Een Est die we onderweg tegenkwamen vertelde ons over een plek die we zeker moesten bezoeken, niet vermeld in de reisgidsen maar wonderlijk … de onderwatergevangenis Rummu Karjäär. Na wat surfen en enkele youtubevideo’s later (waaronder deze die echt een mooie impressie geeft) … wisten we dat we dit echt wel wilden bezoeken, jammer genoeg werden we in Tallinn verwacht en zouden we ervoor 20km moeten terugrijden.

    

Rummu Karjaar is een domein met een oude steengroeve en voormalige gevangenis. In 1990 stopte men men de steengroeve en vulde deze zich op met grondwater waardoor de gebouwen en machines onder glashelder water kwamen te staan. In 2012 sloot ook de gevangenis. Sindsdien is de plek een favoriete plek van de locals om te zwemmen (en van de vervallen gebouwen in het water te springen), te duiken, te schaatsen,  …

    

Gelukkig wou Risto, onze gastheer, Rummu ook nog eens bezoeken, hij was er ooit al geweest (en zelfs bovenop het gebouw in het water gestaan) maar dat was al weer lang geleden, en Risto wist niet of het nu nog toegankelijk was. Ik moet er geen tekening bij maken dat het niet zo veilig is om op vervallen gebouwen te klimmen en dan te springen in water dat nog vol puin, machinerie, …. ligt.

     

      

             

     

          

        

       

Wat volgde was, wat men urban exploring noemt. Eerst baanden we ins een weg door een gat in de prikkeldraad (wat niet zonder kleerscheuren lukte … tsss Bjeurn) en dan beklommen we een uitkijktoren van de gevangenis. Uiteindelijk slaagden we erin om via een gat in de muur de steengroeve te bereiken. 

      

Magisch … echt een unieke wonderlijke plek. 

      

       

      

  

Heerlijke dag … het zal moeilijk zijn om dit te overtreffen en iets even avontuurlijlk en magnifiek te vinden als Risto ons in België komt bezoeken. Plekken in België even magisch als deze mogen altijd vermeld worden in de commentaren. Dit smaakt naar meer.