Lopen in de winter, meestal in de koude en dikwijls ook in het donker, klinkt niet aanlokkelijk … en toch is de winter voor mij meestal een goed loopseizoen.

Hier zie je mijn favoriete outfit en accesoires voor mijn winterse loopjes.

 1. SportBH met ingebouwde hartslagmeter*
  Dit is gewoon mijn favoriete sportBH en eigenlijk niet echt meer voor de ingebouwde hartslagmeter, op mijn loophorloge (zie verder) zit immers ook een ingewerkte hartslagmeting, die blijkbaar vrij accuraat is tenzij je aan interval doet, en ik heb een hekel aan interval … dus ik doe dat niet zoveel. Maar als ik met terug aan interval ga wagen (en die moment zal ooit moeten komen als ik terug zo snel wil worden als ik ooit was), dat zal ik nog blijer zijn met deze sportBH.
 2. Loopsokken
  Ik loop altijd met speciale sportsokken, hoewel dat strikt genomen niet nodig is, maar van mijn loopsokken weet ik 100% zeker dat ze goed zitten, en ik koop ook altijd dezelfde … zo is er maximum 1 weesje bij mijn loopsokken !!!
 3. Longsleeves
  Het leuke aan deze loopshirt is dat deze een ingewerkte bivakmuts heeft … als je deze muts niet aanhebt valt deze niet als een kap (ik heb een hekel aan een kap onder een kledingstuk), maar lijkt het gewoon de kraag van de shirt. Als het echt koud is durf ik wel eens starten met de bivakmuts op mijn hoofd tot ik ben opgewarmd … dat gaat meestal wel snel.
 4. Vestje
  Mijn vorige favoriete loopvestje was ineens helemaal verduurd, goed in het kader van minimalisme want ik heb loopkleren genoeg, maar ik had er toch wel spijt van. En dan werd dit loopvestje tot favoriet gepromoveerd.
  Belangrijk vind ik aan een loopvestje dat er goede zakken inzitten, zakken met ritsen ook zodat je onderweg niets kwijtraakt.
 5. Tights
  Als de temperatuur onder de 10°C is draag ik een lange loopbroek, dat is de regel die ik heb ingevoerd nadat ik eens een serieuze kou heb gepakt op mijn kuiten.
  De ene loopbroek is de andere niet, ik heb 3 lange loopbroeken en de ene vind ik te warm (zelfs in de winter kan ik er niet langer dan 5km mee lopen zonder te oververhitten) en de andere heeft een roze streep op de zijkant … en dat roze ben ik precies wat ontgroeid.
  Deze loopbroek is neutraal, flateert mijn figuur (want dat doen niet alle loopbroeken) en er zit een klein zakje (met rits) achterin waarin je je sleutel kan steken.
 6. Loopschoenen
  Elke 1000 km koop ik nieuwe loopschoenen, dat lijkt veel maar als ik regelmatig loop is dat na 5 maand. In theorie koop ik elke 1000 km nieuwe loopschoenen en wissel ik dan af tussen het nieuwe en het oude paar. Dat zou blessuregewijs beter zijn en hygiënegewijs waarschijnlijk ook. In de praktijk loop ik meestal met het nieuwste paar.
  Merkgewijs wissel ik wat af, soms ga ik eens ergens op de loopband staan om te zien welke schoenen ideaal zijn voor mijn loopstijl (Brooks Ghost8, Brooks Dyad7, Asics Gel Nimbus16) , voor de Tour d’Europe kocht ik loopschoenen (Nike Lunarglide 7) die ik (relatief) mooi vond maar waar ik uiteindelijk nooit mee liep en tegenwoordig loop ik op de Kiprun LD van Decathlon. In het begin was ik wat sceptisch over een loopschoen die voor alle type lopers geschikt zou zijn, maar ik loop er al een tijd mee en ik ben er content van. Ik heb er wel geen idee van aan hoeveel kilometers ik met deze schoenen al zit, ik vermoed een 500 tal.
 7. Handschoenen
  Het leuke aan deze handschoenen is dat er iets voorzien is op de vingertoppen, zodat je een touchscreen kan bedienen, handig.
 8. Zakdoeken
  Geen overbodige luxe bij het sporten in de koude, maar bij lange duurlopen neem ik toch altijd papieren zakdoekjes mee … dat komt soms van pas als je een plasstop moet invoeren.
 9. Looplamp*
  Als het donker is draag ik mijn looplamp altijd, niet alleen om gezien te worden, maar ook om te zien. Ik vind het tof om me ’s avonds niet aan de geasfalteerde wegen in de dorpskern te moeten houden, en ik merk ook dat ik me veel veiliger voel met een looplamp. Dit is één van de eerste modellen, tegenwoordig zijn er al meer gesofisticeerde types die meer licht geven en waarvan je het lampje wat meer naar de grond kan richten. Mijn exemplaar voldoet echter nog voor mij. Als ik een auto of een andere tegenligger kruis, dan bedek ik wel met mijn hand het licht wat, want die lampen zijn vrij verblindend.
 10. Oortjes
  Dit zijn feitelijk mijn oortjes niet, want ik (die er prat op gaat dat ik bijna nooit iets kwijt ben) vind de mijne niet, terwijl ik ze gisteren nog gebruikte. (update … gevonden)
  Ik koop altijd dezelfde oortjes (JVC HA-EB75B) … ik heb er immers al veel geprobeerd en enkel deze passen goed in mijn oren, vallen er niet uit en doen geen pijn bij lang dragen. En ze zijn kwalitatief, want ik gebruik ze dagelijks, en ik kocht ze al in 2014.
 11. Spibelt
  Net zoals bij nen bic, ne pamper en ne kodak, is dit een antonomasie, Spibelt is immers gewoon de merknaam van mijn loopheupzakje, ik heb deze aangekocht voor mijn eerste marathon en sindsdien gebruik ik hem bijna elke keer dat ik ga lopen om mijn gsm en andere spullen in te steken. Het handige aan de spibelt is dat het héél compact is, maar dat er wel super veel in kan … een beetje zoals de zak van Mary Poppins.
  Ter info … ik heb wel de large uitvoering.
 12. Garmin forerunner 235 (niet op de foto want standaard om mijn pols)
  Mijn loophorloge is nieuw sinds oktober, ik kocht hem ter vervanging van mijn forerunner 305 die ik al 7 jaar had. Ik ben nog steeds zeer zeer (geen foutje, ik wil gewoon de nadruk op ‘zeer’ leggen) content van. Al moet ik zeggen dat als ‘money no issue was’, dat de garmin fenix nog net iets meer tot mijn verbeelding spreekt.
 13. Mijn telefoon (niet op de foto want is eveneens mijn fototoestel)
  Mijn telefoon gebruik ik voor veel … het beluisteren van muziek (momenteel dikwijls de playlist van Big Little Lies) of podcasts (meestal Touché van radio1), voor het volgen van de route die ik heb uitgestippeld, of voor te bellen naar Bjeurn moest ik niet meer verder kunnen en een lift nodig heb. Alhoewel ik dat laatste nog nooit heb moeten doen en ik misschien eerder mijn duim zal opsteken om eens te testen of liften nog altijd even vlot gaat als vroeger.

* In het kader van eerlijkheid, transparantie en geloofwaardigheid nog de volgende boodschap.
De looplamp, de loopschoenen en de sportBH kreeg ik ooit van Decathlon. En het feit dat deze nog steeds in gebruik zijn toont aan dat ik hier zeer blij mee was, en dat de commerciële samenwerkingen waar ik wel op inga waarachtig zijn.

Ja, ik doe ook mee met 40 dagen bloggen, dit is blog 10/40.
Meer info hier en alle deelnemers vind je hier!