jawbone
De reden dat ik een review schrijf over mijn nieuwste aanwinst, de activity tracker, is omdat deze voor mij heeft bewezen dat een instapmodel voldoende kan zijn om tot grote tevredenheid te leiden.
Ik ben immers het type dat altijd het beste gadget wil, en was ook sceptisch toen ik dit simpele model kreeg (ja, ik kreeg hem, maar dit heeft niets te maken met mijn blog, dit is geen blogreclaam maar een eerlijke en waarachtige mening)
Waar ik eerst dacht … ik ga deze tracker niet lang blijven dragen, word ik nu met de dag meer gehecht aan het ding.

Welke heb ik?

Jawbone, up move (kostprijs ongeveer €40, afhankelijk van waar je hem koopt)

Hoe werkt het?

Dit is echt een instapmodel, beperkt op vlak van functionaliteiten, zo wordt er geen hartslag gemeten en is er geen display … enkele wat leds.

Overdag worden je stappen geteld via een bewegingssensor (naar mijn aanvoelen vrij accuraat) en ’s nachts wordt ook je slaap gemonitord (en krijg je te zien hoe lang je lichte/diepe slaap was, hoe lang het duurde eer je in slaap viel, hoe lang je totale slaap was, ….)

Je moet de tracker wel zelf in dagmodus of in slaapmodus zetten, door lang te klikken op de (enige) knop van de tracker, maar ik heb wel gemerkt dat als ik dat vergeet hij het meestal wel merkt en dat hij me dan vraagt “klopt het dat je van 23u05 tot 7u02 hebt geslapen?”

Deze gegevens kan je synchroniseren via een app op je smartphone … zo kan je ook trends (in slaap en stappen) zien, vrienden met een jawbone uitdagen voor een challenge, je gewicht / mood / drankinname …. ingeven
De tracker draag je om je pols, of met een klip aan je kledij. Via de leds is het ook mogelijk om deze als klok te gebruiken (met een nauwkeurigheid van 5 minuten). Ik dacht dat dat niet zou wennen, maar ondertussen ben ik mijn vorige horloge vergeten en lees ik het uur met 5 minuten speling.
Wat ook wel handig is, is dat deze niet enkel de horlogefunctionaliteit heeft, maar ook lijkt op een horloge. Zo krijg ik niet te pas en te onpas opmerkingen over wat dat ding rond mijn pols is en wat dat doet.

Sterke punten

Er zit zo’n platte ronde batterij in en die gaat ongeveer een half jaar mee … je moet dus niet zoals bij andere activity trackers om de paar dagen opladen.
De tracker is spatbestendig, je mag er dus mee douchen maar niet mee zwemmen. Ik heb al gelezen dat er veel trackers zijn waar je niet mee mag douchen.
Hoewel dit een instapmodel is, krijg ik alle informatie die ik nodig heb. Ik heb niet de indruk dat toestellen met hartslag accurater zijn. En ik heb ook niet de indruk dat ik nog veel functionaliteiten mis, voor mij is dit meer dan voldoende, zeker de 2 vorige puntjes indachtig.

Nadeel?

Synchroniseren duurt wat te lang, en ik snap niet waarom je gps moet opstaan om te kunnen synchroniseren.
Echt schoon is hij niet (maar echt lelijk dan weer ook niet)
Je moet zelf ingeven wanneer je gaat slapen (alhoewel hij slaap soms ook wel herkent als je dit vergeten bent)

Eindconclusie

Ik ben helemaal verknocht aan mijn tracker en het leuke is dat dit mij effectief aanmoedigt om meer te stappen. Ondertussen al 6 dagen op rij meer dan 10.000 stappen.