5 dagen trokken we naar Berlijn … Bjeurn en mezelf.
De eerste keer dat ik zolang zonder mijn kinderen was, en raar maar waar (alhoewel volgens mijn verwachtingen) … ik heb ze niet gemist (waarschijnlijk omdat ik wist dat ze in goei handen waren).
Ik verdenk* ze er trouwens van dat ze ons ook niet zo hard gemist hebben (alhoewel, we wel nooit meer zonder hen op reis mogen gaan … aldus Liv en Vic).
Toch hebben ook de kinders spannende avonturen meegemaakt, Liv bv. maakte van zeer dichtbij en niet op zo’n aangename manier kennis met de loopband en boekentassen zijn tot op heden spoorloos (doch vervangen door een schoon My Little pony exemplaar, wat dan weer een hééééél leuk gevolg is)

Als leidraad voor onze citytrip gebruikten we het boekje 100% Berlijn en de app “Berlin City Guide van Tripadvisor“.
Op citytrip zonder advies uit een boekje of van een app, dat doe ik niet meer. Al teveel ‘op de wilden boef’ ergens binnengestapt en teleurgesteld geweest dat ik toch niet dat charmante plekje vond.

Hieronder nog mijn toppers

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Reichstag
Dit was één van mijn absolute favoriete bezienswaardigheden.
Een ferm staaltje integratie van moderne architectuur en bewaren van originele aspecten.
Een aanrader bij de aanvang van je citytrip, je krijgt een goed beeld op de stad en de geschiedenis van het gebouw (en Berlijn) via de geleide (met een oortje, in het Nederlands) rondleiding door de glazen dakkoepel.
Wel niet gaan als het te hard gesneeuwd heeft want dan zie je niets meer door de koepel (bij ons was ’t al op ’t randje, soms moesten we bukken voor een sneeuwvrij plekje te vinden om door te kijken)

IMG_3348

IMG_3359

IMG_20130208_141806

Berlin145

Berlin141

De vele gezichten
We hebben veel gewandeld … eerst 2 dagen Oost Berlijn en daarna het centrum en West Berlijn. Zoveel gewandeld dat we allebei een blessure hebben opgelopen en helemaal geradbraakt terugkwamen.
Berlijn heeft verschillende gezichten, van historisch (de Dom, BrandenburgerTor, ….) , tot ultramodern (Sony center,  Fernsehturm, …) en niet te vergeten de kolossale, uniforme, rechtlijnige sovjetsfeer (Frankfurter allee, Karl Marx Allee en de rest van OostBerlijn) en de stad ademt gewoon nog zijn geschiedenis uit, alles is nog zo aanwezig.


Berlin60
Berlin231
Berlin232
IMG_3312
IMG_3331
IMG_20130209_133543
Berlin275

 

Berlin218

Pergamonmuseum
Ik ben niet zo’n museumganger, maar dit was toch wel impressionant.
Stukken Pergamon-altaar, een gedeelte Ishtar-Poort van Babylon, …. zijn daar immers opnieuw opgebouwd, binnen in een museum. Groots.

Topography of Terror
Een tentoonstelling over de nasi-misdaden. Zeer aangrijpend en wat mij betreft een must, want dit mag nooit worden vergeten. Wel genoeg tijd voor uitrekken

Checkpoint Charlie
En dan vooral voor het openluchtmuseum ernaast, omdat die muur ineens wat tastbaarder lijkt.
Berlin252

 

LOPEN

Tiergarten
In Tiergarten zijn er 2 looptoeren aangegeven, 5 of 8km. De looppaden zijn goed, breed, behoorlijk goed aangegeven, met zachte ondergrond. Behoorlijk perfect dus, het enige dat jammer is, is dat je wel regelmatig een drukke baan moet oversteken.
Het buitengewone zicht op Holocaust Monument, Brandenburger Tor en Siegessäule maakt dan weer veel goed.
IMG_20130207_121334

Berlijnse muur
De tweede keer kozen we voor de Bernauer Straße, hier staat nog een behoorlijk stuk Berlijnse muur, met gedenktekens. We liepen ook wat door de parkjes in deze straat (Park am Nordbahnhof, Mauerpark), zeer de moeite (een second nadat deze foto getrokken is, ben ik trouwens super hard over een ijsplek gevallen, gelukkig was Bjeurn zo verstandig om daar geen foto’s van te trekken … de muur achter mij is niet de Berlijnse muur trouwens)
IMG_20130209_100111
IMG_20130209_092350

 

HORECA
Ik zou veel kunnen aanraden, hieronder een strenge selectie

Yumcha heroes
Een chinees restaurant, maar niet te vergelijken met de afhaalchinees hier om de hoek, geen vettige grote porties. Het eten hier was echt overheerlijk en de prijs zeer schappelijk.

Cookies Cream
Om hier te geraken moet je langs een dienstingang tussen 2 winkels passeren langs de afvalcontainers. Je denkt dat je verkeerd bent tot er een grote luster oplicht aan de ingang. Boven een donkere club ligt het restaurant. Industrieel, in stijl niet te vergelijken met de donkere club eronder, vegetarisch en echt overheerlijk. Vriendelijke bediening door hipsters. Wel wat duurder, maar het was het waard. Reserveren is wel nodig.

Cafe Tasso
In Oost Berlijn in de statische frankfurter allee. Ik had niet verwacht dat ik hier lekker zou kunnen lunchen in een boekenwinkeltje tussen het antieken meubilair. Zeer charmant en zeer smakelijk.
Berlin42

Wohnzimmer
Eén van de cafés waar je nog mag roken. Voor ons was er geen plek meer, maar het zag er hier wel zeer gezellig uit in de oude zeteltjes en bankjes.

Hops & Barley
Deze was speciaal voor Bjeurn, dat is immers een amateur brouwer. In dit brouwerscafé  stonden de brouwketels te pronken, de uitbating was vrij alternatief en de klanten feitelijk ook (denk aan honden, metal en tatoes), toch was de sfeer zeer relax en aangenaam. En als belangrijkste … het bier was héél lekker en behoorlijk hoppig (het heeft zijn naam dus niet gestolen)
IMG_20130207_182518
Berlin47

Brauhaus Lemke
Zelfde verhaal als het vorige, als je van goed bier houdt, kan je hier -onder de spoorweg- komen eten. De brouwketels staan in het restaurant. Het eten is eerder doorsnee brasserie-eten, lekker maar niet spectaculair
IMG_20130209_182157

Ost-west-café
Dit kwamen we tegen tijdens het joggen en ik had echt spijt dat ik hier niets kon gaan drinken. Een café met geschiedenis.
IMG_20130209_095432

Sorgenfrei
Een charmant jaren 50, 60 cafeetje dat tevens een winkeltje is met meubeltjes en prullaria. Zeer charmant, een aanrader. De snacks zijnzeer eenvoudig (toast Hawai, ….) maar soms moet dat niet meer zijn.
Berlin244
Berlin247

 

 

SHOPPEN
Ik was ervan versteld hoe weinig we geshopt hebben (dat heb je misschien als je met een man op stap bent). Toch sleurde ik Bjeurn een stoffenwinkeltje binnen.

Frau Tulpe
Soms heb ik het gevoel dat internet de wereld héél klein maakt, dat was hier althans het geval … leuk winkeltje, maar de meeste stofkes kende ik al … daarvoor moet je dus niet persé in Berlijn zijn.