Al van paalkamperen gehoord? Wel, wij deden het vorig weekend voor de eerste keer en het was een dikke aanrader.

Wat is paalkamperen?

fietsen op de kampingPaalkamperen is eigenlijk wildkamperen, maar dan toegelaten. In ons land zijn een 20-tal plaatsen waar je kan paalkamperen. Deze kampings zijn vooral toegespitst op wandelaars en fietsers, en ze bevinden zich een eindje van de openbare weg verwijderd, enkel te voet of per fiets bereikbaar. Alle Belgische bivakplaatsen en nog meer info vind je hier.

Van voorzieningen zijn er enkel basics, grasveld een waterpomp (met grondwater), maar soms zijn er ook nog extra’s zoals een vuurkring, een bankje, een bostoilet, …. En natuurlijk heb je een unieke en afgelegen setting om je tent te plaatsen.

Er zijn wel enkele regels, maximum 3 tenten, groepen zijn niet toegelaten (het is niet de bedoeling dat het er luid aan toegaat), je neemt je afval terug mee en je respecteert de stilte en de rust.

Paalkamping Steenberg Meerdaalwoud in Oud-Heverlee

De paalkamping die wij bezochten bleek meteen een pareltje te zijn. Een gigantisch grote plek met een waterpomp, verschillende boomstammen die je als zitplaats en tafel kon gebruiken.

eten op boomstam

Een luxe kampvuurkring met kachel en een portie gezaagd hout dat we mochten gebruiken, een ultracharmant bostoilet (dat zelfs niet stonk) en zelfs met stroken gemaaid gras op de wandelstukken.

bostoilet

bostoilet hartje

We hadden ons nog maar net geïnstalleerd of twitterende boswachter Marc kwam ons al welkom heten. We kregen zelfs een wandelkaartje met daarop de plekken aangeduid waar we het meeste kans hadden om reeën en everzwijnen te spotten.

boswachter marc

Dat het op warme dagen soms wel druk kan zijn op paalkampings, dat had ik al gehoord. Maar ik had niet verwacht dat er bij temperaturen van 12°C veel volk zou komen opdagen. Toch kwamen er later op de avond nog anderen door. Een fotograferende man met zijn vriendin die duidelijk meer ervaring had in paalkampings dan wij, en twee zussen met hond die een weekend kwamen wandelen.
Nog meer moedige mensen buiten ons dus.

Wat doe je op zo’n paalkamping?

Een wandeling in het meerdaalwoud en bij valavond tevergeefs trachten reeën, everzwijnen en eekhoorntjes te spotten in een sjieke uitkijktoren (maar geen paniek, de dag nadien op de terugweg zagen we al deze dieren opgezet in een bruine kroeg). 

uitkijktoren

Broodjes op een stok bakken aan het kampvuur, marchmellows roosteren en ’s avonds verbroederen met de medekampeerders aan het kampvuur met een flesje wijn.

broodje op een stok

De slotsom?

Sowieso voor herhaling vatbaar, ik wil ze allemaal wel aandoen. Wat een heerlijk initiatief, eigenlijk zou ik er niet te veel reclame voor mogen maken, want ik vrees dat deze kampings wel eens ten onder zouden kunnen gaan aan hun eigen succes.

Wij hadden echt het gevoel dat we op een 5-sterrenkamping beland waren. Ongelooflijk dat wij zo’n prachtig weekend hebben gehad en dat het ons dan nog zelfs geen cent gekost heeft. Zelfs het weer bleek nog wel mee te vallen, 12 °C lijkt kouder als je binnen zit, dan wanneer je je buiten waagt.

Dit doen we nog !!!