I'm never having kids. I hear they take nine months to download

Al een dikke 6 maand ben ik aan het studeren en ik heb het mij nog geen seconde beklaagd. Programmeren lijkt echt wel mijn ding te zijn, al besefte ik niet toen ik aan de opleiding begon, van hoever ik kwam. Voorkennis nihil en ik had zelfs nog nooit een computer vanbinnen gezien.

Ondertussen

 • Kocht ik voor €1 een oude computer en installeerde ik er zelf linux op (Xubuntu voor de geïnteresseerden). Ik kocht daarbij voor €23 een nieuwe SSD schijf die ik zelf op mijn nieuwe computer installeerde en ik recupereerde ook nog een oude harde schijf uit een andere computer om wat extra opslagruimte te hebben.
 • En zo zag ik voor het eerst een moederbord. Ik moet zeggen dat ik zeer trots was op mezelf, maar ook blij met mijn goei hulplijn. Een hulplijn die bv. subtiel zei “het lijkt dat uw computer en uw toetsenbord niet communiceren,” (in plaats van me kei hard uit te lachen omdat mijn toetsenbord niet was aangesloten aan de computer). Ja …. ik heb een paar echt goei klasgenoten.
 • Plan ik een Raspberry Pi te kopen, om met de kinderen wat te experimenteren (en te leren programmeren in Minecraft)
 • Heb ik mijn eerste certificatie gehaald, ik ben nu “Oracle Certified Associate, Java SE 8 Programmer”. Voor dit pittige examen heb ik hard gestudeerd en ik ben er bijgevolg ook héél trots op.
 • Heb ik een paswoord dat zowel azerty als querty compatibel is
 • Ben ik begonnen aan mijn eerste grote project. Ik wil namelijk mijn budgetfile (je weet wel de spreadsheet met YNAB functionaliteit) helemaal zelf gaan programmeren, om zo een afgelikte applicatie te hebben en te kunnen gebruiken. Ik kijk er al naar uit om die applicatie volledig naar mijn hand te zetten. En ook hoop ik dat het een mooi projectje is om aan eventuele werkgevers te tonen.
 • Voorts krijg ik constant onder mijn voeten van sommige klasgenoten dat ik teveel bezig ben met Nederlandstalige shit, IT nerds schamen zich blijkbaar als ze een boek in het Nederlands lezen.
 • ik kreeg alle afleveringen van Game Of Thrones (met Engelse ondertitels) van iemand toegespeeld. Ooit las ik alle boeken (in het Nederlands … tssss), maar die reeks op scherm zien is ook heerlijk. Ik ben helemaal hooked. Ik heb ook wel moeten beloven om als tegenprestatie Monty Python and the Holy Grail te bekijken.
 • ik heb trouwens een hele lijst met films en series die ik nog zou moeten zien en boeken die ik nog zou moeten lezen als ik wat mee wil kunnen praten en quoten. Ik ben dus gene filmkijker en hoe langer de lijst wordt, hoe minder goesting ik erin heb. Star wars, Star trek, Docter who (met voorkeur de 7e en 9e dokter), Rick& Morty (iew tekenfilm), One punch man, Supro the dragon, Godfather, Falty towers, A Fish called Wanda, alles van Monty Python, My Hero Academia, Running man, Brazil (en het hele oeuvre van Terry Gilliam), Ghibli, Back To The Future, Indiana Jones, Final Space (Netflix), … is maar een kleine greep uit alles wat me al aangeraden is.
 • Maar ik deed wel al een beetje mijn best en genoot van Life Of Brian (Monthy Python), The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (eerste boek), Black Mirror (Netflix), Maniac (Netflix)
 • Gamen is ook een populaire activiteit in mijn nieuwe omgeving, maar ik heb al gezegd dat ik daar niet mee ga beginnen. Ik ben wel al eens gaan gluren op Discord maar ben daar al snel tot de conclusie gekomen dat ik het jargon niet beheers. Ik ben een echte ‘noob’ en zal dat waarschijk ook blijven. Nog iets waarover ik niet kan meepraten. Misschien maar best want ik zei onlangs tegen iemand dat ik nog een echte gamer ging worden vermits ik me ging verdiepen in Minecraft (weet ge nog … puntje 2). Waarop het antwoord kwam “Eigenlijk wordt Minecraft niet beschouwd als gamen”. Soit, ik veronderstel dat “Just Dance” op Vic zijn Nintendo Switch dan zeker geen gamen is (ik heb het niet durven vragen).
 • Maar al begrijp ik bij de helft van de gesprekken niet waarover het gaat, snap ik de clou niet van het merendeel van de meme’s die worden gedeeld, is er maar 1 iemand die (onder druk van zijn vriendin) ook naar Blind Getrouwd kijkt, …. Toch voel ik me op mijn plaats in deze groep.
 • Ben ik ondertussen een nerd geworden? Nog niet denk ik … een echte nerd ben je pas als je ook bijhorend nerdy T-shirt hebt. Al moet ik toegeven dat ik al wat aan het nadenken ben over mijn eerste exemplaar.

6 maand ben ik dus al bezig, ik zit al over de helft van mijn opleiding en ik vind het ongelooflijk wat ik allemaal bijgeleerd heb en ik ben gretig naar wat er nog op het programma staat.
Ergens in september hoop ik terug aan het werk te gaan, voltijds. De eerste contacten worden nu gelegd en hoe langer hoe meer begin ik vacatures in het oog te houden. Ik moet zeggen dat ik er héél veel zin in heb om mijn carrièreswitch ook te gaan verzilveren.