tunneltje onder de autostrade
Sinds een maand ga ik door het leven met een activity tracker om mijn pols en de resultaten waren voor mij toch wel verrassend.

Wat wordt aangeraden?

Voor volwassenen wordt er aangeraden om 10 000 stappen per dag te zetten, dit komt overeen met een 7km.

Wat was het resultaat?

Ik beschouw mezelf als sportief tot héél sportief. Ik was dus ook wel heel erg verbaasd, dat ik op een dag dat ik gewoon ga werken en niet sport (marathondip) daar bijlange niet aan kom, soms zelfs nog niet eens aan de helft … schandalig.
Ineens geloof ik alles wat ze zeggen … “dat zitten het nieuwe roken is”. De enige passen die ik op zo’n werkdag zet, zijn van mijn bed naar de badkamer, naar de keuken en de auto, van de auto naar het werk, soms eens naar een vergaderzaal of het koffiemachien en dan terug naar huis. Waarop ik me begeef naar de keuken, de zetel, de badkamer en het bed.
Héél confronterend … en dan durfde ik soms meestal nog de lift te nemen (ik moet maar 2 verdiepen naar omhoog) of te klagen dat mijn auto te ver geparkeerd stond.
Wat me dan wel opvalt is dat op een actieve dag … citytrippen, …. gemakkelijk het dubbele gehaald kan worden en dat 10 000 stappen zetten helemaal niet moeilijk is … maar dus wel op werkdagen (de nadelen van een zittend beroep)
Ik gaf de stappenteller ook eens mee aan de dochter en die stapt betrekkelijk meer, zij kwam met gemak aan 18 000 stappen.

Wat doe ik eraan?

Niet bij de pakken blijven zitten, maar actie
  • ’s avonds al eens een wandeling maken het gezin
  • En niet alleen ’s avonds, maar ook op vrije dagen wagen we ons weer eens aan geocachetochten.
  • Opnieuw gaan lopen … gelukkig ben ik een loopster … al is het tegenwoordig wel eentje met een marathondip … dit was echter een motivatie om terug te beginnen. Maar gezapig hé, de boog moet niet altijd gespannen staan, 5 km aan een traag tempo volstaan ruimschoots om aan mijn dagtotaal te komen.
  • Ik ga terug met de fiets naar het werk, en als ik met de wagen ga parkeer mijn auto nu sowieso achteraan op de parking. Zo ver is dat niet, maar als ik dan zie hoe belachelijk weinig stappen ik soms doe, dan is elk beetje meegenomen.
  • Ik ban de lift, en ben zelfs dankbaar dat die trap extra stappen oplevert.
  • ’s middags doe ik al eens een wandeling, in plaats van in de refter te eten. Ik werk niet echt in de meest landelijke buurt, maar eens ik het tunneltje onder de autostrade door ben en het geluid van het verkeer weg denk, dan gaat het wel.
  • Korte afstanden tot een kilometer doe ik te voet in plaats van met de fiets.
  • Ik heb enkele “challenges” lopen met vrienden via mijn activity tracker, maar de belangrijkste uitdaging is die met mezelf. Zo probeer ik er een erezaak van te maken om mijn dagelijkse doel van 10.000 stappen te behalen, en afgelopen 2 weken lukte dat op 2 dagen na.

Zeer motiverend dus, een activity tracker, ik had het niet verwacht maar ik blijk serieus verhangen aan dat ding. En mijn gezondheid vaart er alleen maar wel bij.