citytrip op sportschoenen

De marathon in Wenen liet zich goed combineren met een citytrip, een citytrip op het gemakje … waarbij we niet probeerden om kost wat kost alles gezien te krijgen, maar waarbij we op voorhand enkele leuke dingen uitzochten. Vermits we ook veel moesten rusten en eten zijn er ook wel wat café’s en restaurants in opgenomen.

Wenen is me zeer goed bevallen, een mooie propere en veilige stad vol impressionante en prachtige gebouwen, en allemaal in goede staat. Het openbaar vervoer er ook zeer goed geregeld en dat valt vooral op aan het feit dat je amper mensen per auto of per fiets ziet in de stad. Restaurant en cafébezoeken waren prijsgewijs zeer schappelijk. Wat me ook opviel is dat men in Wenen zeer godsdienstig is en dat de vele parken opvallend veel banken hebben (jammer genoeg hadden wij niet zo’n goed weer).

Toen ik me op voorhand informeerde wist ik niet goed of Wenen en ik een match zouden geven … maar ja hoor … het klikte tussen Wenen en mij. En dit zijn mijn aanraders.

Hotel

Benediktushaus

benediktushaus

Ons hotel was een hit, een klooster gelegen midden in het centrum van de stad tussen allemaal prachtige gebouwen (Sissimuseum, Rathaus), het was zelf trouwens ook een schoon gebouw. Wat ook geweldig was, is dat de kamers enorm rustig waren, doordat ze uitgaven op het binnenplein van het klooster, nog nooit sliep ik zo rustig midden in een stad. Onze kamer was sober maar perfect in orde. Ontbijt was in goed en het personeel was super lief … op de marathondag prepareerden ze het ontbijt speciaal voor de lopers om 6u ipv om 8u.
En het was wel grappig dat we een kapel hadden en dat er paters rondliepen.

Te bezoeken

Rathaus

rathaus

Dit is het stadhuis van Wenen, ga zeker ook eens een kijken in het binnenplein, ik vond dat echt adembenemend mooi. Hier worden ook veel evenementen georganiseerd, wij hadden het geluk dat de pastaparty van de marathon hier in een zaal doorging … prachtig, ook de finish van de marathon was trouwens hier.
In het Rathaus bevindt zich ook de toeristische dienst

Sissimuseum en Spaanse rijschool

spaanse rijschool

Deze liggen vlak aan elkaar, hier moet je minimum eens doorwandelen, wat een pracht en praal.

Stephansdom

stephansdom

De Stephansdom in het centrum van de stad is een prachtige kathedraal, een beetje een eclectisch ook. Het heeft 1 hoge toren, en de andere is nooit afgewerkt geraakt, en het dak is op zijn minst speciaal te noemen. Ga zeker eens binnen.

Schönbrunn

sisi

Dit is het zomerpaleis van Sissi, het paleis zelf doet wat Disneyachtig aan, en je kan hier als je wil een hele dag spenderen. Het kasteel is gigantisch en telt blijkbaar 1441 kamers, waarvan er 50 te bezichtigen zijn. De tuinen van het kasteel zijn gratis te betreden, maar met een combiticket kan je ook de dierentuin (de oudste van de wereld), het museum, het doolhof in de tuin bezoeken.
Hoe lang je hier ook plant te spenderen … dit is sowieso een aanrader. Wij fietsten met de stadsfietsen tot hier en deden dan een kleine wandeling in de tuin (want we moesten onze benen sparen), maar kinderen kan je hier gerust een hele dag entertainen. Wel niet vergeten om op voorhand de Sissi-films nog eens te bekijken om helemaal in de stemming te komen.

Hundertwasserhaus

hundertwasser

Hundertwasser is de Gaudi van Wenen, hij zette zich af tegen de saaie architectuur en streefde een ontwerp na dat dicht tegen de natuur stond. Geen rechte lijnen, grillige vormen en veel kleuren. Maar hij had ook een visie, het was een visionair feitelijk, want met zijn ecologische ideeën was hij zijn tijd ver vooruit.
Ook de tijdelijke tentoonstelling van Peter Piller konden we trouwens appreciëren. Was het maar beter weer, dan deden we een terraske (alhoewel het binnen ook echt wel tof is om iets te gaan drinken)

Judenplatz

judenplatz

De Jodenplaatst is een rustig en idylisch plein (zeker by night). Hier staat het jodenmuseum en op het plein staat ook een gedenkteken voor de Oostenrijkse joden die in de 2e wereldoorlog zijn omgekomen.

Toffe geocache

geocache

We hadden al een tijdje een trackable in ons bezit. Dit is een voorwerp met een unieke code die van geocache naar geocache reist, sommigen hebben een speciaal doel en de onze wou naar de bergen.
We hadden niet verwacht dat we in centrum Wenen een geocache zouden vinden die zo groot is dat je er een koeiebel (want dat hing aan de trackable) kon in verstoppen, maar blijkbaar kan je ook midden in een grote stad inventief zijn. Deze was zelfs niet al te moeilijk om te vinden, het enige dat moeilijk was, was om deze subtiel te pakken, zodat de muggles (de onwetenden die geen besef hebben van het bestaan van geocaches) ons niet zagen.

Meer info over geocachen vind je trouwens hier.

Horeca

Rasouli

Rasouli

Een leuk klein eetcafé op de hippe Yppenplatz, de kaart is niet enorm uitgebreid maar het biologische eten is wel heerlijk .. zoals ik het thuis niet gemaakt krijg. Wij bestelden wraps en rijst met spinazie & tofu.
Dit restaurantje is leuk ingericht, ik voelde me er meteen thuis, ook mede dankzij de bediening, een schat van een meisje.

Xpedit Lager

X-pedit lager

Dit is een tof ingericht Italiaans restaurant, waar verdacht weinig pasta te verkrijgen is. We hebben echter wel heerlijk gegeten aan democratische prijzen.

Europa

Europa

Tevens een leuke plek om iets te drinken of te eten is dit eetcafé, gezellig, druk maar gemoedelijk.

Radlager

radlager

Dit café bezochten we na onze marathon, hier maakten we de symbolische switch van lopen naar fietsen, terwijl we bier dronken en quiche en brownie aten.
Dit café is zeer schoon ingericht, met dure vintage fietsen, achterin is er trouwens nog een fietsenmaker, toch waren we (lees Bjeurn) wat teleurgesteld dat er geen Paris-Roubaix te zien was.

Mels craft beer diners

biercafé

Dit was een vonst van de brouwer in ons gezelschap. In dit modern doch smaakvol ingerichte biercafé zit je als bierliefhebber sowieso goed. Ja kan kiezen tussen 400 verschillende bieren, of je kan 5 proevers van 11cl van de 27 tapbieren. En als eten zijn er lekkere hamburgers.

Café central

Café central

Dit staat bekend als het allermooiste koffiehuis van Wenen, en daar moesten we geweest zijn, net zoals al die anderen, zo moesten we aan de ingang al aanschuiven voor een plekje.
Deze zaak is echter een goed geoliede machine, een al snel hadden we een plekje. Wij aten hier het lunchmenu van de dag en dat was zeer lekker en goed bij prijs. Wat wel het nadeel is van zo’n goed geoliede machine is, is dat het eten ook zeer snel komt en dat je (ik ben daar vatbaar voor) het gevoel krijgt dat je even snel weer weg moet, om plek te maken voor de volgende gasten.
Maar misschien is het dat toch wel waard, want de omkadering is zeer schoon … en de gebakjes die er uitgestald staan zien er zeer lekker uit.

Heisse wurst

heisse wurst

Ook ne must, heisse wurst gaan eten aan een kraampje op ’t straat

Sky

2016-04-11 14.32.02

Deze sky bar is niet de hoogste van Wenen, maar wel de moeite. Ze is in een grote winkelstraat gelegen en geeft uitzicht over de Stephansdom. Het is hier dat we opmerkten dat deze kathedraal wel een zeer opmerkelijk dak heeft. Voor Bjeurn mocht deze sky bar nog hoger zijn, maar het zicht is wel echt al super. Bij ons was het terras niet open en we mochten het ook niet betreden om langs buiten eens een kijkje te gaan nemen, maar als het terras open is, is dit zeker een enorme aanrader. En ga dan niet via de winkel, maar met de glazen lift vooraan aan het gebouw.

 

Waar we geen tijd meer voor hadden

Fabios

Eén van de betere restaurants in Wenen

Cha-No-Ma

Een theehuis waar je traditionele Japanse thee kan drinken. Ik wou daar de matcha latte eens proberen, want tegenwoordig ben ik in de ban van latte en van matcha.

Naschmarkt

Grote en exotische markt in Wenen, vooral op vlak van eten kan je daar je hart ophalen. Deze markt grenst aan de grootste rommelmarkt in Wenen.

Phil

Dit is een boekencafé, je kan hier op je gemak iets drinken en terwijl wat lezen in de vele boeken, en als je wil kan je het ook kopen, het interieur zou ook de moeite zijn en de sfeer gemoedelijk.

Das Möbel 

Je kan hier eten, maar eigenlijk draait het om het interieur, dat je daar ook kan kopen

Mochi 

Een Japans restaurant, moet een aanrader zijn. Wel te reserveren.

Designershoppen

Rondom Lindengasse zijn er veel leuke designerwinkeltjes.

Der dachboden

Een skybar met retro inrichting … ik heb het daar wel mee, skybars. Jammer genoeg ben ik weer niet de enige, het kan er dus druk zijn.

Meinl’s weinbar

Hier wandelden we ’s avonds voorbij (voor de marathon, dus toen we nog geen alcohol mochten drinken) en dat zag er daar zo gezellig uit, een grote wijnwinkel en onderaan een bar met een houten toog, waar je volgens mij heerlijk aan wijnproeverij kan doen.