Onwezelijk!!! Héél het corona gebeuren. Enkele weken geleden was dit nog de ver-van-ons-bed-show en nu vraag ik me al het hele weekend af hoe ik me ga organiseren nu mijn kinderen 5 weken niet naar school kunnen gaan.
“Laat de kinderen niet in vakantiemodus komen”, luidt het. Maar hoe hou je kinderen nuttig en educatief bezig, terwijl je zelf wordt geacht om (van thuis uit) te werken?

Wel … wie mij een beetje kent verschiet er waarschijnlijk niet dat dat begint met een planning ingevuld door leuke educatieven activiteiten en uitdagende projecten.

Project n° 1 had ik snel gevonden, namelijk leren blind typen.

leren blind typen

Liv (12 jaar) heeft in het begin van het schooljaar wel een typcursus via de school gevolgd, maar véél te weinig geoefend. Ze kent de theorie maar heeft bijlange de snelheid nog niet.
Vic (10 jaar) typt nog met 2 vingers.

Dus met behulp van wat input van Liv en via het internet is hier ons plan van aanpak.

Vingerzetting visualiseren

Stickers op het toetsenbord om de vingerzetting te visualiseren

Op elke toets wordt aangeduid met welke vinger deze moet worden aangeslagen.
Groen voor de wijsvingers, geel voor de middenvinger, blauw voor de ringvinger en rood voor de pink.
Als je (net zoals wij) geen gekleurde diepvriesstickers hebt, dat zijn stiften en schoolboeketiketten een waardig alternatief.

Zoek de juiste tools

Na een klein marktonderzoek koos ik voor volgende websites om mee aan de slag te gaan.

Typeracer

Een zeer tof en zeer verslavend spel. Hier kan je alleen, tegen online tegenstanders of zelfs tegen vrienden spelen. De bedoeling is dat je een Engelse of Nederlandse tekst zo snel mogelijk intypt. (Veel liedjesteksten trouwens, Marco Borsato, Herman Van Veen, Nirvana passeerden al allemaal mijn klavier.)
Als je een account maakt kan je je progressie in snelheid goed opvolgen.
Het leuke is dat deze website je gemiddelde aantal woorden of karakters per minuut bijhoudt, en je zo je kan proberen op een hoger niveau te komen.

Typing lessons online

Op deze website kan je gratis, en in het Nederlands op een AZERTY toetsenbord typlessen volgen.
Ik dacht Vic eerst te laten oefenen op het betalende programma waarmee Liv heeft leren typen, maar dit lijkt me een waardig alternatief. Dus we gaan hiermee aan de slag.
Het leuke is ook dat je (eens je wat beter bent) kan oefenen op recente nieuwsberichten, maar ook op je eigen teksten.

Meten is weten

Onze officiële start was met een klein testje via typeracer (de eerste link) om te bepalen wat de beginstatus is. Zo kunnen de kinderen ook effectief zien hebben dat het oefenen ook loont. Wat bij onze perfectionist hielp, was duidelijk maken dat hij het nu niet te goed moest doen, want dit testje was er net om te kijken dat het volgende keer beter kan.

Plannen

In de weekplanning komt een blok van 15 minuten per dag, waarin de kinderen moeten oefenen. 1 keer per week meten we de snelheid via typeracer, om zo hopelijk te merken dat er een constante verbetering is.

Ondertussen ben ikzelf al helemaal hooked aan die typeracer. Ik doe dus graag mee met de challenge en ik hoop mijn typsnelheid deze 5 weken ook met 50% te verbeteren. Dat moet mogelijk zijn !!!

Ondertussen ben ik nog steeds op zoek naar inspiratie waarmee mijn kinderen zich zelfstandig bezig kunnen houden. Ik wil kost wat kost verhinderen dat mijn kinderen veranderen in 2 passieve schermzombies die languit in de zetel liggen.

Tips voor zijn dus steeds welkom in de commentaren !!!