Op het einde van het jaar is het steeds even nadenken over een presentje voor de juffen (en meesters), geen materiele zaken maar gewoon iets kleins consumeerbaar waar toch een beetje liefde moet in zitten. Onze klassieker zijn mijn beruchte chocoladekoekjes in zelfgemaakte zakjes en ooit maakten we ook een vriendschapsbrood (nen Herman).

Deze keer kwam het einde van het schooljaar precies onverwacht en dachten we het bij een fles bier te houden, dat is het voordeel als je getrouwd bent met een brouwer.
Liv vond dat echter maar een belachelijk idee en zij wilde persé chocoladepralines maken, wat ik dan weer niet zag zitten, want op een drukke donderdagavond nog het maken van chocoladepralines erbij proppen leek me  teveel gedoe.
En zo kwamen we tot het compromis dat ze haar chocoladepralines mocht maken maar dat ik er niets voor moest doen, ze moest zelf naar de winkel gaan en de keuken achterlaten of er niets was gebeurd.

Het kind pakte dat slim aan en schakelde haar oma in, die nogal graag kookt en bakt. Samen vonden ze een recept en toen ik thuis kwam van het werk waren er 18 chocoladepralines aan het af koelen in onze berging (niet evident als het heet is) en was er een doosje geknutseld om ze in te leggen.

Het recept is feitelijk zeer simpel en eigenlijk ook nog relatief gezond, ik lees immers overal dat noten en zwarte chocolade gezond zijn, daarmee deel ik het graag, zie hieronder het recept voor chocoladepralines, ideaal om te presenteren bij de koffie en feitelijk een tof presentje als je het geeft in een schoon doosje.

Chocoladepralines

  • 200 g pure chocolade
  • 200 g noten en gedroogde vruchten (bananen, rozijnen, abricozen, vijgen, dadels ….)
  • Optioneel papieren vormpjes om ze in te presenteren en geraspte kokos of amandelschilfers voor de afwerking
  1. Laat 150g chocolade smelten op een licht vuurtje, au bain marie of in de microgolfoven. Als de chocolade gesmolten is voeg je er de laatste 50g aan toe en doorroer je alles. Zo bekom je een glad mengsel met een mooie donkere kleur.
  2. Voeg dan de gedroogde vruchten eraan toe en meng het geheel
  3. Neem nu lepel per lepel een beetje van het mengsel en schik dit op bakpapier, zodat je kleine rotsjes bekomt.
  4. Bestrooi met kokos, amandelschilfers ter versiering en laat ze nadien afkoelen op een koele plek*
  5. Eens afgekoeld kan je ze (optioneel) in een papieren vormpje leggen, doe dit niet als het mengsel nog warm is want dan zal het vastplakken in het papiertje.

* Het recept zegt frigo maar Liv en mamie kozen voor een koele ruime in plaats van voor de frigo omdat ze schrik hadden voor witte aanslag op de chocolade als ze het in de frigo zouden zetten