Dit weekend mochten we proeven van een initiatie fietsvakantie door gevorderden (lees … we mochten een weekendje mee met een koppel dat dit wel meer deed).

Voor ons was ’t de eerste keer, dus eigenlijk best wel spannend. Ten eerste “het was de eerste keer”, ten tweede hadden we wat schrik dat onze kinders het maar niets zouden vinden en ten derde kenden we het andere koppel eigenlijk helemaal niet goed.

Buiten de route*bleek alles echter super goed mee te vallen. Het weer was prachtig, het gezelschap was super, tussen de kinders klikte het, de trekkershutten (die wij als eerste hebben bezet … en bijgevolg altijd voorrang krijgen op de rest) in het prachtige domein van Huizingen waren zeer in orde (enkele kinderziekten zoals een koude douche deden daar niet aan af) en fietsen is eigenlijk ook gewoon héél leuk.

Wat de kinders betreft, was ik mis met mijn prognose… ik voorspelde dat na 2km de vraag zou vallen “zijn we er bijna?”, maar neen … ’t was pas na 4,5km. Ze vonden het dus leuker dan ik verwachtte. (maar ze deden ook wel meer dingen die ik niet verwachtte … slapen in de fietskar bv)

De eerste dag legden we 67km af en de volgende klokten we af op 54km. Dat bleek zeker genoeg, maar niet overdreven.
Ook had ik de eerste keer spijt van de aankoop van mijn nieuwe fiets. Dit is echter echt een zware stadsfiets, maar op de hellingen minder geschikt. Op den Alsemberg bv. kreeg ik mijn wiel amper rond getrapt.

Ondertussen droom ik al van een fietsvakantie** op het vlakke (of met een andere fiets)… en onthoud ik de lessons learned.

  • een lekkende drinkbus in een waterdichte fietszak is niet zo praktisch
  • goed trekgerief (waterdichte grote fietszakken vanvoor, vanachter, op ’t bagagerek) is toch wel handig …
  • plaats sparen (kleine slaapzakken, speciale superabsorberende kleine handdoeken, …)
  • Bespaar niet op een lange broek voor ’s avonds
  • Handig onderweg … WCpapier, vochtige doekjes, schotelvod, een mes om bokes te smeren
  • neem ook de zwembandjes mee (bespaart stress in het zwembad)
  • zorg dat je man in goei conditie is
Nog even de beelden laten spreken

 

20120908 Fietsvakantie

We hadden dus zeer goed weer

20120908 Fietsvakantie

lekker lui in de kar … let ook op het feit dat je 2 paar schoenen in de kar ziet (dit bedoel ik dus met “zorg dat je man in goei conditie is”)

20120908 Fietsvakantie

Mijn kinders hebben trouwens wel fotografisch talent

20120908 Fietsvakantie

Ambetant

20120908 Fietsvakantie b

en zeker met karrekes

20120908 Fietsvakantie

Ziet ze gaan

20120908 Fietsvakantie

onverwacht bezoekje aan de ’tuin der onlusten’

 

*de route was niet zo pittoresk als gedacht (denk aan “kilometers Woluwelaan”), gevaarlijk op sommige punten (veel verkeer) en volgens mij de laatste jaren helemaal niet meer herzien (denk aan “de Brusselse ring moeten oversteken over de baan, terwijl er ondertussen een schone nieuwe fietsersbrug over de ring geplaatst is”). Eigenlijk zou de route beter ofwel eens aangepast worden, ofwel samen met de gordel verdwijnen.

**tips altijd welkom