“Brussel wat beter leren kennen” dat staat bij mij al lang ergens op een lijstje en een bezoek aan het poppentheater van Toone is misschien één van de leukste activiteiten die we al in onze hoofdstad deden.

Ik ben immers nogal fan van het Brusselse dialect en in het poppentheater van Toone geven ze, naast voorstellingen in het Bruxellois ook soms voorstellingen in het Brussels Vloms. Ik had chance want toen ik wou boeken stond er maar 1 Vlaamse voorstelling op het programma voor de komende maanden.

En zo fietsten we op 30 juni, op een stikhete dag met temperaturen tegen de 30°C naar Brussel (want de treinen staakten) en kwamen we bezweet aan in centrum Brussel waar het poppentheater en zijn staminee zich bevinden. Geheel toevallig kom je daar niet terecht, want het ligt volledig achterin gelegen.

Feitelijk is het staminee, dat voor iedereen toegankelijk is, op zich al de moeite om ene te gaan drinken. Heerlijk authentiek, je kan er nog nen boterham met plattekeis bestellen en er zijn héél veel verschillende soorten bier.

Het poppentheater is momenteel het enige overblijvende Brusselse volkstheater, in 1830 werd het opgericht door Antoine Genty, ook Toone genoemd. De huidige poppenmeester is al de achtste generatie en wordt Toone VIII genoemd, soms gaat het over van vader op zoon zoals bij Toone VII (die ook aanwezig was) en Toone VIII, maar dit is dus niet altijd het geval.

De poppentheaters zijn trouwens populair geworden nadat de theaters werden gesloten tijdens de Spaanse bezetting van de Nederlanden, om te voorkomen dat de acteurs stukken opvoerden gericht tegen de Spaanse overheersers, om dit verbod te omzeilen kwamen de poppentheaters in zwang.

Wij hebben alvast genoten van de voorstelling van “de Drââ Mousketairs” en de rijke Brusselse woordenschat … hoe lang was het immers geleden dat ik het woord “fleus” nog gehoord had, ik was het bestaan ervan bijna helemaal vergeten. Dat de houten bankjes zonder leuning niet zo comfortabel zaten namen we erbij.

 Zo’n poppenspel wordt trouwens met 7 personen gedaan, 6 personen om de poppen te bedienen, wat niet gemakkelijk is want die poppen wegen 8kg, en dan de poppenmeester die alle stemmekes doet.

Moraal van het verhaal, als je de kans krijgt om eens een voorstelling mee te pikken, zeker doen (met of zonder kinderen) en anders is het staminee een mooie troostprijs.

Nuttig te weten

  • Koninklijk poppentheater Toone
  • Grasmarkt 66, 1000 Brussel (op een boogscheut van de grote markt)
  • Staminee voor iedereen toegankelijk en open vanaf 12u behalve maandag en in januari
  • Voorstelling kost €12 (volwassenen) en is best op voorhand te reserveren