Koken is hier thuis een issue, ik doe het niet graag, ik kan het niet goed en de weekavonden zijn sowieso hectisch. Dus het moet gemakkelijk zijn, snel gaan, naar gezond neigen en min of meer lekker bevonden worden door de kinders. Oh ja … en wat variatie en zo nu en dan iets nieuws.
Het doel is tot een 50-tal recepten komen waaruit ik steeds kan putten … en liefst met nog wat slimme trucjes (restjes verwerken, dubbele rijstportie maken zodat ik deze de dag erna kan bakken, ….)
Uitproberen, verbeteren en uitschrijven (=bloggen) dus tot ik mijn lijst heb.
Jullie (opbouwende) tips zijn natuurlijk net als altijd welkom.
Want soms denken jullie misschien …
…. wat doet ze hier nu? (antwoord is … ze weet het zelf niet)
…. kent ze deze simpele vuistregel niet eens? (antwoord is … neen)
Of sites met leuke eenvoudige receptjes, mag je altijd doorgeven. Ik noteerde al voor mezelf de site van het voedingscentrum en van donderdag veggiedag.
De eerste 2 ovenschotels maakte ik zondag, met de overschot van (veel) gekookte tarwe. Verrassend genoeg (want pure improvisatie) werd het gesmaakt door heel het gezin inclusief mezelf. Voor het recept van de ovenschotel met aubergine heb ik wel wat correcties toegepast in de hoop volgende keer wat vastere eimassa te bekomen.
Voila, hieronder de recepten en nu ga ik aan mijn weekmenu beginnen
Ovenschotel 1 – overschotjes tarwe met spinazie
- Diepvriesspinazie met room 750g
- Gekookte tarwe (rest van vorige dag)
- Champions
- Gerookte Zalm (250g)
- Mozzarella (250g)
- Kruiden
- Schik in laagjes in een vuurvaste kom – tussenin wat kruiden (niet teveel zout want de zalm is al zout)
- Tarwe op de bodem
- Laagje champions in stukjes
- Ontdooide spinazie
- zalm
- Tarwe
- Spinazie
- zalm
- mozzarella bovenop
- Zet 30min in de oven op 200°C
Ovenschotel 2 – overschotjes tarwe met aubergine en quorn
- Aubergine
- Gekookte tarwe (rest van vorige dag)
- Quornbrokjes
- 3 eieren
- 1,5dl room
- Peper en zout
- Geraspte kaas
- Snijdt de aubergine in schijfjes
- Bak de aubergineschijfjes langs beide kanten aan in een pan met genoeg olie (en kruid met peper en zout)
- Bak de quornblokjes
- Meng de eieren met de room en kruid met peper en zout
- Schik in een vurvaste kom
- Tarwe op de bodem
- Aubergineschijfjes
- Quorn
- Tarwe
- Aubergineschijfjes
- Quorn
- Geraspte kaas
- Voeg het eiermengsel erbij
- Zet 30min in de oven op 200°C
Ik ben geen fan van tarwe, maar die ovenschotels zien er toch wel érg lekker uit. Die eerste gaat mijn man graag lusten, dus die probeer ik ook even. Op de site van Dagelijkse Kost staan een aantal heel haalbare dingen.
pfff ik heb dat ook… ik ben ook begonnen met een foto te trekken van wat ik klaar maak in de hoop dat die menu’s eens wat vlotjes volgen ;-)
meestal doe ik inspiratie op in de winkel maar als de wederhelft naar de winkel gaat, sja dan moeten we ’t doen met de voorraad…
gisteren had ik ook geen goesting om te koken en nam: 1 ui, enkele wortels, dit alles stoven, blikje linzen, blikje tonijn, blikje ansjovis, blikje tomaten in stukjes, blikje tomatenpuree en dat samen met pasta.
En ’t verwonderde me maar de kinderen vonden dat heel lekker.
’t kan natuurlijk ook allemaal met verse dingen maar de boog kan niet altijd gespannen zijn he
sinds ik weet dat vers niet noodzakelijk gezonder is als diepvries, trek ik me dat allemaal niet meer aan
Hoi!
Op mijn blog staan wel enkele voorbeelden van heel snel, heel lekker, heel makkelijk! :-)
Aangezien ik niet weet wat jullie graag eten, zal ik enkele links geven.
– http://amuse-rouge.blogspot.be/2012/12/christmas-countdown-recept-marokkaans.html
– http://amuse-rouge.blogspot.be/2013/05/pasta-met-tapenade-van-paddenstoelen.html
– http://amuse-rouge.blogspot.be/2013/10/pasta-met-auberginekaviaar.html
– http://amuse-rouge.blogspot.be/2013/05/zoetzure-quinoasalade-oftewel-sweet-n.html
– http://amuse-rouge.blogspot.be/2013/09/bloemkoolrijst-met-zalm.html
– http://amuse-rouge.blogspot.be/2013/03/vitamientjesbom.html
genoteerd, ziet er alvast heerlijk uit … de bloemkoolrijst zouden ze misschien zelfs wel eens lusten (alhoewel ik me heb voorgenomen om geen rekening meer te houden met wat de kinderen lusten, want dat beperkt enorm)
Ik kook ook niet echt graag, maar wil wel gezond eten … Ik zweer bij diepvries. Handig voor groenten (voor soep, stoofpotjes, om te stomen), maar ook voor aardappelen (blokjes, puree) bijvoorbeeld. Stomen vind ik ook superhandig (wij hebben gewoon zo’n metalen bloempje dat je in een pot zet, kan mee in de vaatwas) of als ik bijvoorbeeld pasta maak, kook ik de groenten mee met de pasta. Ook hier zijn alle tips welkom!
wij hebben een stoomoven, maar ik gebruik hem veel te weinig. Gisteren voor ’t eerst rijst, met groenten en vis in gemaakt. Werkt perfect, alleen zo moeilijk om goei stoomovenrecepten te vinden
Wij hebben altijd zelfgemaakte vol-au-vent (met veel champignons erin), spaghettisaus (met heel veel groenten) en stoofvlees (met worteljes erbij gestoofd) in de diepvries zitten voor het einde van de week. We eten er dan rauwkost bij (witloof, veldsla) of appelmoes (appeltjes schillen in schijfjes en in de microgolf – gaat snel). Patatjes koken gaat nog snel vind ik. Ik zet mijn water op terwijl ik ze schil. Zoveel eten we er sowieso niet.
Tegenwoordig eten we ook regelmatig
– tomaat met garnaal met een toastje
– gewokte groenten (zakje uit de Delhaize of op zondag al gesneden en gewokt en dus enkel nog op te warmen) met kip en rijst
– toast champignons (vegetarisch !) of champignonomelet
– slaatje met princessebonen, gekookt eitje en tonijn (uit blik)
Op zondag maak ik vaak al iets mee(r) voor maandag en als ik op woensdag thuis ben, ook voor donderdag. Op vrijdag is het al eens pizza (bodem uit winkel, belegd met tomatensausje uit blik, zoete paprika, mozarella en ham of salami).
Elke week is het zoeken, de ene week is er al meer inspiratie dan de andere.
Succes!
Wat ik nog vergat en erg in de smaak valt bij de kids:
(verse) tortellini’s van spinazie met ricotta, daarbij stoom ik broccoli (kan uit diepvries want verse houdt niet lang) en worteltjes wat we eten met gerookte zalm of gerookte ham. Wij eten er geen sausje bij. Als je dat wil, kan je klein beetje room op doen.
Pasta pesto is ook snel klaar maar niet alle kids lusten dat.
ik heb weer wat bij op mijn ‘eens te proberen’ lijstje gezet. Bedankt
Nog een ideetje voor inspiratie: http://www.junnekesrecepten.be. Je kan er je persoonlijke keukenkast samenstellen (met wat je dus (standaard) in huis hebt) en zo zien wat je allemaal kan maken, maar je kan evengoed zoeken op een ingrediënt.
genoteerd, ziet er alvast heerlijk uit … de bloemkoolrijst zouden ze misschien zelfs wel eens lusten (alhoewel ik me heb voorgenomen om geen rekening meer te houden met wat de kinderen lusten, want dat beperkt enorm)
genoteerd, ziet er alvast heerlijk uit … de bloemkoolrijst zouden ze misschien zelfs wel eens lusten (alhoewel ik me heb voorgenomen om geen rekening meer te houden met wat de kinderen lusten, want dat beperkt enorm)
[…] ben goed bezig met mijn plan voor snelle kost, voorlopig lukt het me om een weekmenu bij te houden en heb ik me al wat nieuwe gerechtjes eigen […]
[…] ben goed bezig met mijn plan voor snelle kost, voorlopig lukt het me om een weekmenu bij te houden en heb ik me al wat nieuwe gerechtjes eigen […]