Kopenhagen werd door Threehugger uitgeroepen als beste fietsstad ter wereld, dat moesten wij natuurlijk eens uittesten, en dus planden wij een citytrip per fiets. We nummerden onze hotspots en zetten deze in onze fietsgps en vertrokken voor een rit die 27km zou blijken, maar helemaal niet zo zou aanvoelen (misschien ook doordat we onze bagage op de camping achterlieten).

    

    

      

  

      

De superkilen en de Nørrebroparken waren een shot in de roos voor de kinderen. Vic won het basketbalspel en Liv presenteerde in het Engels het twisterspel.

    

 

De kleine zeemeermin is natuurlijk een must do. Al moet ik zeggen dat ik verrast was hoe groot ze was. Ik hoor al jaren iedereen zeggen dat de kleine zeemeermin zo klein is, dat ik me iets van het postuur als manneke Pis had voorgesteld. 

Liv was teleurgesteld, want die zeemeermin had benen en daar kon ze echt niet van over.

     

         

    

      

 

 

   

  

 

      

Veel toffe, pakkende en mooie dingen onderweg.

En een super leuke verrassing om onze aardige Belgen Nathan en Adelyn terug tegen het lijf te lopen.

    

  

   

   

    

    

   

Ik had echter niet verwacht dat de vrijstad Christiana onze favoriet zou worden. Als we nog eens terugkomen zetten we onze tent daar, dat had perfect gemogen en gekunnen. Het (bijna) enige dat niet mag, is foto’s trekken van de Pusher street, waar de softdrugs wordt verhandeld. Toen ik dat deed werd ik vriendelijk verzocht hem weer te deleten. 

Ook voor de kinderen was Christiana een hit … door de vrolijke kleuren, de toffe speeltuin, het skategebouw …. alleen jammer dat het er zo stinkt, aldus Liv (een overheersende geur van cannabis).

Fietsen in Kopenhagen was geweldig tof, brede fietspaden en gemakkelijk fietsen. Je ziet ook alle soorten fietsen, rikska’s, bakfietsen, tandems en heeeeeel veel cargofietsen, leuk om te zien. 

De stad heeft wat gelijkenissen met Amsterdam, maar wat mij betreft fiets ik liever in Kopenhagen. In Amsterdam zijn de assertieve fietsende locals de schrik der 7 voetgangers, automobilisten en fietsende toeristen. En dat is in Kopenhagen helemaal niet zo.

De conclusie is unaniem enthousiast, kopenhagen is kindvriendelijk, fietsvriendelijk en sprankelend.