Tour d’Europe … al eens oefenen

2017-10-24T22:38:31+00:00 januari 30th, 2016|Categories: Uncategorized|Tags: , |8 Comments

open haard

Voordat we op ons groot fietsavontuur vertrekken staan er nog wat oefensessies op het programma … ons materiaal moet immers getest worden.
Wegens agendaproblematiek is een korte fietstrip (naar een dichtbijzende paalkamping, want dat staat zeer prioritair op onze bucket list) er nog niet van gekomen, maar een alternatief deden we dit weekend.

We installeerden ons in ‘het kot’ en staken daar de open haard aan. En daarna brachten we er ook de nacht door om zo onze matjes, slaapzakken, binnenslaapzakken, hoofdkussens, …. te testen. Het slapen deden we (zoals we op fietsreis ook van plan zijn) in thermisch ondergoed.
Zoals te verwachten was scoutsmeisje Liv wreed enthousiast voor dit avontuur. Ik iets minder, slapen in een stoffig koud kot ligt ver buiten mijn comfortzone.

Het vuurtje was héél gezellig, de open haard in ons kot is voor de eerste keer getest en goedgekeurd.
We maakten al volop plannen om na onze reis het kot in orde te zetten en in te richten als clubhuis, de kinderen zagen het al helemaal zitten en hebben al helemaal in hun hoofd hoe het er zal moeten uitzien. Het nieuwe project nadat we terug thuis zijn is al weer gevonden.

En nadien slapen in ' kot ... serieus buiten mijn comfortzone, maar ons materiaal moet toch eens getest worden #tourdeurope #fietsreis #oefenen #kamperen

De nacht viel uiteindelijk ook wel mee, althans voor Vic, Liv en Bjeurn … zij hebben goed geslapen.
Ik iets minder, hoewel ik goed warm had toen ik in mijn liner en slaapzak kroop, werd ik in de nacht wakker doordat mijn heup zeer deed van het liggen … dat heb ik dus elke nacht voor als ik kampeer, geen idee hoe dat komt, ik slaap al jaren op het beste matje en toch word ik meerdere keren wakker van de zeer.
Ook had ik het koud, alhoewel zowel mijn liner als slaapzak helemaal toegesnoerd waren en ik een merinowollen shirt aanhad.
En als het nu een bitter koude nacht was, had ik het niet zo erg gevonden, maar het is deze nacht niet kouder dan 8°C geworden. Met een slaapzak met comforttemperatuur 8°C en een extra liner die zogezegd nog 15°C zou moeten toevoegen, zou dat toch niet mogen (en dat voor de nicht van een poolreiziger)
Niet goed voor het vertrouwen dit experiment, ik vrees al voor 5 maand koude nachten en dat zie ik precies niet zo zitten. Isolatiematjes, extra slaapzak, ….. ik zal nog wat moeten experimenteren tot ik de juiste formule te pakken heb.

Moest je willen weten welk materiaal we gebruiken, check dan onze paklijst.

8 Comments

 1. Kaat 31 januari, 2016 at 17:08 - Reply

  Vorig jaar bij het kamperen (tent) ook ondervonden. Zoals ik je al mailde hielp het isolatiematje wel, maar dat is wel weer meer gerief voor jou om mee te nemen. Ik heb vorig jaar behoorlijk veel gekampeerd in verschillende temperaturen (wel lente en zomer) en het gekke was dat ik soms koud had (en niet kon slapen) toen het objectief gezien niet zo koud was. Ik zocht zelfs een verband tussen drinken en koud hebben. (Van de koude moest ik ’s nachts naar ’t toilet, maar op den duur dacht ik dat ik gewoon koud kreeg omdat ik naar ’t toilet moest).
  Ik ken de matjes waarop je slaapt, uiteindelijk heb ik (maar ik ben een pak ouder) voor een opblaasbare matras gekozen omdat ik ook soms nogal verstijfd was. Ouder worden is geen plezier, dus goed dat je er nu aan begint ! Ben super benieuwd naar het vervolg !

 2. […] Tour d’Europe … al eens oefenen […]

 3. Heidi 1 februari, 2016 at 16:00 - Reply

  Bij slapen op een luchtmatras heb ik het ook vaak koud. Het is de kou die vanuit de matras komt en het doet er niet toe hoe warm het buiten is. Het enigste dat min of meer helpt is een strandlaken (katoenen badstof) op mijn matras leggen.

 4. Natalie 3 februari, 2016 at 13:37 - Reply

  Ivm het koud hebben, probeer eens minder kledij ipv meer. Als je een donzen slaapzak hebt, zo weinig mogelijk kledij aandoen. De dons houd je lichaamswarmte vast. Wel best al warm hebben als je erin kruipt.
  Bij fleece heb ik dat ook al ervaren. Een fleece truitje op je bloot lijf, is warmer dan bovenop een T-shirt. Dus bv fleece liner en daar quasi bloot inkruipen ;-)
  Hopelijk helpt het jou !

 5. Marij 4 februari, 2016 at 23:38 - Reply

  Nylonkousen! Weegt niets en in mijn ervaring met vriesnachten in een tentje iets dat alvast de benen en voeten goed warm houdt…

  • Annelyse 5 februari, 2016 at 06:04

   Dit zou wel eens de gouden tip kunnen zijn

 6. […] Weet jij waarom een trail zo’n unieke ervaring is?    Tour d’Europe … al eens oefenen […]

 7. […] … eens op voorhand testen. Ook wou ik mijn slaapzak nog een nieuwe kans geven, want het laatste experiment was niet goed voor mijn zelfvertrouwen. Dit was trouwens ook de eerste keer dat we met onze 2 pino […]

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.