Mijn vriendin heeft immers een droogmachine en had een variatie van zelfgedroogd fruit en tomaatjes mee, om het saaie eten mee te pimpen.

Het spannendste aan het winterkamperen vind ik altijd de overnachting en de vraag of ik het niet te koud ga hebben. Ondanks mijn slaapzak met comforttemperatuur -12°C, en de 4 handenwarmers die ik activeerde in mijn slaapzak om voor extra warmte te zorgen, was het toch op het nippertje. Een goede slaapzak beschermt immers niet tegen de koude die vanuit de grond komt. Volgende keer ga ik voor extra isolatie van onderuit.

Wat ook nieuw voor mij was, was het filteren van water. Dat is het verschil tussen een fietstrekker en een hiker. Als hiker draag je alle gewicht op je rug en is het héél belangrijk om dat te beperken. Het loont dan om wat minder water mee te nemen, en onderweg terug bij te vullen met water uit de Lesse.

Enfin … dees was super tof, en zeker voor herhaling vatbaar. Een volgende sessie is al gepland in de ‘echte’ winter en ik ben al in volle voorbereiding. Ik heb me alvast een deftige rugzak besteld, ik ben volop op zoek naar een oplossing voor de grondisolatie in de tent en ik heb als een echte nerd al een calculator gemaakt om te berekenen hoeveel eten ik nodig heb voor mijn werkelijke energiebehoefte. Want volgende keer wil ik niet meer terug thuis komen met 1,5kg overschot aan eten in mijn rugzak.

Lessons learned

  • Een thermos thee is een goed idee
  • Handenwarmers voor in de slaapzak zijn echte lifesavers
  • Nooit op trekking zonder waterfilter
  • Never underestimate een goeie wapperaar
  • De jacht valt niet te plannen, maar je kan beter wel een poging wagen
  • Op eten kan er nog veel gewicht gewonnen worden

Meer lezen