Het Nederlandse natuurpark De Biesbosch is altijd de moeite, je kan er zalig kamperen en goed fietsen (wat we al eerder deden op een memorabel fietsweekend).

Maar eigenlijk moet je er kanoën !!!! En dat is dus wat we op het eind van de zomer 2018 ook deden. Samen met een nichtje trokken we naar de Biesbosch waar we 2 dagen zouden rond kanoën. Overnachten zouden we doen op een paalkamping ergens aan de oever.

En zo trokken wij met als ons gerief … en dat is toch wel veel als je met 5 personen wil kamperen en al je eten moet meenemen naar de plaats waar we in het water zouden gaan. Gelukkig kregen we daar een kruiwagen mee om onze bagage van de auto tot aan de boot te brengen.

Op de website van het verhuurbedrijf had ik gelezen dat er een waterdichte ton per kano werd voorzien en ik had me verwacht aan een giga-ton waar al ons gerief in paste. Onze verbazing was echter groter dan het tonneke dat we kregen, veel meer dan onze gsm’s en geld pasten er niet in (maar het bleek nadien wel een goed stoeltje te zijn) Gelukkig zijn wij fietstrekkers en hadden we een waterdichte zakken mee … daarin staken we alles dat niet nat mocht worden, slaapzakken en kleren. En ons eten staken we gewoon in plooiboxen … en uiteindelijk ging dat perfect zo.

We kregen nog een plastieken kaart van de omgeving mee en wat uitleg over de mogelijkse routes en we konden vertrekken. Gelukkig had ik ook nog de Osmand kaarten van Nederland gedownload want kaarten lezen bleek niet echt onze sterkste kant. Ook hadden we niet goed genoeg geluisterd naar de uitleg aan de kanoverhuur, het duurde niet lang eer we onszelf vastgevaren hadden in de modderige bodem. Geen probleem, we vonden altijd wel een vrijwilliger om in het water te springen en wat te duwen.

Het kanoën ging vlot, al was het nog niet te onderschatten, zeer snel gingen we niet vooruit, en soms zaten we volledig vast in de kroos of in de ondiepe bodem. En soms vaarden we dan nog eens verkeerd ook. Liv en Bjeurn samen in een boot, dat was moeilijk … die twee komen goed overeen maar als die samen in een boot zitten is het altijd ambras … grappig om te zien (en horen).

Onze paalkampeerplaats (de bevert) hadden we snel gevonden, we waren echter niet de enigen, één na één kwamen de kanoërs aan tot we uiteindelijk met 5 tenten waren (waarvan 2 van ons) en de plek helemaal vol was. Dit was wel degelijk de kleinste paalkamping die ik ooit zag. Maar eigenlijk leende de omgeving zich er perfect voor om te wildkamperen (note to self … volgende keer varen we nog een paar honderd meter verder en zetten we ons iets verder in het wild)

Na het eten (wraps) deden we nog een avondtochtje in de hoop wat bevers te spotten. Burchten zagen we onderweg genoeg, maar de bevers konden we jammer genoeg niet spotten.

De volgende dag picknickten we aan het Biesbosch strand (dat enkel via boot te bereiken is), het weer leende zich gelukkig tot zwemmen.

Ik denk dat het wel duidelijk is dat dit een zeer tof weekend was. We droomden zelfs al luidop van een eigen kano, enfin een eigen kano is misschien overdreven maar dit vraagt sowieso naar meer. Ik doe niet graag 2 keer hetzelfde, maar ik ben toch wel van plan om dit nog eens over te doen … maar vertrekkend vanuit Hank (de andere kant van de Biesbosch) dan.

In de Biesbosch valt trouwens van alles te beleven, er zijn super toffe campings en héél veel andere leuke overnachtingsplaatsen, hutjes, ….. We zagen trouwens ook iets zeer vreemd, dat ik nog nooit eerder zag, namelijk blokhutboten. Dat moet ook wel plezant zijn om op een drijvende blokhut te overnachten in een natuurgebied.

De mogelijkheden zijn legio.

Moest iemand voor mij nog leuke tips hebben om mooi te kanoën (in binnen- of buitenland), uw reactie is welkom in de commentaren want een ervaring als dit is voor herhaling vatbaar.

Praktisch

  • Officiële website van De Biesbosch https://np-debiesbosch.nl/
  • Wij huurden 2 Canadese kano’s bij jachthaven Van Oversteeg, let wel op dat je op tijd reserveert !!!
  • In Hank is er ook een jachthaven waar je boten kan huren en volgende keer gaan we naar daar … dat ligt immers aan de andere kant van de Biesbosch en dan hebben we dat daar ook eens gezien.
  • Kano’s zijn geschikter voor een meerdaagse trekking dan kajaks, ze zijn stabieler en er is meer plaats voor de bagage (wel zijn ze iets trager)
  • In totaal legden we 21km af, aan een gemiddelde snelheid van 3km per uur.