We genieten nog steeds van de gastvrijheid van Filipa en João. Het is een leuk gevoel om Portugese vrienden te hebben. Die je kan bellen als je niet weet welke trein je moet nemen,  om samen naar de winkel te gaan en een koffie te gaan drinken zoals dat hier gebeurt.


Ook de issues “balans werk-gezin” leven hier. Ik heb de indruk dat mensen hier meer dan in België voltijds werken (40u met geen recht op  ADV dagen) en kinderen die tot 19u of 20u op school in de naschoolse opvang blijven zijn geen uitzondering.

En ook voorts zijn we zo gelijk, Fililpa heeft ook het “Marie Kondo” boek …. mijn heldin. We houden levendige discussies over de plaats van de fiets in het verkeer en hoe jammer we het vinden dat auto nog steeds koning is, …. João organiseert op hun school de fietstrein “Oriente Express”. Elke vrijdag gaan ze met enkele gezinnen met de fiets naar school en onderweg pikken ze andere kinderen op. Het bewijs dat ze erg geëngageerde fietsers zijn is dat ze eens per maand een pop-up fietsreparatieshop op straat organiseren.

Het is hier ook steeds full house. Vrienden springen binnen, komen mee eten, … altijd gezellig dus hier.

Maar we kunnen niet blijven naar “fado” luisteren (Fado Toninho van Deolinda is trouwens mijn favoriet, alhoewel het maar half fado is), gegrilde kip met chips (Frango no churrasco) eten en hier blijven. We merken aan de kinderen dat het tijd is om verder te trekken. Op één of andere manier hebben zij ook de structuur van het fietsen nodig.

Op onze laatste dag bezochten we “Pavilhão do conhecimento”, eigenlijk een soort van Technolopolis (maar met zijn familieticktet voor €20 wel goedkoper). Vele activiteiten kenden we al, maar er waren ook nieuwe zaken … bv. de Russische roulette waar een willekeurig iemand aan tafel een elektrische schokjes kreeg.

Toen we trouwens door het Parque da Nasções (gebouwd voor de expo in 1998 en nu een geslaagde nieuwe wijk met concertzalen, shopping center, zakencentrum, ontspannings- en woongebied)  wandelden zagen we duizenden jonge meisjes aanschuiven voor het optreden van Justin Bieber. Impressionant om te zien.