Zelf yoghurt maken … dat is hier thuis een blijver. Niet veel werk, gemakkelijk en wonderbaarlijk (de wereld der bacteriën is immers een fascinatie van de kinderen en nu kon ik eindelijk eens aantonen dat er ook goede bacteriën bestaan).
En het eindresultaat is (na wat experimenteren en finetunen) een zachte, lopende yoghurt.
Maar hoe doen we dat? … simpel
Benodigdheden
  • 1l volle gepasteuriseerde melk
  • 2 volle eetlepel volle levende yoghurt (check dat er op het potje staat dat er levende bacteriën/fermenten inzitten) 
  • Voedingsthermometer (optioneel, maar wel handig)
  • 1 el suiker of 1 el poedermelk (optioneel, maar zorgt wel voor dikkere yoghurt, ik gebruik tegenwoordig de poedermelk vermits ik vind dat dat betere resultaten geeft
  • Yoghurtmaker / thermos / stoomoven / hooimadam
    Je hebt de elektrische toestellen maar dat van ons is feitelijk niets meer dan een grote isoleerkan met een inhoud van 1l en je kan creatief zijn, met een gewone thermos of een hooimadam kan je ook al aan de slag.
Werkwijze
  • Start met proper materiaal om besmettingen te voorkomen.
  • Warm de melk in de micorgolfoven tot 43°C (tussen 32°C en 49°C zijn de bacteriën actief, erboven gaan ze dood, eronder worden ze inactief). Dit kan variëren naar gelang de bacteriëncultuur.
    De temperatuur kan met een voedingsthermometer worden gemeten, maar volgende truck van de foor werkt ook. Steek je (propere) vinger gedurende 7 sec in het mengsel, het moet warm zijn, maar wel vol te houden. Als je het te heet vindt is het sowieso te warm.
  • Meng de yoghurt eronder (optioneel met suiker of poedermelk).
  • Giet in de isoleerkan.
  • Laat gedurende 8-12tal uur staan op een warme plaats (niet mee schudden want dat vertraagt het process).
  • Zet in de frigo en een 3-tal uur later is het klaar voor consumptie.
  • Voeg fruit, honing, …. naargelang de goesting.
  • Hou 2 eetlepels bij als starter voor de nieuwe kweek.

Je kan niet tot in het oneindige verderkweken, na -tig aantal keer zal je merken dat de starter uitgewerkt is. Dan is het tijd om een nieuwe starter te gebruiken.

Variaties
  • je kan ook een elektrische gesofistikeerde yoghurtmachine gebruiken, maar vermits het bij mij al zeer goed werkt met mijn isoleerpot lijkt dit voor mij niet nodig. (alhoewel ik eens ga experimenteren met het machien van mijn collega)
  • dit kan ook in glazen yoghurtpotten in de stoomoven. De stoomoven moet dan 6u op 47°C worden ingesteld.
  • bij zeer warm weer heb je zelf geen isoleerkan nodig. Zet de yoghurt afgedekt in een warme ruimte en het komt wel goed.
  • in plaats van met volle yoghurt als starter kunnen er ook yoghurtfermenten in poedervorm gebruikt worden, dit is iets betrouwbaarder als starter. Dit yoghurtferment kan je online kopen, maar ik haalde het mijne gewoon bij de apotheker.
  • je kan ook experimenteren met kefir (zou nog gemakkelijker zijn), griekse yoghurt ……
  • wil je nog dikkere yoghurt, dan kan je na de bereiding, de yoghurt laten uitlekken in een schone handdoek.

 

Dit is een oude blogpost die ik nog eens vanonder het stof haalde, want ik wens iedereen zelfgekweekte yoghurt toe.