Net zoals “Verandering van spijs doet eten”, geldt “Verandering van omgeving doet lopen !!!”.
En een ideale omgeving voor een duurloop is het Zoniënwoud in Brussel. In Oudergem starten immers 3 ontzettend mooie looptoeren van verschillende lengtes.

2016-03-05 10.20.37

Voor een lange duurloop probeer ik altijd wat variatie in te brengen, soms via de fietsknooppunten, soms via een natuurpuntwandeling, soms via de wandelknooppunten en nu via een aangegeven toer in het Zoniënwoud.

Lopen in het Zoniënwoud is super, het is daar zeer schoon, je zit midden in de natuur en met een beetje geluk zie je een reetje oversteken.
Je loopt onverhard en verkeersvrij, jammer genoeg moet je wel 2 keer een drukke baan over, maar dat zien we met veel liefde door de vingers.
Wat ook super is, is dat de routes zeer goed aangegeven zijn, geen enkele onduidelijkheid die zou kunnen leiden tot twijfel. Heerlijk als je gewoon wil lopen zonder je al te veel met de route te moeten bezig houden. Wel is dit niet het gemakkelijkste loopparcours, er zijn wat hoogtemeters te overwinnen, maar onoverkomelijk zijn ze nu ook weer niet.

2016-03-05 10.25.09

En zo deed ik daar mijn vorige duurloop, de bedoeling was om 29km te lopen en voor ik startte vroeg ik me af “Gaat dat niet verschrikkelijk saai zijn, en kan ik het wel?”
Ik had echter beter moeten weten … duurlopen doe ik aan zeer lage hartslag en mijn duurlopen zijn helemaal niet de meest vermoeiende looptrainingen. Maar vfreemd genoeg vergeet ik dat telkens weer.

Voor ik het besefte zat ik helemaal in “the flow“, het plan was om de 3 routes te lopen en zo uit te komen op 29km, maar toen ik de langste ronde gedaan had, ging het zo goed dat ik besliste deze ronde nog eens te lopen om zo uit te komen op 36km.

Ik moet zeggen, dat overkomt me niet zo veel, dat het lopen zo goed gaat dat ik er met plezier een stuk aan brei … ik veronderstel dat dit een geval was van “runners high” of “in the zone” zijn.
In elk geval, ik wijd het aan het toffe parcours.

Dit was trouwens de eerste keer dat ik 36km liep op een marathontraining en ik vind dat serieus zottekes … da’s begot bijna een marathon. In de voorbereiding van mijn 2 vorige marathons liep ik maximaal 32km (en dit telkens 1 keer).

Voorts staan er nog 2 lange duurlopen op het programma, één van 22km en één van 32km. De 32km plan ik terug in het Zoniënwoud, tenzij jullie mij een ander parcours kunnen aanraden (wat ik sowieso ten zeerste zou appreciëren)

2016-03-05 12.19.51

 

Praktisch

Op de site van het Zoniënwoud vind je het startpunt en een kaartje met de 3 routes (zogezegd 5, 10 en 20km), maar ondertussen weet ik hoe het leuker en gemakkelijker kan, zie maar hieronder op het kaartje dat ik wat aangepast heb.
De officiële start is immers niet goed gelegen, deze bevindt zich immers aan het sportcentrum en niet aan de eigenlijke looprondes en je kan veel beter starten op de ronde zelf (hierdoor zijn de rondes dan wel telkens 2km korter, maar wees gerust je mist geen mooie kilometers).

looptoeren zoniënwoud

Parkeren: op het einde van de Charles Schallerlaan in Oudergem
Startpunt: gewoon rechtdoor het bos inlopen tot je aan het Pijnenpad komt, hier start de signalisatie.
Signalisatie: Groen 3km – Blauw 8km – Rood 18km