Steden zijn onmogelijk te vergelijken  …. niet alleen is dit héél persoonlijk, maar ook is het een momentopname afhankelijk van je humeur, het weer, het gezelschap, je verwachtingen, …

Maar toch ga ik het doen … dit is niet ‘de’ waarheid, zelfs niet eens ‘mijn’ waarheid, gewoon mijn gevoel op het moment dat ik deze lijst opstelde, morgen is de volgorde misschien weer anders. 

 

 1. Rome en Vaticaanstadje struikelt zowat over de geschiedenis, zoveel te zien en zoveel klassiekers uit je geschiedenisboeken. En je mag met Vaticaanstad een nieuw land op je lijstje zetten. Voor jonge kinderen vind ik dit persoonlijk een minder goede keuze, mijn kinderen hebben in elk geval geen goede herinneringen aan Rome en ze onthouden vooral dat er geen speeltuinen waren. Voor de fietsers kan ik zeker Via Appia aanraden … zo schoon !!!
 2. Barcelona
  ik ben een enorme fan van de Sagrada Familia, een prachtige kathedraal aan de hand van Gaudi die nog in volle opbouw is. Maar ook de andere Gaudi gebouwen en park Guëll zijn zeer de moeite. Maar natuurlijk biedt deze stad veel meer … en het is zijn sfeer, de mooie pleintjes en straatjes en gezellige eetgelegenheden die het helemaal af maken.
 3. Porto
  deze stad is prachtig, met de rivier de Douro en zijn gezellige ribeira. Er zit héél wat hoogteverschil in Porto, wat de uitzichten adembenemend maakt. Dit is geen afgelikte stad, de huisjes niet allemaal in goede staat, maar wel allemaal even charmant. Via de bruggen kan je naar het stadje Gaia, waar de portohuizen staan. Bij mooi weer kan je de bruggenspringens gadeslaan, zij springen via de brug 10-tallen meters lager de Douro in. Eens een ander soort van straatanimatie.
 4. Belfast
  je hebt 2 delen, het moderne stadsgedeelte dat ook héél tof en modern is (met onder andere de Titanic-site). Maar een must-do is rondfietsen door de protestantse en katholieke wijken en de murals (politieke muurschilderingen) en de peace wall gaan bezichtigen. Dit is een confronterende geschiedenisles, die je laat voelen dat de ‘troubles’ nog zeer levend zijn.
 5. Edinburgh
  Je hebt een hoog gelegen oud stadsgedeelte en lager gelegen het moderne stadsgedeelte, die via een park in elkaar overgaan. Magnifiek !! Het oude stadsgedeelte is geweldig, op de Royal Mile (de hoofdstraat) zijn veel traditionele winkeltjes en er staan zelfs nog werkende weefmachines, ook het National Museum of Scotland is een aanrader.
 6. Nantes
  Nantes … ik word nog blij als ik eraan denk. Bij Nantes denk ik aan een leuke wandeling via de groene lijn die op de straten is aangebracht en ook aan het toffe en hippe île de Nantes waar een reuzenolifant (gemaakt door Machines de l’Ile de Nantes) over het plein marcheert en iedereen natspuit.
 7. Kopenhagen
  Fietsvriendelijk, kindvriendelijk en sprankelend. Als je van fietsen houdt en fietsen in allerlei opzet wil zien is het hier the place to be, en als je niet van fietsen houdt is deze stad nog steeds een grote aanrader. Bezoek zeker ook de vrijstad Christiana !!! En als je met de fiets bent en een tocht wil maken in de meer landelijke omgeving van Kopenhagen, dan zijn de 6 vergeten reuzen strategisch opgesteld, zoek hen en je krijgt er een zeer schone fietstocht bovenop.
 8. Berlijn
  Berlijn heeft verschillende gezichten, van historisch (de Dom, BrandenburgerTor, ….) , tot ultramodern (Sony center,  Fernsehturm, …) en niet te vergeten de kolossale, uniforme, rechtlijnige sovjetsfeer (Frankfurter allee, Karl Marx Allee en de rest van OostBerlijn), en ook de Wereldoorlog en Berlijnse muur zijn nog tastbaar aanwezig, de stad ademt gewoon nog zijn geschiedenis uit, alles is nog zo aanwezig. Maar gelukkig zijn er naast al deze geschiedenis ook nog zoveel toffe winkeltjes, cafés en restaurants.
 9. Matera, Lecce en Bari
  Deze 3 Zuid-Italiaanse stadjes zijn zeer de moeite en ook te combineren bij een citytrip (de luchthaven ligt in Bari en met een huurwagen geraak je gemakkelijk tot de 2 andere stadjes, het is 70km tot Matera en 150km tot Lecce).
  De grootste aanrader is Matera, echt magisch, het is gelegen aan een diepe kloof en gekend voor zijn grotwoningen (i Sassi). Sedert 1993 is dit Unesco werelderfgoed en wij snappen heel goed waarom … dit is echt uniek. In de Sassi zijn er veel B&B’s, het zou zonde zijn om te overnachten buiten de Sassi. Loop zeker ook via de hangbrug naar de overkant van de kloof.
  Lecce is ook echt de moeite, klein weliswaar, maar de binnenstad is zeer knap en gezellig, zeker by night als alles mooi verlicht is en straatartiesten voor entertainment zorgen.
  Bari is heeft net zoals Lecce een knappe oude binnenstad … maar zeg nooit in Bari dat je houdt van Lecce (er is blijkbaar nogal wat rivaliteit)
 10. Valencia
  Dit is een zeer complete stad, ze biedt een mooi strand, een goed metronetwerk, de moderne stad van wetenschap en kunst, het oude stadsgedeelte en het kilometerslang stadspark op de vroegere rivierbedding. Deze stad is ook zeer geschikt voor kinderen, de onze praten nog steeds over de leuke grote speeltuin in het stadspark.
 11. Wenen
  Wenen is me zeer goed bevallen, een mooie propere en veilige stad vol impressionante en prachtige gebouwen, en allemaal in goede staat. Mijn favorieten waren het mooie Rathaus (stadhuis), het hundertwasserhaus (de Gaudi van Wenen) en Schönbrunn (het zomerpaleis van Sissi).
 12. Sevilla
  Een stad vol mandarijnenbomen (niet eetbaar weliswaar) met mooie gebouwen en pleinen en niet te vergeten het prachtige Plaza de Espana. Als je een auto ter beschikking hebt en tijd hebt raad ik ook “El Rocio” ten zeerste aan, dat is een prachtig westerndorp waar de tijd precies is stille blijven staan. Eén keer per jaar is er een pelgrimstocht tot dit dorpje, en alles staat in teken van de pelgrimstocht. 
 13. Parijs
  Ik fietste al naar Parijs, ik liep er al een marathon en ik ging er al op een meer conventionele manier citytrippen. Steeds wordt mijn liefde voor de stad groter.
 14. Riga
  Riga (Letland) is de enige stad in de Baltische landen die aanvoelt als een grootstad. Voor ons was Riga een hit, alles dicht bij elkaar en op wandelafstand, zeker de Jugendstil maakte indruk. Met zijn groene park doorheen de stad is Riga precies Valencia in het klein.
 15. Gibraltar
  Gibraltar was iets waar we al lang naar uitkeken… en het kleine landje met de grote rots stelde niet teleur!!! Een klim op de rots en kennismaking met de apen van Gibraltar is een must-do.
 16. Napels
  We hadden al veel negatiefs gehoord over Napels, zowel van de Italianen zelf als van Belgen, vooral over de criminaliteit en het vuilheid van de stad werd er geklaagd. Tot mijn grote verbazing vonden wij Napels wel een héél leuke stad, vanaf het moment dat we er binnenfietsten eigenlijk. Napels, de stad met zicht op de Vesuvius, is zeer levendig (feitelijk een zootje ongeregeld) en in het verkeer moet je assertief zijn. Ik heb dikwijls moeten lachen met de taferelen die ik daar gadesloeg … hele families op 1 skooter, hanen die rondliepen op de straten. Napels is geen typische afgelikte citytripstad, maar wij vonden het een aanrader. En als je dan toch gaat, pik zeker Pompeï mee !!!
 17. Pamplona
  Ik was instant verliefd op de stad die gekend is van de stierenrennen die in juli doorgaan, het stierenrennen leeft, want in de straten vind je veel spectaculaire foto’s en de arena is prominent aanwezig. Maar Pamplona is ook geweldig schoon, met zijn smalle straten met hoge gekleurde huizen, we spendeerden er maar 1 dag, maar het was een hele mooie.
 18. Avignon
  Deze stad deden we aan, in het prékindertijdperk, en Avignon stal meteen ons hart met zijn ommuurde binnenstad en zijn pittoreske centrum. Wij overnachtten op een camping aan de overkant van de Rhône (waar we ’s avonds aan de waterrand gingen kijken naar de verlichtte stad) en we trokken met de fiets tot in het centrum.
 19. York
  York is helemaal ons ding, super charmant, niet te groot, vol ambiance en met aanlokkelijke eetgelegenheden. En probeer zeker de snickelways die je tegenkomt eens uit.
 20. Helsinki
  In Helsinki moet je zeker eens de boot nemen, hoe mooi is het zicht vanop het water. En hoe mooi zijn die afgeronde rotsen en vele eilandjes. Helsinki is fietsvriendelijk dus stadsfietsjes huren is een aanrader, evenals de rotskerk … ga daar zeker binnen.
 21. Amsterdam
  Ik was al verschillende keren in Amsterdam, met het werk, met mijn schoonzusjes en schoonmama, toen ik daar de marathon liep en toen in ernaar fietste. Amsterdam doet me denken aan onberispelijk mooie gevels aan het water, shoppen in de 9 straatjes, het Anne Frank museum, gezelligheid, …. en ongezien op een ander “fietsers die de schrik der 9 voetgangers en automobilisten zijn”
 22. Stockholm
  Stockholm is een stad die je feitelijk moet binnenvaren, en als je dat niet doet moet je er zeker met een boot rondvaren. Zooo schoon.
  Voorts is het een geweldige stad om rond te kuieren, om musea te doen (zoals zeker de Vasa) en het bokrijk van Zweden te bezoeken nl. Skansen.
 23. Malaga
  Dit voelt niet aan als de zoveelste badstad aan de Spaanse kust, wij spendeerden hier 3 dagen en konden de stad wel smaken. Leuke stranden met speeltuinen, veel kunst en een mooie alcazaba, Malaga is top.
 24. Tallinn
  Tallinn noemden we de pastelstad, een schone stad met veel pakhuizen en met een oude binnenstad die terecht UNESCO werelderfgoed is. Een gezellige stad waar alles op wandelafstand is, plezant.
 25. Burgos
  Burgos is één van de grotere steden op de weg van de camino Frances naar Santiago de Compostella, in deze stad kom je gegarandeerd veel pelgrims tegen. Deze stad heeft ook de mooiste cathedraal die ik tot nu toe zag… prachtig. Voorts is dit gewoon een toffe en mooie stad.
 26. Almeria
  Almeria is een stad van dualiteiten, enerzijds is er het wondermooie alcazaba (een Arabisch fort en een must do) en een  moderne stad, anderzijds is er ook zoveel armoede en afval, alleen al voor die dualiteiten vind ik Almeria een aanrader en leerzaam. Op vlak van vegetatie doet Almeria totaal niet Europees aan, er heerst immers een woestijnklimaat en dat zie je aan de omgeving … geen wonder dat er in Almeria al verschillende westernfilms zijn opgenomen.
  Voor wie in de buurt gaat kamperen, kan ik van ganser harte de camping La Garoffa aanraden.
 27. Praag
  Ik kwam hier al twee maal en toch herinner ik me er niet zo veel details meer van, al te lang geleden. Maar de Karelsbrug over de Moldau, mijn eerste opera (Nabucco van Verdi) en de goede vibes blijven wel bij. Al kom ik graag nog eens terug om de sfeer weer eens op te snuiven en met wat meer interesse in de stad te citytrippen.
 28. Vilnius
  Ja … Vilnius is weer eens iets helemaal anders. Wat bescheidener, maar wel heel sympathiek. Vilnius is tussen heuvels gebouwd en dat geeft prachtige zichten op de stad en op de daken (die ook al dikwijls ferm de moeite zijn) van de hele vele (ook orthodoxe) kerken die ook een bezoek waard zijn. De sfeer in Vilnius is gemoedelijk, er is nog veel groen in de stad (parken, de 3 kruisenheuvel, de heuvel met de overblijfselen van het fort, ….) en langs de rivierbedding, je ziet ook vele mensen hier wat verpozen en genieten. Er is de oude binnenstad, maar ook het wat alternatieve Uzupis, een ludieke ministaat in Vilnius, waarin vrijheid centraal staat.
 29. Munster
  Munster is de fietshoofdstad van Duitsland, zalig om te fietsen en volledig omgeven door een mooie fiets- en wandelpromenade van 4,5km. Begin mei is er in de stand het Hansemahl, dan wordt het centrum omgetoverd tot een openlucht eetzaal met de langste tafel die ik ooit zag. Een aanrader, een citytrip tijdens het weekend van het Hansemahl !!!
 30. Brugge
  Het Venetië van het Noorden is de favoriet van menig buitenlands toerist. Je moet deze middeleeuwse stad dus gewoon al bezocht hebben om te kunnen meepraten. Gelukkig is Brugge dan ook wel de moeite, in 2002 was het trouwens culturele hoofdstad van Europa
 31. Bologna
  Deze Italiaanse stad heeft niet echt een publiekslokker, waardoor er geen massatoerisme is. Maar ik vond het wel een zeer aangename stad, terracottagekleurd, met veel overdekte gaanderijen, leuke pleinen, veel autovrije straten en zelfs met zijn eigen scheve toren. Als je er bent, eet dan zeker de locale specialiteit Tagliatelli met Bolognesesaus en ik kan ook ons hotel “Il canali” aanraden
 32. Firenze / Florence
  In deze mooie renaissancestad (die trouwens ook nog eens zeer fietsvriendelijk is) ben ik helemaal verliefd geworden op de duomo Santa Maria del Fiore.
 33. Lissabon
  Lissabon heeft alles wat je in een citytrip zoekt, een oud stadsgedeelte, water en een modern gedeelte (Parque da Nasçõe). En vergeet ook Sintra niet, en dan meer bepaald om een bezoekje te brengen aan Quinta de Regaleira, een gigantische tuin met ondergrondse gangen en nog veel ander leuks, dat gebouwd werd door een man met Peter Pan syndroom (ook voor kinderen een aanrader dus)
 34. Gent
  Ik ben fan van citytrips in eigen land, zo deden we ook met de de kinders Gent, maar tot mijn verbazing heb ik daar niets over geschreven. Plezant was het wel … het is niet voor niets dat Gent één van de favorieten is bij de buitenlanders die we tijdens het reizen tegenkomen. Gent is een stad waar ik niet zoveel kom, wegens te ver, maar waar ik wel het gevoel van heb dat ik er zou kunnen wonen.
 35. Antwerpen
  Hoe beter je een stad begint te kennen, hoe meer je beseft dat er toch wel veel te zien is. Eén van mijn favorieten is Park Spoor Noord met schoon weer en kinderen. En het centraal station is één van de mooiste (zoniet het mooiste) die ik ooit zag.
 36. Sagres
  Dit was onze favoriete stad in de Algarve, zeker  Cabo de São Vincente is echt schoon.
 37. Madrid
  Madrid is plezant om te shoppen, dat kan ik wel zeggen, en om te eten.
 38. Bergamo
  Bergamo bestaat uit 2 gedeeltes … Citta Alta (het oude historische centrum boven op de berg) en Citta Bassa (het moderne gedeelte), het oude centrum is natuurlijk het mooist, al is het maar voor het uitzicht vanop de berg. Voor mij is Bergamo niet enkel een geweldig mooie stad, maar ook de stad van de vriendschap. Wat zijn die Italianen toch toffe mensen.
 39. Santiago de Compostella
  Wie Santiago de Compostella zegt, die zegt ook pelgrims. Voor mij is dit een stad van dromen, een stad die je zegt dat alles mogelijk is, een stad van hoop.
 40. Mechelen
  De stad waar ik 5 jaar heb gewoond en nog regelmatig terug naar verlang, vooral naar de terraskes op de vismarkt en het zicht op de grote markt “by night”
 41. Angers
  Een mooie stad aan de Loire. Begin september zijn hier elk jaar grote festiviteiten, eigenlijk is dat de moment om Angers te bezoeken.
 42. Léon
  Plezante stad op de Spaanse hoogvlakte, met een prachtige kathedraal.
 43. Rotterdam
  Weer al een lange tijd geleden dat ik hier was, me bijgebleven zijn vooral de kubuswoningen en de mix van moderne en oude gebouwen. En dat het een héél plezante citytrip was.
 44. Bordeaux
  Wanneer je in Bordeaux bent op een zondag, ga dan zeker lunchen op de Marche de Quais, een uitgebreidde markt op zondagvoormiddag met talrijke eetstandjes.
  En elke andere dag mag je zeker Place de la Bourse met Le Miroir d’eau niet overslaan, dit is een plein met water bedekt zodat je een prachtige waterspiegel bekomt, volgens mij kan je daar prachtige foto’s trekken, maar overdag en bij warm weer wordt de spiegel schaamteloos verrimpeld door enthousiaste kindervoetjes.
 45. Göteborg
  Dit is de tweede grootste stad van Zweden en sowieso wel een plezante stad ook. Maar niet meteen de stad die mij zal bijblijven.
 46. Dublin
  “In Dublin’s fair city, where the girls are so pretty, I first set my eyes on sweet Molly Malone” … jaja je kan daar inderdaad Molly Malone zien en eens aan haar weelderige boezem voelen, maar er is natuurlijk veel meer te doen in Dublin. Over Dublin kan ik zeggen dat wij de klik niet echt voelden, maar dat lag misschien ook aan het mindere weer. Ik ben ervan overtuigd dat Dublin een nieuwe kans verdient.

 47. Faro
  Badsteden zijn niet zo ons ding, maar de Capela dos Ossos vonden we dan weer wel leuk !!
 48. Murcia
  Op vlak van de stad, vonden we Murcia niet zo héél boeiend en voor een citytrip zou ik het niet aanraden. De omgeving is echter wel prachtig speciaal. Murcia heeft immers een woestijnklimaat en ziet er helemaal niet Europees uit met zijn rotsige “badlands”. Wij fietsten via een fietsroute op een oude spoorlijn (via verde del noroeste) van Caravaca naar Murcia en die fietstocht was echt een aanrader. 
 49. Oxford
  We voelden het niet, een band met de stad van Harry Potter. Oxford is een mooie stad maar viel toch wat tegen door de gigantische drukte en door de toeristische bussen die oversteken wel heel moeilijk maakten.

Op mijn wishlist

 1. Brussel (eigenlijk moeten we het toch allemaal niet zo ver gaan zoeken, er is zoveel moois dichtbij)
 2. Andora (Risto, onze vriend uit Estland is hier héél lyrisch over)
 3. New York

En … wat is jullie favoriete citytripstad?