Aantal stappen: 26 000

Gespot: een grote waterrat in de Moldau

Overnachting: dezelfde caravan camping van gisteren

Citytrippen in Praag !!!

Het plan was om niet te proberen alle highlights mee te pikken. We gebruikten de Belgische app “use-it“. No-nonsence tourist info made by young locals. Misschien ken je ze wel van hun leuke stadskaarten. Wel … ze hebben ook een app met verschillende wandelroutes en fait divers.

Zo zagen we de Praagse zelfmoordbrug, waar al 200 mensen zich van het leven hadden beroofd tot er een 4 meter omheining gezet werd. Zo zagen we jammer genoeg niet de afgehakte hand aan de muur in de Sint Jacobskerk. De legende gaat immers dat er een dief wou stelen in de kerk en dat een beeld hem vastgreep tot de bewakers kwamen. Als straf is zijn hand afgehakt en deze hand hangt nog steeds in de kerk.

Wij kozen voor een wandelroute net buiten het centrum (die misschien wel wat teleurstelde) en we pikten aan in het centrum.

In het centrum stapten we vooral van souvenirwinkel tot souvenirwinkel. We hadden namelijk de fout gemaakt om de kinderen zakgeld te geven. Dit om van hun constante gebedel voor een kadotje af te zijn. Blijkt echter dat de kinderen een pak kritischer zijn als ze dat kadotje ‘zelf’ moeten betalen. Dat resulteerde in een lange en intense queeste die bleef doorgaan tot we uiteindelijk nog wat bijlegden en we hun keuze wat stuurden (een magneetkoord voor fotos en kaartjes aan de hangen).

Maar hoewel we niet alles uit deze citytrip geperst hebben, zijn we het er allemaal over eens dat Praag een geweldige stad is.

Ik was vooral onder de indruk van alle mooie jugendstil gevels, Liv van de drukke Karelsbrug, Vic van de hand die we niet gezien hebben en Bjeurn van de uitzichtpunten over de stad.

Eten deden we trouwens in de aangeraden pizzeria hier op de blog. Als echte locals wandelden we naar de gezellige kelder (met airco … oef) van Kmotra (de eerste pizzaria van Praag na de val van de muur). Een beetje grappig was dat de man met de 100% gids in zijn handen vriendelijk verzocht werd om boven te gaan zitten in de “U Fleku” (Tourist trap). Merci voor de tip Kris.

Wij hebben zelf ook nog een tip. Wij gingen bier proeven in Pivovarský dům. Er zaten speciallekes tussen zoals netelbier, bananenbier (bah), koffiebier (goed volgens Bjeurn)

Om terug naar de kamping te gaan gebruikten we weer Uber. Ik heb me laten vertellen dat je een nieuw woord pas tot het jouwe mag rekenen als je het 3 keer hebt gebruikt. Ik neem aan dat dit ook voor ervaringen geldt … we moeten dus nog 1 keer Uberen om ‘echte ubergebruikers’ te zijn.

Onze camping vond ik best ok MAAR (ik heb me trouwens ook laten vertellen dat je alles voor de maar mag negeren).

… maar we hebben toch wel 2 farsen meegemaakt. Ik had het al wat door toen de dame van de kamping me zei om de deuren ’s nachts goed af te sluiten. De eerste nacht werd er dus gestolen op de kamping, vooral mannenkleding en eten. Blijkbaar door een gekende drugsverslaafde uit de buurt. Onze buurman had 2 paar schoenen laten buiten staan en die waren beiden weg ’s morgens. Het was een beetje een grappig zicht toen hij naar het centrum vertrok op zijn watersandalen, maar het had nog erger gekund want ik zag dat zijn crocs er ook nog waren.

Het tweede voorval vond ik nog wat verontrustender. Toen we ’s avonds terug aankwamen zagen we dat er een grote brand was geweest. Ik vreesde eerst dat het op de kamping was en dat onze auto gewoon afgebrand was, maar het bleek het gebouw naast onze camping. Als je weet dat onze auto op 20 meter stond van de brandhaard dan besef je ook dat we heel veel chance hebben gehad met de wind. Dat er geen enkele schade aan onze auto en daktent was, is een klein wonder.

En daarmee zit het er weer op, hierna rijden we weer naar huis. 910km ligt Praag van ons thuis. Vreemd eigenlijk dat Tsjechië zo een grote onbekende is.