Al enkele jaren kweek ik mijn eigen yoghurt op. Tot enkele maanden terug deed ik dat met een isoleerkan, dus geen elektrische yoghurtmaker.
Omdat ik het omslachtig vond om de melk op de goede temperatuur te brengen en mijn yoghurt ook wel eens mislukte, begon ik hoe langer hoe meer te overwegen om me een elektrisch exemplaar aan te schaffen.
De temperatuur van de melk is immers redelijk kritisch, 43°C is de streeftemperatuur. Is de melk enkele graden te warm, dan sterven de yoghurtbacteriën en is de melk te koud, dan doen ze hun werk niet.
Maar sinds ik me bekeerd heb tot het minimalisme duurt het altijd een hele tijd eer ik effectief ook tot een aankoop overga. Uiteindelijk kreeg ik voor enkele maanden de yoghurtmaker van een vriendin, die enkele maanden in het buitenland zat, in bruikleen. Dit toestel werd bijna dagelijks gebruikt en ik was super content van de eenvoud in gebruik en van het goede resultaat.
Nog voor mijn vriendin terug in België aankwam kocht ik mijn eigen toestel.
Een yoghurtmachine is een vrij eenvoudige machine die niets meer doet dan voor een constante optimale temperatuur zorgen. De belangrijkste keuze die je moet maken is of je voor een toestel gaat met één grote yoghurtpot of een toestel waar je meerdere kleine potjes yoghurt kan in maken.
Ik koos voor een grote yoghurtpot, waar ik een liter melk in kwijt kan. De reden daarvoor was dat ik vrees dat ik er een knoeiboel van zou maken als ik in elk potje afzonderlijk melk en yoghurt moet gieten. Wij zijn trouwens ook grote (yoghurt)eters en met een klein potje kom ik waarschijnlijk ook niet toe.
Maar ik hoor de mensen met de kleine potjes dan weer zeggen dat ze het gemakkelijk vinden dat de yoghurt al direct een potje zit en dat je dat ’s morgens dan snel kan meegrissen naar het werk. Het is dus maar wat je verkiest.
Iets waar ik content van ben bij mijn toestel, is dat er 2 yoghurtpotten bij zitten, zo kan ik al een verse lading maken met de ene pot als ik de andere nog aan het leegeten ben.
Voorts heb ik ook nog een ziftje waarin ik de yoghurt kan laten uitlekken om zo een dikke Griekse yoghurt te bekomen.
Yoghurt maken is nu ook veel minder omslachtig. Ik doe een liter volle melk in de beker, voeg 2 eetlepels yoghurt toe (met levende fermenten), optioneel een lepel melkpoeder en ik zet deze voor een 6-12 tal uur in de yoghurtmachine. Geen gedoe meer met melk opwarmen tot de gewenste 43°C.
Geen idee of het ligt aan de keuze van mijn basisproducten maar ik ben zot van het resultaat … een iets wat lopende yoghurt die een textuur heeft waar ik enorm van hou … moeilijk te omschrijven, maar ik zou het als elastisch benoemen.
Starten doe ik met bovenstaande producten (Colruytshopper #nospon), een vriendin van mij doet het met halfvolle melk, ik zweer bij volle melk. Maar eigenlijk is het vooral experimenteren welke melk en yoghurt het beste resultaat geven, want daar durft naar ’t schijnt wel wat verschil in zitten.
Meer info
- Meer details over hoe ik mijn yoghurt maak? Lees dan ook eens hier.
- Ken je de yoghurtbloemetjes of kefir, waarmee je eenvoudig yoghurt kan maken zonder extra toestellen? Hier schreef ik ooit meer over melkkefir.
- Vegan en geen yoghurtmachine? Maak zelf je yoghurt op basis van cashew- en amandelnoten
- Vegan met yoghurtmachine? Wel, blijkbaar kan je ook op basis van soyamelk yoghurt opkweken.
Ik gebruik gewone yoghurt als beginproduct. Wel volle. Wit product zelfs.
Van de nieuwe liter gemaakte yoghurt neem ik 3 soeplepels of een klein potje en maak daar weer een nieuwe liter van.
Dat gaat zo enkele keren door (7 ?) En dan begin ik weer met een potje nieuwe.
Volle of halfvolle of magere melk maken veel uit voor de consistentie.
Mijn moeder deed het al zo, ik ben dat altijd zo blijven doen.
Hier ook de 1 liter versie. Minder werk ook !
Smakelijk !
lijkt me ook veel minder omslachtig om direct per liter te maken.
Ik begin altijd van volle melk, want lopender moet het voor mij niet worden, maar mijn vriendin zegt dat het ook erg afhankelijk is van het merk van de melk.
Ik vermoed ook dat yoghurt uit kleine potjes net iets stijver is dan de yoghurt in de grote pot gemaakt, maar ik kan daar mis in zijn.
Welk merk heb je? Melkpoeder = flessenvoeding?
Melkpoeder is Nutrilon +3jaar
machine is Yogurella – Ariete
(zie fotos)
Waar heb de yoghurtmaker van Ariete gekocht? Ik vind niet direct verkoopadressen terug in België.
Op Amazon.de
Hallo,
ik lees dat je 2 potten van 1 l hebt. Zaten die alletwee bij de aankoop? Of heb je achteraf er eentje bijbesteld?
Ik vind de machine ook terug op amazon.nl, maar niet direct de mogelijkheid tot extra potten.
Alvast bedankt,
Rob
Héhé, mijn yoghurtmaker is er ééntje met 7 aparte potjes. Jaren geleden eens gekocht bij Aldi. Helemaal geen gedoe hoor. In een schenkkan meng ik 1 potje Griekse yoghurt met 1 liter volle melk (beiden op kamertemperatuur), klop dit eventjes goed door, verdeel in de potjes (helemaal geen geklieder dankzij de schenktuit), dekseltjes erop, machientje 12 uur zijn gangetje laten gaan, potjes in de koelkast en je graait maar lekker weg…
Ik heb een Steba, 12 potjes yoghurt maker en die gaf een temperatuur in de potjes van 54 graden. Heb Steba benaderd en deze hebben netjes een nieuwe gestuurd, echter na de eerste gemaakte yoghurt hiermee is deze ook te heet en geeft 54 graden aan. Bij de Adler is dit niet het geval en deze geeft na afloop gewoon netjes 42 graden aan. Iemand bekend met het gebruik van een Steba?