Wenen Marathon – Week 15/18 – De zwaarste trainingsweek

2017-10-24T22:38:29+00:00maart 20th, 2016|Categories: Uncategorized|Tags: , , , |11 Comments

Hoeraaa …. de zwaarste trainingsweek in aanloop naar de marathon is voorbij. Deze week liep ik 81km …. nog nooit eerder liep ik zoveel kilometers in een week !!!
Alhoewel ik serieus onder de indruk ben van mezelf, hoorde ik al van verschillende collega’s “Loop jij maar zo weinig, ik liep destijds meer dan 100km per week”.
Gelukkig moet je jezelf niet spiegelen aan anderen, maar enkel aan jezelf … ik blijf dus aangenaam verbaasd over mijn eigen prestaties.

Ook op vlak van gezond eten ben ik goed bezig.
Snacks beperken zich tot tomaatpartjes met zout, yoghurt in al zijn vormen (frozen yoghurtrepen enzo), een wortel, …. Suiker is “des duivels”, toch in mijn geval, want eens ik begin aan de koeken, snoep, …. ben ik weer vertrokken voor een hele tijd goesting in zoet.

Een collega vroeg me “Als je zoveel loopt, dan mag je ook super veel eten zeker?” Awel, dat valt me dik tegen. Ik heb niet de indruk dat ik zoveel meer eet dan normaal, ne mens heeft feitelijk (jammer genoeg) niet veel nodig.

This week, we went running with Liv and we discovered a new part of our small village. Quite adventurous trail ... our nature girl was fortunate #elewijt #vredesbos #runhappy #instarunner #nevernotrunning #run #instarunners #iloverunning

Ik moet zeggen, deze week heb ik niet veel genoten van het lopen. De trainingsvermoeidheid neemt toe en de goesting neemt af. “Niet over nadenken, gewoon doen”, dat was mijn moto.
Maar toch waren er enkele leuke momenten … lopen met Bjeurn en Liv en bij toeval een nieuw loopstukje in ons dorp ontdekken, een duurloop die ik met Bjeurn kon doen in het Zoniënwoud omdat de beide kinderen op logement waren.

Onze duurloop was 36km, langer dan ik vorige jaren liep. Een duurloop is niet enkel interessant om de uithouding te trainen maar ook als test. Zo heb ik ontdekt dat ik de marathon niet wil lopen met mijn loopschoenen die ik daarvoor kocht, ik ga mijn vorig paar hergebruiken, na 25km deden mijn tenen immers vrij veel pijn ondanks dat de schoenen niet te klein zijn.
Verder zijn mijn knieën deze marathontraining mijn zwakke plek, ik heb gebeden dat ze het niet zouden begeven en ze hebben het uitgehouden.

En nu begint het interessante deel van de marathontraining dus “de tapering”, wat staat voor afbouwen en recupereren. De afstanden gaan drastisch naar beneden (13km max), het belangrijkste dat ik nu nog moet doen is voldoende rusten en gezond eten. Maar wat moest getraind worden is getraind, dat gedeelte van de voorbereiding is zo goed als afgesloten.

Het filmpje hieronder is wat anders opgebouwd als de andere filmpjes … ik heb het immers mentaal deze week zwaar gehad en ik had ook niet altijd goesting om elke loop iets te filmen.
Maar speciaal voor jullie heb ik alle stukjes uitgeselecteerd waaruit blijkt dat het lopen me deze week niet goed afging … wat random stukjes gezaag dus … omdat het niet altijd positief moet zijn (perfectie is immers maar saai)

 

 

De cijfers

Aantal kilometers gelopen: 81 km
Gewicht (gemiddelde van week): 57,4 kg

Training 1: lopen van het werk naar huis
11.52 km – 1h:05m:44s – 05:42 min/km

Training 2: een natuurpuntwandeling in de buurt
16.01 km – 1h:35m:41s – 05:59 min/km

Training 3: met Bjeurn en Liv ons dorp beter leren kennen
5.96 km – 48m:59s – 08:13 min/km

Training 4: naar ’t werk
11.34 km – 1h:07m:19s – 05:56 min/km

Training 5: lange duurloop met Bjeurn in het Zoniënwoud
36.18 km – 3h:49m:58s – 06:21 min/km

11 Comments

 1. Le petit requin 20 maart, 2016 at 17:26 - Reply

  Hahaha, “wel ikke dus ni”. Ik vind 81km gewoon gigantisch zot veel (ik bedoel maar: ik had in gans februari 88km en ik vond dat al straf ;)
  En vooral: dan is dit een week waarin het lopen jou niet afging! Ik ben mij dus al een hele namiddag vruchteloos aan het bij elkaar rapen om iets te gaan lopen (eerder deze week te druk, dan mijn teen aan moes geschopt en niet kunnen stappen en nu heb ik dus echt geen excuses meer behalve te tam) en jij loopt op zo’n moment 36km… Misschien moet ik toch maar gewoon vertrekken :)

  • Annelyse 20 maart, 2016 at 22:31

   Ik vind 81 km ook gigantisch zot veel.

   En de reden dat het mij deze week niet afging, is ook omdat ik wist dat ik moe was en dat ik héél veel moest lopen. Maar schema’s en doelen, dat blijkt goed te werken voor mij.

 2. gerhildemaakt 20 maart, 2016 at 17:43 - Reply

  Chapeau dat je 81 km loopt in een week waar je er niet echt van geniet. En niet snoepen is helemaal een ramp voor mij. Goed bezig, jij!

  • Annelyse 20 maart, 2016 at 22:30

   ik heb natuurlijk een doel hé … dat is het grote verschil

 3. Els 20 maart, 2016 at 19:55 - Reply

  Ik zie geen filmpje maar dat ligt misschien aan mij?

  • Annelyse 20 maart, 2016 at 21:22

   dat is raar, normaalgezien is er langs mijn kant niets fout gelopen.

  • Els 21 maart, 2016 at 18:09

   Het lag aan mij want nu zie ik het wel.

 4. caroline 21 maart, 2016 at 10:57 - Reply

  Jij bent een heldin! 81 km op een week, dat IS gewoon zot veel!

 5. Lobke 21 maart, 2016 at 19:33 - Reply

  Goe bezig! Weet jij of er rond het Zoniënwoud mogelijkheden zijn om te douchen? Is eens iets anders dan de Brugse vesten of polders. En lijkt me een leuk uitje, gecombineerd met een etentje bij Tan :-).

  • Annelyse 21 maart, 2016 at 19:39

   Goei vraag … misschien in het sportcentrum Adeps aan de start van het parcours … ik vind het niet direct op de site, maar je kan misschien eens bellen. Wij vinden het ook zonde dat we eerst gingen lopen dan naar huis om te douchen en dan terug naar Brussel om bij TAN te gaan eten

 6. Kaat 22 maart, 2016 at 21:48 - Reply

  Leuk filmpje ! En chapeau voor de doorzetting !

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.