Afstand 23km – Hoogtemeters 154 – Bestemming Visaginas (Litouwen) – Overnachting hotel


En vannacht had ik het …. te warm. Ik heb het precies eindelijk gevonden, de ultieme manier om warm te slapen :luchtmatras + slaapzak (comfort 15) + slaapzak (comfort 8) + liner + fleece dekentje nog eens mee in deze 3 slaapzakken + sokken + legging + thermisch hemdje met een bivakmuts eraan. Laten we hopen dat dit geen toevalstreffer is want binnenkort voorspellen ze -3°C.

Waarom we het al zolang doen met deze slaapzakken, en geen nieuwe kopen? Wel … ten eerste denken we elke vriesnacht “Dit zal wel de laatste keer zijn”, en verder denk ik dat een reis als deze, voor een heel jaar doorheen de seizoenen, altijd om compromissen vraagt. Met een andere slaapzak zouden we het in de zomer dan weer veel te warm hebben, en aan een apparte zomer- en winterslaapzak gaan we niet sleuren, we hebben nu al zoveel mee. Het enige waarvan ik misschien spijt heb, is dat we destijds geen donzen slaapzak kochten maar gingen voor de synthetische versie. Maar al bij al was onze keuze zo slecht nog niet … maar we hadden dat fleeceke wel sneller in 2 moeten knippen.


De nacht ging dus goed … maar dan … begon het te sneeuwen en was het echt heel koud. Toen het droog was vertrokken we dan maar, als het zo koud is dan kan je maar beter fietsen.

Met bivakmutsen, regenbroeken, vuilniszak onder de jas en plastiek rond de sokken van de kinderen (sportschoenen hebben geen zin want als die nat zijn dan drogen ze van de hele week niet meer).

De koude is zo erg nog niet … maar koude en nattigheid dat is pure ellende. Toen we uit de winkel kwamen sneeuwde het weer en wisten we niet waar kruipen van de kou … onze lunch aten we onder het afdak van de winkel en we reden daarna naar het dichtsbijzijnde hotel. De handdoek in de ring voor vandaag, zelfs voor de dappere duo’s is het soms even teveel.