Afstand 61km – Hoogtemeters 202 – Bestemming Svente (Letland) – Overnachting wildkamperen aan een meer met vuurkring

Met spijt in het hart reden we Litouwen uit, langs het meer waar Ignalina, de grootste kerncentrale van Europa staat. Deze omstreden kerncentrale (dezelfde soort als de Tsjernobylreactors en mocht er iets verkeerd of kapot gaan, dan is een herhaling van ’s werelds grootste catastrofe met kernenergie haast onafwendbaar) wordt ontmanteld, dit was 1 van de voorwaarden voor de toetreding tot de EU. Voor de inwoners van Visaginas (voornamelijk mensen die destijds voor de werkgelegenheid in de kerncentrale naar daar zijn verhuisd) is dit wel een ramp, in de vorm van 5000 hooggeschoolde werklozen. En voor Litouwen is dit ook een financiële catastrofe omdat 80% van de energie hiervandaan kwam. Dit is dan de menselijke kant van het hele verhaal, die ons verteld werd door de sympathieke hoteluitbaatster Tatiana.

     

   

  

  

Nog even geniet van Litouwen, en dan ….

   

LETLAND

   

     

   

    

    

En zoals je ziet is Letland ook dik in orde … we zijn blij om te zien dat er ook meren zijn met charmante plekjes met overdekte banken, stijgers en speeltuinen. Recycle art is hier trouwens ook present … we like !!!

Het is nog steeds koud maar buiten enkele kleine sneeuwbuien droog, en dat maakt een groot verschil. De weersvoorspellingen geven verbetering aan, we hopen dus dat dit de laatste dag onder 10 °C was en dat de laatste vriesnachten ingaan.