OsmAnd … waarschijnlijk mijn meest favoriete reisapp

2018-08-16T20:34:05+00:00augustus 16th, 2018|Categories: Travel|Tags: , |10 Comments

Toen we in Scandinavië waren vroeg een local ons eens verbaasd “Hoe hebben jullie dit plekje toch gevonden?”, het was immers een fantastische plek met zee, bos, overdekte shelterplaats, 2 vuurkingen, droogtoilet, paarden en picknickbank en ver weg van de beschaving.
Het geheim is Osmand, de app (zowel voor android als iPhone) die we gedurende onze Tour d’Europe intens gebruikten.

Osmand is een kaarten en NavigatieApp en ik zal even proberen uit te leggen waarvoor ik hem gebruik en waarom ik hem zo geweldig vind.

Osmand werkt offline, via open source landkaarten (Openstreetmap) die je downloadt. Dit is gratis tot 7 kaarten, wil je er meer dan moet je Osmand+ aanschaffen dat ongeveer €9 kost en voor mij zijn geld helemaal waard is. Er zijn nog enkele betalende features, ik heb bijvoorbeeld zonet de plugin gekocht om hoogtelijnen op de kaarten te kunnen zien, dat lijkt me interessant als we gaan hiken. Maar enfin, om van start te gaan betaal je juist helemaal niets.

De kaarten zijn super gedetailleerd, met gebouwen tot huisnummers toe, handig bijvoorbeeld als je een rustig plekje zoekt om te wildkamperen, daar waar de huizen staan moet je dus al zeker niet zijn.  Je hebt trouwens verschillende modussen, auto, fiets, wandelaar, die elk andere dingen tonen, als wandelaar kan je de gekende wandelroutes laten verschijnen (GR’s en gemarkeerde wandelingen), bij de fietsers zijn dat dan de fietsroutes (LF’s en gemarkeerde routes).

Eens je de kaarten hebt, kan je ook offline navigeren (als automobilist, maar ook als fietser of wandelaar) met OsmAnd en dat kan handig zijn, zeker als je geen internetverbinding hebt, iets wat in sommige landen wel eens durft voorvallen.

Maar de grote sterkte van Osmand, dat zijn zijn Points of Interest, picknickbanken, schuilhutten, openbare toiletten, bakkers, watertappunten, parkings, uitkijktorens, tankstations, campings, speeltuinen, strandjes, apothekers, …. het staat er allemaal op. Toiletapps, campingapps, … het is allemaal overbodig geworden, want Osmand vervangt dit allemaal.

Gpx-routes kan je ook inladen in Osmand, zo gebeurt het regelmatig dat we gaan wandelen en navigeren met Osmand in plaats van met een ouderwetse kaart of met onze Garmin fietsgps zoals we vroeger deden.
En het toffe is ook dat je dan meteen de Points of Interest die je interesseren langs de route kan bekijken, zo weten wij altijd waar het café zich bevindt of hoe lang we nog moeten stappen tot we een bankje tegenkomen.

Hoewel er veel staat op Osmand, staat niet alles hierop. Maar het toffe is dat dit werkt met de Open Source kaarten van Openstreetmap en dat je zelf nieuwe points of interests kan toevoegen, via Osmand of rechtstreeks via Openstreetmap. En zo is dit weer een geweldig staaltje van de kracht van Open Source.

Dat is (of was) dus ons geheim dat ik graag met jullie deel. Zo komen wij de meest afgelegen strandjes tegen, zo vinden wij het café, zo zoeken wij een plek geschikt voor wildkamperen, ….

♥ Osmand ♥

 

10 Comments

 1. Ivy 16 augustus, 2018 at 23:07 - Reply

  Ik installeer hem meteen! Bedankt voor de tip!

  • Annelyse 16 augustus, 2018 at 23:17

   Graag gedaan ?

 2. marianne 17 augustus, 2018 at 08:33 - Reply

  Yes! Dit is wat we nodig hadden onze laatste fietsvakantie. Ga ik zeker uitproberen.

  • Annelyse 17 augustus, 2018 at 10:48

   zeker doen, hoe meer we hem gebruiken, hoe meer overtuigd we zijn

 3. iris 17 augustus, 2018 at 09:19 - Reply

  Super hé, ik gebruik hem ook bijna wekelijks door het jaar en dagelijks op vakantie, helaas konden we er in de VS en Canada weinig mee aanvangen, de kaarten bleken daar helemaal niet gedetailleerd te zijn.

  • Annelyse 17 augustus, 2018 at 10:48

   oh dat is jammer, Osmand is dus niet perfect, maar misschien wordt het dat wel nog ;-)

 4. T. 17 augustus, 2018 at 20:36 - Reply

  Merci, ga ik ook eens checken

 5. Suzanne 20 augustus, 2018 at 17:21 - Reply

  Dit is een heel gedetailleerde app inderdaad! Ik vind m alleen niet zo makkelijk in gebruik, niet intuïtief.

  • Annelyse 20 augustus, 2018 at 17:25

   Klopt … maar eens je je daarover hebt gezet is hij geweldig. Maar het vergt inderdaad initieel een investering.

 6. Kanoweekend – Annelyse 23 januari, 2019 at 16:47 - Reply

  […] mee en wat uitleg over de mogelijkse routes en we konden vertrekken. Gelukkig had ik ook nog de Osmand kaarten van Nederland gedownload want kaarten lezen bleek niet echt onze sterkste kant. Ook hadden we niet […]

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.