Na het fietshoofdstuk (dat nog niet afgesloten is hoor, hoogstens even op pauze) wou ik graag een wandelhoofdstuk starten. En zo trokken wij in de Paasvakantie naar Luxemburg (het land … van Liv moet ik er altijd Groothertogdom voor zeggen), regio Mullerthal. Deze regio wordt ook wel Klein Zwitserland genoemd, en dat alleen al was een goede reden om te veronderstellen dat het daar wel mooi zou zijn.

We besloten daar de Mullerthal Trail te stappen, als onze eerste meerdaagse wandeltocht met het gezin. Vermits het de eerste keer was, besloten we niet te ambitieus te zijn en kozen we niet voor de tent, wat eigenlijk wel gemakkelijk zou gegaan zijn, want campings genoeg in de buurt en de trail leent zich trouwens ook wel tot wildkamperen, maar maakten we er een luxeversie van met overnachtingen in jeugdherberg en hotel.

Mullerthal Trail

De Mullerthal Trail is volgens mij het paradepaardje van Luxemburg, goed onderhouden, veel groene bankjes onderweg, duidelijk bewegwijzerd, en veel vuilbakken op de route (behalve wanneer je ze nodig hebt natuurlijk).

De Trail bestaat uit 3 lussen van elk een kleine 40km, mijn eerste gedacht was om zo’n 2 lussen te wandelen op 4 dagen. Gelukkig zette Vic me snel weer met mijn voeten op de grond met de mededeling dat hij dat toch net iets te ambitieus vond (en terecht). Uiteindelijk kozen we ervoor om 3 dagen te nemen voor route 2, want die beloofde het meest spectaculair te zijn met rotsen, kloven, watervallen, …..

En de Mullerthal Trail bleek inderdaad geweldig, het was 1 groot hoogtepunt met smalle kloven, waarin we die zaklamp echt wel nodig hadden en waar soms zelfs de rugzak amper door kon. Waar ik me aangenaam in verbaasde is dat we relatief weinig volk tegenkwamen, misschien omdat het weer zich niet echt van zijn beste kant liet zien.

Dag 1 – De natte dag

Dag 1 was een natte dag, met voorspellingen die gelukkig veel dramatischer waren (23mm neerslag) dan het uiteindelijke weer. Na 5 kilometer besloten we unaniem dat dit al de mooiste wandeling was die we samen deden. Ik had uitgerekend dat het ongeveer 14 km zou zijn tot aan het eindpunt, uiteindelijk klokten we op meer dan 17km af, maar de kinderen waren dapper en ik troostte ze met het feit dat dit de zwaarste dag zou zijn, morgen zou het droog blijven en zou het sowieso korter zijn (gelukkig dat ze toen niet wisten dat afstanden inschatten niet mijn sterkste punt is).

Eindigen deden we in een echt hotel … luxe !!! Alhoewel, de dure Dame Blanche met koude chocoladesaus uit een bus was toch wel een afknapper (maar de flammenkuche was wel lekker).

Afstand: 17,5km | Hoogtemeters: 388 | Totale tijd: 6u21 | Mullerthal Route 2 van Echternach naar Mullerthal | Overnachting: Hotel Le Cigalon

Dag 2 – De koude dag

Dag 2 was droog, maar “koud”, ik had zoveel spijt dat mijn handschoenen nog in onze auto staken, gelukkig is de rest van de familie wat warmbloediger. We passeerden langs de waterval “Schiessentumpel”, het pronkstuk van de wandeling, als je onze foto’s vergelijkt met die van op internet, dan zie je dat we toch veel regen gehad hebben. Eten deden we op een knappe picknickplaats waar de kinderen het leuk vonden om met hun schoenen in de rivier te gaan staan tot ze natte voeten hadden.

Vermits ik de kinderen ook al lang geleden heb beloofd om eens een wandeling te maken met een stuk door een oude spoorwegtunnel waarvoor je een zaklamp nodig hebt om te kunnen zien, deden we ook de uitbreiding van route 2, daarin zat namelijk zo’n spoorwegtunnel … groot was de ontgoocheling toen we daar aankwamen en het om een zeer verzorgde en goed verlichte tunnel bleek te gaan.

De route bleek langer dan ik dacht, en de moraal van de kinderen zat op een bepaald moment laag. Dus we stelden ze voor de keuze, ofwel stoppen we, zoals gepland, in Scheidgen waar we de bus nemen naar de jeugdherberg, ofwel stoppen we al vroeger en nemen we daar al de bus. Trots was ik op mijn kinderen toen ze toch besloten om voor een recorddag te gaan, en eens die beslissing genomen was, zat het ook weer goed met de motivatie.
Vic was trouwens ook in zijn nopjes met de schedel die hij onderweg vond … geen idee van welk dier.

’s avonds aten we trouwens nog een heerlijke hamburger in An-Haal te Echternach, waar ze buiten hamburgers ook nog lekkere bieren schonken, meer moet dat niet zijn.

Afstand: 20,5km (excl. 1,2 km van de bus naar de jeugdherberg) | Hoogtemeters: 423 | Totale tijd: 7u04 | Mullerthal Route 2 met uitbreiding van Mullerthal naar Scheidgen | Overnachting: Jeugdherberg Echternach

Dag 3 – De schone dag

Op dag 3, de dag dat het weer begon te keren, stond het laatste deel van de tocht op het programma. Nu was het enkel stappen van de jeugdherberg tot aan het eindpunt van gisteren en dan was de cirkel rond en konden we weer met de bus tot Echternach gaan.
Het laatste deel van de route was iets minder spectaculair dan de vorige dagen, maar daarom niet minder mooi. We kwamen onderweg een paar wildkampeerplekjes tegen waar de kampvuurkringen nog lagen en er al droog hout lag te wachten op de volgende kampeerders … toen miste ik mijn tent wel.

De wandeling was korter en we hadden nog tijd om Echternach te bezoeken dat een schoon centrum heeft en een leuke speeltuin, alhoewel onze kinderen dat stilaan beginnen te ontgroeien.

Afstand: 10,6 km (excl. 1,2 km van de bus naar de jeugdherberg) | Hoogtemeters: 333 | Totale tijd: 3u20 | Mullerthal Route 2 van Echternach naar Scheidgen | Overnachting: Jeugdherberg Echternach

De kinderen

Onze kinderen hebben dat echt super goed gedaan, we zijn tot de conclusie gekomen dat ze ondertussen (9 en 10jaar) even goed stappen als ons, maar ze hebben soms wel wat meer motivatie nodig.

Een goede motivatie waren ook onze wandelstokken, blij dat de kinderen daarmee zijn. Ik denk dat we de enige waren die daar rondliepen met onze stokken, maar ze helpen echt wel, alhoewel ze ook zorgden voor extra valpartijen, zeker bij Liv die regelmatig over haar stokken struikelde.

De kinderen wilden ook persé met een eigen rugzakje stappen, waarin hun eigen kleren zaten en bij Liv ook nog haar ereader, hoewel dat eigenlijk wel stoer van hen is vond ik het vooral schattig.

De route2 van de Mullerthal Trail staat aangegeven als “zwaar” op hun site, maar wij vinden dat het eigenlijk goed meevalt, alles is goed bewandelbaar en je moet nergens klimmen of afdalen langs een touw, dus het blijft veilig en relatief gemakkelijk.

De jeugdherberg van Echternach

3 nachten van de 4 sliepen we in de jeugdherberg van Echternach, er lopen immers goede busverbindingen langs de route. Over de jeugdherberg was ik héél positief, zeer schoon, verzorgd en nieuw, schappelijk van prijs (dat is niet altijd het geval bij jeugdherbergen), en in een héél mooie omgeving.

De jeugdherberg ligt langs het meer van Echternach, en als je een toertje rond het meer doet kom je verschillende speeltuintjes tegen.

Ook heeft de jeugdherberg een toffe klimzaal, vermits je ook vanuit elk verdiep zicht hebt op de klimzaal konden we er niet onderuit en moeten we de laatste dag wel gaan klimmen.

De processie van Echternach

Als je aan Echternach denkt, dan denk je natuurlijk aan de processie. We zochten youtubebeelden op en we zagen daar mensen van links naar rechts springen verbonden aan elkaar door witte zakdoeken, maar 3 stappen naar voor en 2 stappen terug, dat konden we er toch niet van maken. Maar een zoektochtje op het net leerde ons dat dat ritme in 1947 afgeschaft is, omdat het voor teveel chaos zorgde.
De processie vindt trouwens plaats elk jaar op dinsdag na pinksteren en ze duurt blijkbaar uuuuuuren.

Conclusie

Een absolute aanrader, echt … maar volgende keer met de tent !!!