Na mijn verzuchtingen van gisteren over de camping … het is zeker niet allemaal slecht. Ik ben er zeker van dat de kinderen het hier bijzonder fijn vinden en we hebben misschien geen afdak om onder te schuilen, maar we hebben wel familiebadkamers. 

    
De dag brachten we voornamelijk door in Aarhus (dat blijkbaar sinds 2011 Aarhus heet en niet meer Århus), dat een leuk stadje bleek. De “City of Smiles” met de gelukkigste inwoners ter wereld kon ook ons bekoren.


     

        

We startten aan de bibliotheek, die we allemaal geweldig vonden. Dit is een gecombineerd gebouw met openbare diensten (slimme combinatie vind ik), een buitenspeeltuin helemaal rondom en een zicht over de stad. Een tof concept en een aangename plek om rond te hangen, wat we dan ook deden.

Ook tot de verbeelding sprak deze afleverrobot voor de boeken … en de tijdschriftenstand met de outdoorboekjes maakte al helemaal dat we niet weg geraakten.


    

Het museum voor moderne kunst Aros werd ons aangeraden, maar wij doen enkel de gratis dingen dus we bewonderden het gebouw enkel langs buiten. 


Møllestien is het meest gefotografeerde straatje van de stad … en terecht. Al was de buurt wel wat minder, op onze weg ernaartoe zagen we gewoon 2 junkies een spuit zetten … tot grote fascinatie van Vic.


Het stadhuis is ontworpen door Arne Jacobson (van de vlinderstoelen) en op vlak van architectuur zeker een boeiend gebouw.


        

De kinderen waren content om fietsen te vinden waar ze nog eens op konden rijden. Wat moeizaam ging, maar dat ligt natuurlijk aan het feit dat het volwassenenframes zijn (alhoewel de dochter daar stilaan klaar voor lijkt). Bjeurn had het ook moeilijk, nerveuze fietskes noemde hij het … wij zijn immers gewend om met logge gevaartes te rijden waar je veel kracht moet zetten om te sturen.


   

     


Aarhus staat blijkbaar bekend als shopstad van Scandinavië, en ik snap wel waarom. Het centrum is verkeersvrij, er is het water en er zijn veel leuke horecaplekjes. 

Dankzij de regen belandden we in een winkel en daar vond Liv een T-shirt waar ze helemaal weg van was. Ik veronderstel dat dat in België nu ook wel “in” is, T-shirts met papilletten die afhankelijk van hun richting een andere kleur/tekening hebben. Al een chance voor haar was hij net in solden en kregen we er nog 10% toeristenkorting bovenop. 

Vreemd die toeristenkorting, we vragen ons af of dat komt omdat Denemarken anders te duur is voor de toeristen. Wij hebben alvast de indruk dat Denemarken het duurste land tot nu toe is, maar enkel de statistieken op het eind van de rit zullen dat kunnen bewijzen.

     

Aarhus is trouwens dit jaar de culturele hoofdstad van Europa. Wij vonden het wat bizar dat er echter overal werken aan de gang leken, want we grappen al het hele jaar dat een stad nooit af is en altijd in de stellingen staat … behalve in het jaar dat de stad culturele hoofdstad is. Daarin waren we dus mis.