yoghurtmaker (yoghurtmachine) Yogurella van Ariete

Al enkele jaren kweek ik mijn eigen yoghurt op. Tot enkele maanden terug deed ik dat met een isoleerkan, dus geen elektrische yoghurtmaker.
Omdat ik het omslachtig vond om de melk op de goede temperatuur te brengen en mijn yoghurt ook wel eens mislukte, begon ik hoe langer hoe meer te overwegen om me een elektrisch exemplaar aan te schaffen.
De temperatuur van de melk is immers redelijk kritisch, 43°C is de streeftemperatuur. Is de melk enkele graden te warm, dan sterven de yoghurtbacteriën en is de melk te koud, dan doen ze hun werk niet.

Maar sinds ik me bekeerd heb tot het minimalisme duurt het altijd een hele tijd eer ik effectief ook tot een aankoop overga. Uiteindelijk kreeg ik voor enkele maanden de yoghurtmaker van een vriendin, die enkele maanden in het buitenland zat, in bruikleen. Dit toestel werd bijna dagelijks gebruikt en ik was super content van de eenvoud in gebruik en van het goede resultaat.
Nog voor mijn vriendin terug in België aankwam kocht ik mijn eigen toestel.

Een yoghurtmachine is een vrij eenvoudige machine die niets meer doet dan voor een constante optimale temperatuur zorgen. De belangrijkste keuze die je moet maken is of je voor een toestel gaat met één grote yoghurtpot of een toestel waar je meerdere kleine potjes yoghurt kan in maken.

Ik koos voor een grote yoghurtpot, waar ik een liter melk in kwijt kan. De reden daarvoor was dat ik vrees dat ik er een knoeiboel van zou maken als ik in elk potje afzonderlijk melk en yoghurt moet gieten. Wij zijn trouwens ook grote (yoghurt)eters en met een klein potje kom ik waarschijnlijk ook niet toe.
Maar ik hoor de mensen met de kleine potjes dan weer zeggen dat ze het gemakkelijk vinden dat de yoghurt al direct een potje zit en dat je dat ’s morgens dan snel kan meegrissen naar het werk. Het is dus maar wat je verkiest.

Iets waar ik content van ben bij mijn toestel, is dat er 2 yoghurtpotten bij zitten, zo kan ik al een verse lading maken met de ene pot als ik de andere nog aan het leegeten ben.
Voorts heb ik ook nog een ziftje waarin ik de yoghurt kan laten uitlekken om zo een dikke Griekse yoghurt te bekomen.

Yoghurt maken is nu ook veel minder omslachtig. Ik doe een liter volle melk in de beker, voeg 2 eetlepels yoghurt toe (met levende fermenten), optioneel een lepel melkpoeder en ik zet deze voor een 6-12 tal uur in de yoghurtmachine. Geen gedoe meer met melk opwarmen tot de gewenste 43°C.

Geen idee of het ligt aan de keuze van mijn basisproducten maar ik ben zot van het resultaat … een iets wat lopende yoghurt die een textuur heeft waar ik enorm van hou … moeilijk te omschrijven, maar ik zou het als elastisch benoemen.

De melk, yoghurt en melkpoeder die ik verkies om yoghurt mee te maken

Starten doe ik met bovenstaande producten (Colruytshopper #nospon), een vriendin van mij doet het met halfvolle melk, ik zweer bij volle melk. Maar eigenlijk is het vooral experimenteren welke melk en yoghurt het beste resultaat geven, want daar durft naar ’t schijnt wel wat verschil in zitten.

Meer info