Voor onze Rometrip kregen we veel tips, van zowel vrienden als locals, die ik graag wil delen. Niet alleen voor jullie, maar misschien kom ik ooit wel terug, en dan maak ik graag af waar we gebleven zijn *noteert* ‘ToDo … activiteiten vanaf n°14 en alle horeca’.
Rome is immers een geweldige stad, je struikelt er bij wijze van spreken over de geschiedenis, en alles zien en doen is onmogelijk.

Activiteiten

 1. Vaticaans museum
  Zeker de moeite. Je kan hier een hele dag doorbrengen, maar dat is eigenlijk geen must vind ik, het is al super impressionant om gewoon door alle zalen en gangen te wandelen, te kijken naar de vloeren, muren, plafonds en beeldhouwwerken en uiteindelijk al summum de Rafaël kamers en de Sixtijnse kapel te aanschouwen.
 2. Colosseum (in combiticket met Forum Romanum)
  Wat een iconisch en fotogeniek gebouw, binnengaan is voor mij niet echt een must … langs de andere kant zit dat mee in het combiticket met Forum Romanum.
 3. Forum Romanum (in combiticket met Colosseum)
  Dit is een enorm groot ‘park’, een verzameling van overblijfselen van triomfbogen en tempels in het oude Rome, mits wat verbeelding waan je terug je daar. Echt tof om te doen.
 4. Sint Pietersplein en Sint Pietersbasiliek  (gratis)
  De begane grond is gratis te bezoeken, de wachtrij moet je wel voor lief nemen, maar het is sowieso de moeite waard. Als je tot in de koepel wil gaan (en dat is volgens onze gastheer een aanrader), dan moet je wel een ticket kopen.
 5. Pantheon
  Dit was mijn favoriet, toegang is gratis (maar de geruchten zeggen dat dit niet lang meer zal duren), een bezoek binnen is echter wel echt te moeite … doen.
 6. Trevifontein
  Aan deze fontein is het ontzettend druk, ik zou zeggen, kies een geschikt tijdstip, want op het piekuur is het daar niet zo aangenaam.
 7. Engelenburcht en Engelenbrug
  Een bezoek binnen deden we niet, maar langs buiten is dit alvast een must
 8. Piazza Navona
  Een plein op zowat de oudste buurt van Rome, dit plein werd gebouwd op een oude atletiekbaan, de archeologische resten zijn zelfs nog zichtbaar. Hier viel het ons pas op dat de Romeinen alles ‘op’ elkaar bouwen. De basis van oude resten zitten ettelijke meters onder de grond, ook hier.
 9. Fontana dell’Acqua Paolo
  Wat uit het centrum, maar wel met een prachtig uitzicht over Rome
 10. Il Vittoriano
  Dit gebouw is nog niet zo heel oud (van 1911) en ook niet zo populair bij de Romeinen die het blijkbaar “de bruidstaart” of “het typmachien” noemen. Wij vonden het ook niet zo geweldig, maar het is nu eenmaal een groot en opvallend gebouw in het stadsbeeld (en nadien goed voor de orientatie)
 11. De Spaanse trappen
  Tja … passeert er eens zou ik zeggen … tijdens het shoppen
 12. De Travestere wijk, ideaal om te gaan eten, een ijsje te eten of een terrasje te doen, ook gekend als een jodenbuurt.
 13. Via Appia
  De eerste weg die naar Rome leidde en ook de belangrijkste. Nu kun je er wandelen en fietsen waarbij je graftomben, oude Romeinse beelden, resten van een Romeins stadion en villa’s uit de keizertijd tegenkomt. Wij zijn benieuwd, want langs deze weg zullen we Rome verlaten (hoe ironisch).
 14. De Testaccio wijk, hier zouden de niet katholieke begraafplaats en de pyramide een aanrader tot bezoeken zijn
 15. Het beeld van Romulus en Remus op de Campidoglio
 16. Het Leonardo Da Vinci museum, waar je een heleboel van zijn machines zelf kan uitproberen (ook ideaal met tieners blijkbaar)
 17. Villa Borghese (met museum en bijhorende park, in dit laatste kan je gratis vertoeven)
 18. Basiliek van San Clemente
  Zou (deels) onder de grond zijn
 19. Markt Campo de’Fiori
  Een openluchtmarkt met voornamelijk eten en bloemen

Horeca

IJS

 • Il gelato di San Crispino (aan de Trevi fontein)
 • Giolitti (bij het colosseum)
 • La Palma (bij het colosseum)

KOFFIE

 • Sant Eustachio

RESTAURANT

 • Fico
 • Il desiderio preso per la coda
 • Gusto, vlak bij Via Del Corso
  kies hier voor de aperitivo, een buffet met cocktail voor €10
 • Da Tonino (via governo vecchio)
  typisch Romeinse keuken
 • L’isola della Pizza
  populair bij de toeristen, maar ook bij de locals …. en terecht
 • Bar Pompi (via albalongo)
  De beste tiramusu van heel Rome

Tips

 • Elke eerste zondag van de maand kun je in Italië gratis naar musea die door de Italiaanse staat worden beheerd. In Rome betekent dit dat je op de eerste zondag van de maand geen entree hoeft te betalen voor het Colosseum en het Forum Romanum, voor de Galleria Borghese, voor Palazzo Barberini, voor het GNAM (Galleria Nazionale d’Arte Moderna), voor Villa Giulia, voor de Terme di Diocleziano, voor het Palazzo Massimo, voor Crypta Balbi, voor de Thermen van Caracalla en voor de Engelenburcht.
 • De laatste zondag van de maand is de toegang tot de Vaticaanse musea (en Sixtijnse Kapel) gratis.
 • Het openbaar vervoer is niet zo handig, maar met de hulp van een smartphone met internetverbinding en google maps kom je overal.
 • Als je online tickets besteld ben je sneller binnen, dan doe je van “skip the line” (magische zin hier), maar dan betaal je ook €4 per persoon extra
 • Geniet en probeer niet alles te zien.