Ontbijt

2019-01-31T20:47:26+00:00december 13th, 2013|Categories: Lifestyle|Tags: , , |14 Comments

In periodes dat ik goed bezig ben, probeer ik gezond te ontbijten. Dat gezond ontbijten lukt me meestal.
Héél soms verval ik in een gewoonte van een boterham met speculoospasta, die dan altijd vraagt om een volgende en nog eentje. Ze zeggen dat suiker verslavend is … en inderdaad, als ik zo ontbijt wil ik steeds meer en ben ik nooit voldaan. Waarmee ik niet wil zeggen dat ik de suikers volledig ban, zo extreem ben ik zeker niet.

Een tijd geleden at ik elke morgen havermout … heerlijk vond ik dat … een zakje cassonade havermout in de microgolfoven met melk (tot het juist de goeie smeuïgheid had) en dan wat banaan ertussen. Ik was er zo zot van dat ik soms zelfs al verlangde naar mijn ontbijt als ik ging slapen.
Het voordeel aan dat ontbijt was ook dat ik tot 12u30 geen energiedip of hongerke had.
Maar zoals het met veel fases gaat, kan je weleens een overdosis krijgen. In mijn geval een degout van havermout, die na maanden nog steeds niet over is.

Tegenwoordig bestaat mijn ontbijt uit yoghurt / Griekse yoghurt / platte kaas, met muesli (niet van diene gesuikerde), banaan in stukjes en zoetstof. En soms vervang ik de banaan door frambozen (uit de vriezer die ik vooraf even in de microgolfoven heb gestoken).
U hier gepresenteerd als een ontbijt voor onderweg (ik weet niet hoe het komt, maar ik ben tegenwoordig in de ban van glazen potten)

Lekker … maar toch … weinig variatie …. daarom ter mijner inspiratie ….hoe ontbijt u?

14 Comments

 1. Lelie // A Bouquet of Buttons 13 december, 2013 at 19:19 - Reply

  ik eet meestal “over night oats” dus koude havermout die ik de avond ervoor in de frigo zet. Ik varieer door het met verschillende soorten fruit te maken. In de winter durf ik ook al eens warme te maken met appels en kaneel. Of soms zet ik een appel met honing en kaneel in de oven, even douchen en aankleden, hup heerlijk ontbijt wanneer ik terug in de keuken ben. En dat is het zowat denk ik, dus ook niet super veel variatie, maar toch. Ah ja, ik doe meestal ook nootjes bij mijn havermout, dat kan ook een verschil maken. :)

 2. Lien 13 december, 2013 at 19:55 - Reply

  Met dit recept (http://carolinebrouwer.blogspot.be/2013/07/granola-van-quinoa-met-kokos.html) vergezeld van yoghurt en een stuk fruit of gebakken havermout met wortelcake- of appeltaart-smaak. Ik maak in het weekend een grote portie zodat ik het tijdens de week gewoon een minuutje in de microgolf moet opwarmen. Receptjes staan op mijn blog.

 3. Katrien 13 december, 2013 at 21:51 - Reply

  Ik eet meestal niet-gesuikerde muesli met magere yoghurt en geplette banaan en daarna een oatibix en wat shredded wheat met melk. Enkele keren per week maak ik een grote pan havermoutpap voor het hele gezin. Daar nemen we dan elk naar keuze maplesiroop, rozijnen of suiker bij. Mijn dochtertje is een liefhebber van cacao bij de havermoutpap.

 4. gerhildemaakt 14 december, 2013 at 11:35 - Reply

  Ik wissel af tussen havermoutpap en granola. Op internet zijn er veel recepten te vinden (je kan dat gemakkelijk zelf maken) en altijd anders maken. Zal binnenkort mijn recept eens op mijn blog gooien.

 5. Barbara Dora 14 december, 2013 at 12:35 - Reply

  Het is vooral heel gezond wanneer je een ontbijt neemt met een lage glycemische index – GI – dit om je bloedsuiker niet te laten pieken, anders krijg je van die energiedips tegen 10-11u, voor velen herkenbaar :)
  Havermout is daar inderdaad een mooi voorbeeld van. Beter nog is wanneer je deze niet met koemelk, maar met sojamelk of een notenmelk klaarmaakt.

 6. Caro 14 december, 2013 at 17:12 - Reply

  Ik snap niet wat er plots mis is met boterhammen. Die havermout is echt een hype. Ik eet ’s morgens twee boterhammen van mijn zelfgebakken brood met zelfgemaakte confituur (met weinig suiker) en een kop netelthee. Ik haal daar perfect de middag mee, zonder energiedip.

  • Annelyse 22 december, 2013 at 13:27

   ik weet het ook niet, wat er mis is met brood. Maar het leuke vind ik wel, dat met nieuwe ideeën, ook nieuwe receptjes komen. Ik hou immers wel van wat variatie nu en dan.

 7. Natalie 16 december, 2013 at 10:22 - Reply

  Ik heb hetzelfde met boterhammen met speculoospasta. Eens ik begin kan ik niet meer stoppen. Nu ik 15kg kwijt ben, eet ik dat dus niet meer. Van boterhammen en fruit (als tussendoortje) krijg ik alleen maar meer honger.
  Ik ontbijt nu met havermout in een potje magere yoghurt met wat rozijnen, lijnzaad en rood fruit (uit de diepvries) of appelsien en wat zoetstof. Ik maak dat de avond ervoor klaar, ook voor mijn man. In het weekend eet ik soms een 4à5-tal cracotjes met glucosecontrol-confituur. Warme havermout krijg ik moeilijk binnen.
  Ik heb niet zo’n nood aan variatie dus niet echt een tip voor jou.

 8. Marèse 16 december, 2013 at 10:46 - Reply

  In de winter eet ik warme havermout (met melk), rozijnen en banaan. ’s Zomers yoghurt met muesli, noten, rozijnen en banaan. Erbij een kopje Earl Grey thee. Ik haal sowieso nooit de middag met ontbijt, maar ik ben misschien ook wel een hongerlapje ;-)

 9. JokeS 16 december, 2013 at 22:26 - Reply

  Een goeie kom ‘rauwe’ havermout met ijskoude sojamelk en… (Girls will be girls?) wat callets van pure chocolade.
  Niet alleen gingen ook de dochters overstag en eten ze hier elke morgen gulzig van, ook ik kruip s avonds in bed met de gedachte dat het bijna weer morgen is, bijna weer tijd voor ontbijt!

 10. Marijke 21 december, 2013 at 20:17 - Reply

  boterhammen met kaas die ik thuis smeer en op de trein op eet. Daar zit ik tenminste op mijn gemak…

  • Annelyse 22 december, 2013 at 13:28

   lol Marijke, ik kan er me precies iets bij voorstellen ;-)

 11. […] Ontbijt, daar ging het hier een tijd geleden over … en dit hier, is voor mij ook een goeike, met weinig voorbereiding (zeer belangrijk). […]

 12. […] Ontbijt, daar ging het hier een tijd geleden over … en dit hier, is voor mij ook een goeike, met weinig voorbereiding (zeer belangrijk). […]

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.