Ik ben zelf een automobilist het grootste deel van mijn afgelegde kilometers, maar sinds ik (al dan niet even) regelmatig mijn fiets gebruik erger ik me soms toch wel aan het fenomeen ‘koning auto’.

Zoals in

  • op autowegen wordt gestrooid, maar op fiets- en voetpaden niet (of amper)
  • schandalige en gevaarlijke toestanden op mijn weg naar ’t werk
    • zoals geen fietspadmarkering meer nadat de asfalt van een gevaarlijk kruispunt een volledig nieuwe laag gekregen heeft (dat zijn ze al een half jaar vergeten, ondertussen hebben ze wel al de plakaat ‘opgepast geen wegmarkering’ verwijderd)
    • 2 keer verplicht oversteken op een afstand van 100m op een grote baan vol vrachtverkeer, …. (niet altijd even veilig met een slaapkop)
    • fietsers een omtoer laten doen om een baan over/onder te steken, … terwijl de auto’s gewoon rechtdoor mogen blijven rijden.

Waar ik me ook zeer aan erger is aan de intolerantie op de baan tov de fietsers.
Zo rijdt een vriendin van me, en mama van 3 kinderen, héél het dorp rond met de fietskar. Moedig, zou je denken, dat ze zich met 3 kinders toch nog al fietsend verplaatst.

Tof ook, want in de schoolstraat is ’t autoverkeer sowieso al een probleem. De baan is éénrichting, vreselijk smal en staat dan nog eens over een lengte van 1km volledig -al dan niet fout- volgeparkeerd. ’t is een echte ramp, en gevaarlijk voor onze kinders, want ik hou elke keer mijn hart vast, en hoop dat ze niet vallen terwijl een auto hen rakelings passeert.

In elk geval, op een dag fietst de vriendin door de straat, en een auto achter haar claxonneert omdat ze teveel plek inneemt met haar fietskar op de baan. Ze zet zich ‘vriendelijk als ze is’ aan de kant. 200 meter verder wordt ze door de automobilist uitgescholden voor het vuil van de straat, want hij had een doktersafspraak en nu was iemand hem voorgestoken.

Toen mijn vriendin dit verhaal in een groep ouders vertelde, zei één van de vaders tegen haar. “Ik moet nu zeggen dat ik me er ook aan erger dat jij altijd met je fietskar de straat van ’t school inpalmt en wij je daardoor niet voorbij kunnen.”

Hé … dit gaat over een schoolstraat tijdens de periode dat al de schoolgaande jeugd toekomt.
Een straat zonder fietspad trouwens. Je moet daar sowieso traag rijden met al dat jong geweld !!! Trouwens, velen zouden hier beter een voorbeeld aan nemen en ook wat meer met de fiets komen.
Zo zouden anderen, die het meer nodig hebben (zoals de oma’s met hun 4 kleinkinderen, de jonge mama’s met nog een pasgeboren baby erbij,…. ) zich wat dichter kunnen parkeren !!!