Ondertussen zijn we al even terug van onze 3 weken roadtrip door Tsjechië
(hier het hele reisverslag). Toch maak ik nog graag even een nabeschouwing.

Planning

Het enige dat op voorhand vaststond van onze reis, is dat we een meerdaagse kanotocht wilden doen. En dat is tevens het enige dat we (twee weken) op voorhand geboekt hadden.

Voorts is er niet veel planning aan de reis niet te pas gekomen. Ik haalde in de bib een reisgids over Tsjechië en markeerde de highligts op een “Google My Maps” kaartje (zie hieronder). Dit kaartje kon ik dan ook offline via de app raadplegen op mijn telefoon.

Auto

auto met daktent in TsjechiË

We reden deze roadtrip in totaal 3000km met onze wagen. Dit viel ons een pak beter mee dan verleden jaar in Schotland toen we 3500km reden (en nog 2 ferries moesten nemen) op 2 weken.

De afstand Brussel-Praag is trouwens maar een 900-tal kilometer. Tsjechië is helemaal zo ver dus niet.

Om te mogen rijden in Tsjechië heb je een wegenvignet nodig, wij kochten deze in het eerste tankstation dat we tegenkwamen en betaalden hier €17 voor.

Het rijden in Tsjechië viel goed mee, al zijn er niet veel echt grote snelwegen zoals wij ze kennen. Meestal reden we aan 60km/u op gewestwegen doorheen dorpskernen (de auto’s lijken nog niet geband te worden uit de dorps/stadskernen).
We belandden ook soms op kleine slechte singletrackwegen in de bergen, snel ergens geraken was nooit het geval.
De Tsjechen zijn echter wel gedisciplineerde chauffeurs die niet zot doen.

Overnachtingen

Net zoals vorig jaar sliepen Bjeurn en ik in de auto en de kinderen in de daktent. Dit vergt elke dag wel wat organisatie. De daktent moet worden opgezet (10 minuutjes werk), en de banken in de auto moeten worden platgelegd om onze matjes en slaapzakken te kunnen installeren. Onze bagage die voornamelijk in plooiboxen zit moet dan gestapeld worden op de bestuurders en pasagiersplek in de auto.

We hebben nooit gewildkampeerd met de wagen. Dit is niet toegelaten in Tsjechië en ook niet echt gemakkelijk. Trouwens, de kampings kosten hier niet zoveel (€8 tot €24, maar meestal betaalden we €12). De kampings die we aandeden hadden trouwens allemaal WC-papier, een douchejeton moest wel meestal apart gekocht worden.

We hebben echter wel altijd nog een trekkerstent mee voor ons vieren, deze hebben we gebruikt op onze tweedaagse.

Op een moment dat het weer echt niet goed was, hebben we ook voor 2 dagen een huisje gehuurd via booking.com

Kosten

In Tsjechië betaal je in Tsjechische kronen (€1 is ongeveer 25 kronen). Betalen doe je best met de visakaart en geld afhalen best met de gewone betaalkaart maar daar betaal je wel een extra kost voor per afhaling, het is dus interessant om zoveel mogelijk met visa te betalen. Bij geldafhalingen moet je ook opletten dat je afhaalt en Tsjechische kronen en de conversie naar euro laat doen door je eigen bank.

Onze vakantie kostte ons alles inbegrepen (benzine, eten, ….) een kleine €2000 op 3 weken.

Tsjechië is zeker en vast een goedkoop vakantieland. Maar de tijden dat het belachelijk goedkoop was, die zijn wel gedaan.

Maar door de lagere prijzen hebben we wel meer horeca aangedaan dan we normaalgezien zouden doen. Een restaurantbezoek kwam met ons vieren trouwens op een €60 gemiddeld.

Typisch Tsjechisch

5 en 6 juli zijn feestdagen. Dit kan handig zijn om te weten.

We zijn veel toeristen tegengekomen, maar het grappige was dat dit voornamelijk de Tsjechen zelf zijn die in eigen land op vakantie gingen. Voorts zagen we nog enkele Slovaken en wat Duitsers. Maar voornamelijk Tsjechen dus.

Toeristische infoborden zijn meestal enkel aangegeven in het Tsjechisch. Google translate to the rescue !!!
Ook bij de Tsjechen zelf merkten we dat hun Duits meestal beter was dan hun Engels.

Tsjechen zijn ons opgevallen als vriendelijke outdoor mensen. Hier wordt veel gewandeld.

Als het regent komen de mensen ook buiten om slakken te plukken (iets wat we in de Baltische landen en Scandinavië ook al veel opmerkten)

De Tsjechen staan bekend als de grootste bierdrinkers van Europa. Toen Tsjechoslovakijke nog bestond, stonden ze mee op kop met de Duitsers. Na de splitsing kwam Tsjechië echter significant bovenaan staan.
Ik moet zeggen dat we dit ook wel gemerkt hebben. Als je bier besteld is dat meteen een halve liter en op elke kamping zagen we mensen al bier bestellen toen wij nog aan het ontbijten waren.

Ook traditie is het maken van een vuurtje om vettige worstjes op te roosteren (op een lange stok zoals bij de marshmallows). Op de meeste kampings mag je dan ook gewoon een vuurkring maken, waar je maar wil om je worstjes op te roosteren.

De avonden op de kampings waren ook bijna allemaal zeer luidruchtig.
Bier en gelach, muziek, gitaar en gezang, … allemaal tot na middernacht.

Gène kennen de Tsjechen ook niet, ik kan de blote mensen die ik gezien heb niet meer tellen. Niet dat ze met blootheid te koop lopen, ze zijn gewoon niet zo gegeneerd bij het omkleden enzo. Vele doucheruimtes zijn trouwens ofwel een gezamelijke doucheruimte, ofwel met een gezamelijke omkleedruimte (ter verduidelijking, mannen en vrouwen wel gescheiden)

Een herinnering aan het communisme zijn de zielloze communistische appartementsblokken.

Vreemd voor ons waren ook de onbewaakte overwegen. Geen bareel en soms zelfs geen seinlicht. De treinen toeteren dan ook zeer luid bij de overwegen. Niet altijd even plezant als je op een kamping nabij een overweg slaapt.

Natuur

De vakantie stond in teken van de zandstenen rotstransformaties. Ik bleef het mooi vinden, maar op een moment zij Vic “die rotsen zijn om van te kotsen”.
Ook veel bos in Tsjechië, veel beren en lynxen leven er echter niet meer. We zagen echter wel veel herten op onze avondwandelingen, en daar geniet ik ook van.

De kanotocht

Veel praktische vragen kreeg ik over onze kanotocht.

Wij regelden alles met Ingetour. We deden een kanotocht van 4 dagen van Vyšší Brod tot Boršov.

Onze wagen plaatsten we op een bewaakte parking aan het eindpunt, we werden met de bus naar de start gebracht. Voor ons slaapgerief en kookgerief hadden we een bagagetransport tot aan onze kamping (die ook werd uitgebaat door Ingetour).

We huurden 2 plastieken kano’s (voor 3 personen) met 2 waterdichte tonnen voor onderweg. Ook mogelijkheden zijn om een raft te huren (kan je met meer in en is stabieler), of een opblaasbare kano (ook stabieler).

Voor de kano’s, parking, bagagetransport, busvervoer (maar geen kampings) betaalden we samen €160.

De kanotocht was super en met momenten spannend, doordat we barrages (kleine watervallekes aangepast aan de kano’s) moesten overbruggen. Wij kantelden 1 keer om, zonder veel erg. Wel kan je alle barrages bypassen en zijn er voorzieningen om de kano uit het water te heffen.

De kanotocht was een succes. Ze was gevarieerd met natuur, stad (je vaart helemaal door Cesky Krumlov, beschouw als de tweede mooiste stad -na Praag- van Tsjechië), industrie en wat spanning met de barrages. Er is ook voldoende bevoorradingsmogelijkheid onderweg, er moet dus geen eten ingeslagen worden.
Vermits alles zo gemakkelijk en goed geregeld is, is deze kanotocht héél toegankelijk voor iedereen.
Bij goed weer en (verlengde) weekends kan het wel héél druk zijn. Hou hier rekening mee en boek niet in het weekend of 5 en 6 juli die feestdagen zijn.

Voor mij vroeg deze kanotocht naar meer, maar dan volgende keer echt “into the wild”

Onze toppers

Ik kan met de hand op het hart zeggen dat dit een fantastische vakantie was. Het hele reisverslag lees je hier, maar hieronder vind je onze uitgelichtte toppers.

  • De meerdaagse kanotocht
  • Elke dag een hertje als dessertje (Avondwandelingen met bijna een garantie op het spotten van hertjes)
  • De Via Ferrata (klimmen langs een rotswand … behoorlijk avontuurlijk en spannend)
  • Onze tweedaagse in het Sumava national park, waar we overnachten op een bergtop in een naaldbos dat helemaal dood was door de letterzetter (een kever die verzwakte naaldbomen aantast)
  • Het grotbezoek in de Moravische karst