Afstand 19km – Hoogtemeters 70 – Bestemming Helsinki (Finland) – Camping Rastila

Het einde van hoofdstuk Baltische staten … het maakte me wat droef. We wisten op voorhand niet wat me mochten verwachten maar het bleek alleen maar goed te zijn. De afsluiter gisteren was een absoluut hoogtepunt en ook de tijd met Risto, de atypische Est (hij kent nog minder dan wij van vogels en houdt niet van bossen … en in Estland hebben ze er veel), was geweldig.

Maar niet getreurd … want hoofdstuk Scandinavië begon al zeer veelbelovend.

Aan de ferry kwamen we Edi tegen, een Zwitser die lang geleden emigreerde naar Canada en hij is nu op de mooiste fietsqueeste die ik ooit hoorde. In 1966 trok hij met een vriend door Finland, Zweden en Noorwegen en werkte daar enkele weken op boerderijen waar hij ook veel foto’s maakte van de gastgezinnen.

Nu is Edi op weg naar hen, met een fotoalbum van de foto’s die hij toen maakte, om daar af te geven. 50 jaar later zal zeker de oudere generatie niet meer leven, maar hij hoopt nog enkele familieleden daar aan te treffen. Misschien de kleintjes die toen 4 jaar waren, zij zullen het zich niet meer herinneren maar ze krijgen dan wel een schoon album uit hun jeugd. Ik hoop echt dat Edi zijn queeste mooi eindigt. 

Wij hebben ondertussen zeer veel zin om naar Canada op reis te gaan, Edi die in een nationaal park woont heeft alvast zijn huis ter beschikking gesteld en wij zien het al zitten om met hem te gaan hiken.

De aankomst in Finland was alvast prachtig … zelfs de kinderen waren enorm onder de indruk en de weemoed naar de Baltische staten maakte plaats voor een nieuw verlangen.

     

    

 

De campsite ligt dicht aan het strand (aan de rivier), en het was ‘het’ moment om deze uit te testen want vanaf morgen gaan we terug over op koud en regen.

Maar gelukkig hebben campings hier faciliteiten die ze in enkel in Noordelijke landen schijnen aan te bieden. Overdekte banken en buitenkeukens (inclusief elektrische vuren, stopcontacten en water), binnenwaslijnen in een droge warme ruimte, een tv-kamer. Dingen die een enorme meerwaarde zijn voor trekkers.

     
Over trekkers gesproken, die zijn hier ook. Er is een Duitser die tot 200km per dag fietst en richting Noordkaap gaat, en tegenover ons is er een tof Zwitsers koppel dat voor een jaar rond zal fietsen, zonder eigen smartphone en internet. Zij zijn nog maar net 2 (harde) maanden (met veel sneeuw en koud weer) weg dus het lijkt voor hen nog of er nooit een eind aan zal komen. Zalig.

Grappig detail, het Zwitserse koppel had al gehoord over ons, zij waren Nicole en Jeanine ook tegengekomen.

Maar iedereen vraagt zich natuurlijk af of de alcohol hier echt zo duur is … wel, het goedkoopste bier in de lidl vonden we aan €1,53 voor 0,5l met 4,5%.