fotoshoot pino hase

Ik vertelde dat wij vanaf juli voor 14 maand Europa gaan rondfietsen … en jullie hadden vragen … ziehier het antwoord.

En wat met de kinderen? 
Dit is de meest gestelde vraag. De kinderen nemen we vanzelfsprekend mee!!! Dit is echt een droomreis die we met het gezin willen doen, en we hebben er allemaal zin in.
Zoals Vic een tijd geleden zei toen hij op zijn fiets zat “Weet je, die jaarreis, ik zie dat volledig zitten!!!!”

Hoe ga je dat dan doen met het school?
In detail weten we dit nog niet … wat we wel weten is dat we niet willen dat de kinderen hierdoor blijven zitten. We zijn dus van plan om onderweg les te geven.
Binnenkort hebben we een afspraak met de directeur en de zorgcoordinator van ’t school en dan zal alles wel wat duidelijker worden.
Momenteel vermoeden we dat we de boeken zullen inscannen en in een ereader zetten, en dat we de werkboeken zullen meesleuren.
Ik hoop dat er misschien digitale leerpakketen te vinden zijn, maar daar hebben we ons nog niet super hard in verdiept.
In elk geval … we zien dat zitten, dat lesgeven. We hebben heel bewust gewacht met deze reis tot Vic in het 2e zou zitten en Liv in het 4e. De even leerjaren zijn immers voornamelijk herhalingsjaren en dus gemakkelijker om zelf aan te brengen.
Vic zit nu in het 1e leerjaar, maar mijn kind leren lezen en schrijven, dat zou ik veel minder zien zitten.

En hoe zit dat met het huis en de lening?
De lening loopt jammer genoeg door, deze konden we niet voor 14 maand op pauze zetten.
Het huis was eigenlijk mijn grootste bekommernis toen we dit plan aanvatten. Wij hebben een mooi en leuk huis waar we de laatste jaren veel in gewerkt hebben. Binnen is het zo goed als af, alles is geschilderd en de meeste verlichting hangt.
Ik wou ons huis zeker geen 14 maand laten leegstaan, maar ik had ook geen zin om er wilvreemden te laten in wonen die misschien geen respect zouden hebben voor al het werk dat wij er hebben in gestoken.
Maar dit punt was eigenlijk onverwacht zeer gemakkelijk opgelost. Mijn broer en zijn gezin komen gedurende onze reis in ons huis wonen …. en daar ben ik héél blij om.

En hoe zit het met het lopen … ga je daar ook lopen?
Ik ben een loopster, ik kan me niet inbeelden dat ik 14 maand niet ga lopen. Ik ben al op zoek naar leuke neutrale zwarte loopschoenen, die er niet te loopschoenerig uitzien, zodat ik hiermee ook overdag kan rondlopen alsof ik hippe sneakers draag.
Nog niet gevonden trouwens, als iemand mij hierbij kan helpen, graag.
Langs de andere kant ga ik zeker geen 1700 km per jaar lopen zoals nu, maar het lijkt me geweldig om een jaar in een zeer gevarieerde omgeving doorheen héél Europa te lopen.

Ik heb een tante / vriend / ….. waar jullie misschien eens kunnen overnachten
Geweldig, wij willen niet liever dan onderweg volk tegen te komen en we zouden het héél tof vinden om op de gastvrijheid van anderen te kunnen rekenen (binnen, of in de tent in de tuin). Maar om dat echt concreet te maken, zou het handig zijn als je direct ook de contactgegevens van deze personen en adres mee doorstuurt, zo kunnen we effectief kijken bij de planning wat mogelijk is en wat niet (en eventueel de route wat aanpassen)

En waar gaan jullie slapen?
Voornamelijk in onze tent, maar ik zou het héél leuk vinden om ook eens bij een gastgezin te kunnen overnachten (coachsurfing en dergelijke), en ik veronderstel dat we ook wel eens een B&B, jeugdherberg, hotel, …. zullen aandoen. Zeker als het weer niet zo leent tot camperen.

Hebben jullie dan nog werk als jullie terug komen, en wat vond jullie werkgever van jullie plannen?
Onze werkgevers hebben beide zeer positief gereageerd, wij zijn in september 2017 beide terug welkom op het huidige werk. Wij zijn trouwens zeer dankbaar voor het bestaan van tijdskrediet (al is het maar omdat we zo onze job kunnen houden)

Komen jullie ondertussen nog terug naar België?
Dat is alvast niet de bedoeling, laten we hopen dat dat niet nodig zal zijn.

Gaan de kinderen zelf fietsen?
Wij rijden met 2 pino hase’s die we dit jaar beide tweedehands kochten. Dat is een tandem waarbij de kinderen vooraan zitten in een soort van ligfiets en waar ze dus ook bij kunnen trappen. Soms hebben ze wel wat motivatie nodig om effectief te helpen en niet gewoon te bewegen met de trappers.
We kozen voor deze fietsen om verschillende redenen. De actieradius is iets groter dan wanneer ze zouden zelf fietsen, het is veiliger, gemakkelijker als we wat bergachtige streken aandoen, het is gezellig want je kan goed met elkaar praten. We hopen ook zo op de fiets wat les te kunnen geven.

Hoe neem je je bagage mee?
In waterdichte ortliebzakken die aan de fiets hangen, we vermoeden dat we ook één (hopelijk geen twee) aanhangwagentje zullen nodig hebben.
Maar we sleuren alles mee … dus alles wat thuisblijft is meegenomen. Gelukkig dat ik me al wat aan het verdiepen ben in minimalisme.

Ik moet zeggen … dit doet goesting krijgen naar de zomer :-)