Soms is stikken meer dan een leuke hobby

2017-10-24T22:39:11+00:00 januari 13th, 2013|Categories: Uncategorized|Tags: , , , |22 Comments

Soms is stikken meer dan een leuke hobby … en is het gewoon echt handig dat je patronen kan aanpassen een een stikmachien hanteren … in dit geval bijvoorbeeld.

Liv past praktisch in geen enkele broek in de winkel, want winkelbroeken zijn gemaakt voor bonenstaakjes met stekkebeentjes, niet voor ronde, gezonde, olijke meisjes met nog een goei babybuiksken.
Als Liv broeken probeert zijn deze dus meestal te smal en zoniet is een zichtbare bilspleet gegarandeerd.

Het broekentrauma ging zelfs zo ver dat ik Liv enkel nog maar kleedjes en rokjes aandeed. Wat zijzelf dan weer niet kon appreciëren vermits er in de turnles van ’t school -vermoed ik- soms een opmerking op kwam.

De Jacob wat aanpassen dus.

Jacoba 1.0:
Jacoba 1.0
Jacoba 1.0
In oefenstof, nl. de resten die ik overhield na het inkorten van Liv haar gordijnen.
Ik nam gewoon het grootste patroon over maar met een kortere lengte. In plaats van een tailleband gebruikte ik een roze boordband.

Resultaat: Zeker draagbaar en beter dan de rest dat in de kast hangt, maar iets te wijd naar mijn goesting, en het spaarpotprobleem is ook nog niet volledig opgelost. Het is ook vrij duidelijk dat het achterstuk van de broek nog wat mag omhooggetrokken worden.

 

Jacoba 2.0:
Jacoba 2.0
Jacoba 2.0
Jacoba 2.0

In oefenstof, nl. de resten die ik overhield na het inkorten van Vic zijn gordijnen.
Deze keer nam ik een 134 over in de breedte met lengte 122, maar ik lette er wel op de de onderbreedte van de pijpen dezelfde was als die dat bij de maat 122 hoorde.
De achterkant trok ik 3cm hoger en de tailleband maakte ik iets breder dan aangegeven in het patroon.

Resultaat: Beter, maar niet voldoende. Ik heb de indruk dat er vanachter nog wat mag opgetrokken worden maar dat voor het fenomeen “babybuik” het voorpand iets naar omlaag mag.

Voor Jacoba 3.0 beloofde ik Liv dat zij een stofje mag kiezen, dat wordt dus paars of roze.
Het model ga ik vanachter nog 2cm optrekken en vooraan 2cm verlagen en dan hoop ik echt dat we er met versie 3.0 wel zijn. Zoniet, is versie 4.0 en 5.0 ook nog een mogelijkheid, maar daarna zijn Liv haar vingertjes op en zal ze gedoemd blijven tot rokskes en kleedjes.

PS. Tips (hoe jij het zou doen, of waar ik het kind wel goei broeken kan kopen) zijn steeds welkom

 

 

22 Comments

 1. Camomille 13 januari, 2013 at 17:50 - Reply

  ik koop wel eens een broek (met rekker) in de c en a en stretchbroeken in NL in de Jola, jeansen met rits en knop kunnen hier ook niet wegens ‘babybuik’.
  patroonaanpassingen mag je in alle geval ook eens bloggen (of met een tekening uitleggen hoe je dat aanpast) – nogal traag van begrip hier ;)

 2. Annelies 13 januari, 2013 at 19:14 - Reply

  Jij bent gewoon Maria von Trapp, die maakte toch ook kleren voor de kinderen uit de gordijnen! Ik vind het in ieder geval heel geslaagd en ook uw model lijkt meer dan tevreden. Succes met 3.0!

 3. Joke 13 januari, 2013 at 19:33 - Reply

  Ik kan je er niet echt bij helpen, aangezien het probleem zich hier niet voordoet.
  Wel grappig, jou verhaal!

 4. lielebeesje 13 januari, 2013 at 19:58 - Reply

  Wat zit de wereld toch raar in mekaar … Ik heb zo’n bonenstaak met stekkenbeentjes en ik vind ook geen broeken. Elke broek die lang genoeg is, zakt gewoon van haar poep. Moet er dus altijd kopen die te groot zijn en dan de knoopsgatenelastiek langs twee kanten op ’t achtste gaatje ofzo…

 5. Oon 13 januari, 2013 at 20:21 - Reply

  Ha, bij ons idem als hierboven. 2 bonenstaken voor wie ik de Jacob 3 maten moet verkleinen. Het lot van patroontekenaars: de standaard bestaat niet.

 6. rietje 13 januari, 2013 at 20:22 - Reply

  ik zou het patroon van de beendelen zelf ophogen en minder brede tailleband zetten. (heb ik bij mijn dochter ook gedaan) dus gewoon aan patroon zelf achteraan aantal cm toevoegen en schuin laten aflopen naar waar je t vooraan wil (doe ik vaak want hier ook babybuikje bij mijn bijna vijfjarige. En dan eerst passen en eventueel wal of geen vouwkes zetten waar je wil en dan pas tailleband eraan zetten. (eventueel met knoopsgaten elastiek)

 7. silmarven 13 januari, 2013 at 20:56 - Reply

  In de H&M hebben ze daar geen broeken? Bij de jongens kan je kiezen tussen smalle pijpen en waste (voor onze D) en brede pijpen en waste (voor onze M) en kan je ook kiezen met of zonder rekker.

 8. judith 13 januari, 2013 at 22:16 - Reply

  Hier ook een zoon die geen enkele broek op houdt. Met als gevolg dat hij ook HEEL vaak een mooie spaarpot heeft! Echt geen zicht!
  Ik ben nu ook de jacob aan het maken, maar aan jouw uitleg te horen gaat die originele jacob niet beter zijn!
  Ik blijf hier dus zeker volgen!!

 9. miestaflet 14 januari, 2013 at 03:53 - Reply

  Hier net hetzelfde verhaal voor dochter 2. Ik ben voorlopig niet verder geraakt dan Jacoba 1.0 met eenzelfde dikke tricotband maar ook nog lang niet tevreden. Mij verdiepen in de materie “broek op maat” staat hoog op’t lijstje maar wegens tijdsgebrek doen we voorlopig verder met kleedjes/rokjes of tricotbroeken. Jeans of elke andere stijvere stof, heb ik al opgegeven.

 10. Saar 14 januari, 2013 at 07:24 - Reply

  Met het risico dat ik iets stoms ga zeggen.
  Ik zou gelijk vanachter niet meer ophogen, maar de ronding aan de poep wat “ronder” tekenen.

 11. Wiek 14 januari, 2013 at 07:47 - Reply

  Hmmm, bretels zijn weer heel erg in ;-)
  Ben zeer benieuwd voor welke problemen onze Beer mij en de naaimasjien nog zal plaatsen.
  Maar zonder gekheid, heel hip zijn bretels die je met knopen vastmaakt aan de broek, moet je dus wel 6 extra knopen aan de band naaien… Is dat niet iets?

 12. Barbara Dora 14 januari, 2013 at 08:52 - Reply

  Leuk gedaan! Ik ben ook geïnteresseerd in de patronen, hebben hier ook een babybuikje (en poepje :)) van 5 jaar rondlopen…:)

 13. charlotte 14 januari, 2013 at 10:29 - Reply

  Hier ook een bonestaak en ik heb niet echt de indruk dat alle broeken speciaal voor bonestaken met spekkebeentjes gemaakt zijn want ik vind ook bijna geen broeken. Als ze qua lengte goed zit valt hij gewoon van haar poep..

 14. Barbarah 14 januari, 2013 at 12:00 - Reply

  Wij hebben hier ook steeds dat zelfde probleem, maar dan in de omgekeerde richting. Broeken uit de winkel zijn steevast te wijd voor de dochter. En als ze past rond de billen, dan komt ze tot halverwege haar kuiten. Sjans dat mama’s al eens een broek in elkaar kunnen flansen! :)

 15. Patsy 15 januari, 2013 at 11:49 - Reply

  Zeg je dochter maar niet, dat het niet verbetert met ouder worden, want zeg nu zelf dames: een goede broek vinden, die als gegoten zit, die je niet hoeft in te korten (of voor de lange dames: die niet te kort is), die niet knelt rond je billen en dan gaapt aan je taille of knelt aan je buik (en dat restje buikvet na een zwangerschap zo lekker overhangt) of dan weer slobbert aan je poep…,
  dat is en blijft zeer moeilijk ;-)

 16. Sarah 16 januari, 2013 at 10:57 - Reply

  Ik had dit probleem ook en heb de het ‘kont’deel toch echt wel 3 cm langer gemaakt en dan pas de tailleband erop gezet…lekker hoog broekje maar alles past erin en geen spaarpot. Of is de buik echt te dik om erbij in te passen ? Dan zou ik vanvoor minder doen dan achteraan (1cm ofzo) en laten uitschuinen (bijna een mini zwangerschapsbroekje dan :)
  Goede broeken zijn echt een probleem !!! Ik maak ze nu ook zelf, de jacob en broeken uit ottobre passen hier ook heel erg goed…nu bvb in de nieuwe ottobre staan leuke joggingsbroeken die in de juiste stof ook heerlijke schoolbroeken kunnen worden !!!!

 17. hanne 21 januari, 2013 at 07:50 - Reply

  Ik ben nog niet begonnen aan de Jacob. Als ik dochterlief opmeet, moet ik een maatje 92 maken, met de lengte van een 116. Is dat niet een beetje gek?

 18. Annelyse 21 januari, 2013 at 08:53 - Reply

  @Hanne: Tja, zoals hierboven al gezegd, de standaard bestaat niet. Een patroon opmeten en aanpassen is altijd het eerste dat je moet doen. Ik heb al gehoord dat de Jacob bij velen breed valt (maar mijn kinderen hebben daar precies niet zo’n last van). Wel zorgen dat je de breedte van de heupen meet als je zonder of met nepgulp meet), want het moet over het breedste deel van de poep kunnen schuiven.

 19. Leezzz 25 januari, 2013 at 13:20 - Reply

  Ik vind die eerste gordijnversie keimooi! Zo’n schoon stofke!

 20. Pencil Stripe | Annelyse 26 oktober, 2013 at 19:30 - Reply

  […] dat er terug meer broeken moeten gedragen worden. Ook deze herst merkte ik in de winkels dat Liv nog steeds niet past in de standaard kinderkleding en dat ze enkel kan gekleed worden in […]

 21. […] was eens … (ondertussen al een hele tijd geleden) … een meisje met lange haren … zeer schoon (voor even althans), maar ook zeer veel werk. Dat meisje kon haar haar niet zelf […]

 22. Pencil Stripe – Annelyse 7 april, 2016 at 21:24 - Reply

  […] dat er terug meer broeken moeten gedragen worden. Ook deze herst merkte ik in de winkels dat Liv nog steeds niet past in de standaard kinderkleding en dat ze enkel kan gekleed worden in […]

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.