Hoeraaa …. de zwaarste trainingsweek in aanloop naar de marathon is voorbij. Deze week liep ik 81km …. nog nooit eerder liep ik zoveel kilometers in een week !!!
Alhoewel ik serieus onder de indruk ben van mezelf, hoorde ik al van verschillende collega’s “Loop jij maar zo weinig, ik liep destijds meer dan 100km per week”.
Gelukkig moet je jezelf niet spiegelen aan anderen, maar enkel aan jezelf … ik blijf dus aangenaam verbaasd over mijn eigen prestaties.

Ook op vlak van gezond eten ben ik goed bezig.
Snacks beperken zich tot tomaatpartjes met zout, yoghurt in al zijn vormen (frozen yoghurtrepen enzo), een wortel, …. Suiker is “des duivels”, toch in mijn geval, want eens ik begin aan de koeken, snoep, …. ben ik weer vertrokken voor een hele tijd goesting in zoet.

Een collega vroeg me “Als je zoveel loopt, dan mag je ook super veel eten zeker?” Awel, dat valt me dik tegen. Ik heb niet de indruk dat ik zoveel meer eet dan normaal, ne mens heeft feitelijk (jammer genoeg) niet veel nodig.

This week, we went running with Liv and we discovered a new part of our small village. Quite adventurous trail ... our nature girl was fortunate #elewijt #vredesbos #runhappy #instarunner #nevernotrunning #run #instarunners #iloverunning

Ik moet zeggen, deze week heb ik niet veel genoten van het lopen. De trainingsvermoeidheid neemt toe en de goesting neemt af. “Niet over nadenken, gewoon doen”, dat was mijn moto.
Maar toch waren er enkele leuke momenten … lopen met Bjeurn en Liv en bij toeval een nieuw loopstukje in ons dorp ontdekken, een duurloop die ik met Bjeurn kon doen in het Zoniënwoud omdat de beide kinderen op logement waren.

Onze duurloop was 36km, langer dan ik vorige jaren liep. Een duurloop is niet enkel interessant om de uithouding te trainen maar ook als test. Zo heb ik ontdekt dat ik de marathon niet wil lopen met mijn loopschoenen die ik daarvoor kocht, ik ga mijn vorig paar hergebruiken, na 25km deden mijn tenen immers vrij veel pijn ondanks dat de schoenen niet te klein zijn.
Verder zijn mijn knieën deze marathontraining mijn zwakke plek, ik heb gebeden dat ze het niet zouden begeven en ze hebben het uitgehouden.

En nu begint het interessante deel van de marathontraining dus “de tapering”, wat staat voor afbouwen en recupereren. De afstanden gaan drastisch naar beneden (13km max), het belangrijkste dat ik nu nog moet doen is voldoende rusten en gezond eten. Maar wat moest getraind worden is getraind, dat gedeelte van de voorbereiding is zo goed als afgesloten.

Het filmpje hieronder is wat anders opgebouwd als de andere filmpjes … ik heb het immers mentaal deze week zwaar gehad en ik had ook niet altijd goesting om elke loop iets te filmen.
Maar speciaal voor jullie heb ik alle stukjes uitgeselecteerd waaruit blijkt dat het lopen me deze week niet goed afging … wat random stukjes gezaag dus … omdat het niet altijd positief moet zijn (perfectie is immers maar saai)

 

 

De cijfers

Aantal kilometers gelopen: 81 km
Gewicht (gemiddelde van week): 57,4 kg

Training 1: lopen van het werk naar huis
11.52 km – 1h:05m:44s – 05:42 min/km

Training 2: een natuurpuntwandeling in de buurt
16.01 km – 1h:35m:41s – 05:59 min/km

Training 3: met Bjeurn en Liv ons dorp beter leren kennen
5.96 km – 48m:59s – 08:13 min/km

Training 4: naar ’t werk
11.34 km – 1h:07m:19s – 05:56 min/km

Training 5: lange duurloop met Bjeurn in het Zoniënwoud
36.18 km – 3h:49m:58s – 06:21 min/km