Onlangs zag ik op panorama de reportage “Gemakkelijk gezond”. Met als onderschrift
We zijn of worden te dik en dat zal de gezondheidszorg handenvol geld kosten. Kan de school, het werk of de overheid ons gezond doen eten door onze voedselomgeving te veranderen?
Ik denk dat de school, het werk en de overheid niet alleen kunnen helpen, maar ook MOETEN helpen omnonze voedselomgeving te veranderen. En samen met hen is er ook een mentaliteitswijziging nodig bij de verenigingen en bij ieder van ons.
In mijn perceptie zitten we immers met een maatschappelijk probleem. Voor mezelf is er mijn inziens geen onoverkomelijk probleem, maar voor mijn kinderen wel. En wel om volgende redenen.
- na de voetbalmatch krijgt mijn zoon een bonneke. Dat gebruikt hij voor een zakje chips en ja … daar hoort ook een cola bij.
- hetzelfde bij de skatewedstrijd van de dochter. Drank, chips, pannenkoeken in overvloed …. buiten water is er geen gezond aanbod, en als de vriendjes iets lekkers krijgen gun ik het mijn kinderen natuurlijk ook.
- op school is er de mogelijkheid om drankjes te bestellen. Geen frisdrank, maar fruitsap, appelsap, chocomelk, … zijn ook ongezond en gesuikerd.
Mijn kinderen moeten het doen met hun drinkbus met water in. Daar zijn al discussies over geweest, maar daar hebben ze hun nu wel bij neergelegd. - als de school uit is, krijgen ze bij de oma fruit en een koek. De tweede koek van de dag, want tijdens de namiddagpause is er ook een koek voorzien.
- op de speelpleinwerking krijgen de kinderen ’s middags een gratis drankje aangeboden. Daar valt niet aan te ontsnappen. Daarnaast is er dan ook nog de mogelijk om een drankkaart te kopen zodat ze nog een extra drankje konden drinken. (ik begrijp echt niet wat de reden is voor het aanbieden van een tweede gesuikerde drank)
- soms worden er op de speelpleinwerking ook nog ijsjes verkocht, niet gemakkelijk om aan te weerstaan als de monitors daar al reclame hebben voor gemaakt bij onze kinderen.
- om de sportclub te steunen kan je een fruitsla kopen, een beetje fruit waar ze dan gigantisch veel slagroom op doen
- op sport- en creakamp wordt tijdens het knutselmoment een snoephuisje gemaakt, waar de laatste dag van het kamp onbeperkt mag van gegeten worden.
- verjaardagsfeestjes … een paradijs van pannenkoeken en gesuikerde dranken, ….. en nadien komen ze met een grote zak snoep naar huis
- kies je op restaurant de kindermenu, dan kan je kiezen uit 2 curryworsten met frietjes of fishsticks met frietjes … als je geluk hebt is er ook nog appelmoes bij (wat ook niet super gezond is)
- Ik ben trouwens ook nog niet veel restaurants tegengekomen die de regel “de helft van je bord is voor groenten” naleeft.
- bij de bakker wordt mijn kind een wafeltje aangeboden.
- in de winkel krijgt het een snoepje
- en in de beenhouwer een vleesje
- gegarandeerd, als het eten is bij de grootouders, dan volgt er een ijsje of een ander dessertje (soms zelfs 2 dessertjes)
- de scouts heeft een jaarlijks wederkerende activiteit “boefvergadering” (een activiteit waar ik mijn dochter trouwens jaarlijks van thuis houd)
- verder zijn er de feestjes (tijdens de kerstperiode heb je kerstfeest van de scouts, van de klas, van de familie, dan heb je nog de schoolfeesten, de eetactiviteiten van de scouts/voetbal, eindejaarsfeest van de klas, opening van het scoutsjaar, sluiting van het scoutsjaar, pasen, de sint, verjaardagen, BBQ’s met vrienden …. kortom, altijd wel een gelegenheid voor een feestje).
Tijdens die feestjes zijn chips, nootjes, hapjes, ijsjes en frisdrank weer talrijk aanwezig. - als we gaan fietsen met het gezin … dan gaan we soms onderweg iets drinken. Dan kiezen de kinderen natuurlijk een frisdrank
- bij de skatetraining kopen veel kinderen een aquarius om tijdens het sporten te drinken. Maar is dat nodig? Is water in dat geval niet de beste sportdrank?
- En dan heb je nog al die wafel, truffel en marsepeinslagen, van de sportclub / school / scouts. Wordt er van een sportclub trouwens niet verwacht dat deze een gezonde levensstijl promoot?
Begrijp me niet verkeerd, ik heb geen probleem met een frisdrank, ijsje, een pak friet, een dessertje of een snoepke nu en dan. Maar soms heb ik het gevoel dat ik er niet meer kan aan ontsnappen en dat ik de controle kwijt ben.
Als ik mijn kinderen gezond wil laten eten, lijkt het eerder op een straf.
Ik heb daarbij ook nog een dochter die zeer graag eet. Hoe ongezonder, hoe liever … en niet met mate. Intomen is dus noodzakelijk.
Ja, mijn kinderen drinken teveel frisdrank en ze snoepen teveel … dat klopt … maar dat gebeurt voornamelijk buitenshuis.
Zo herkenbaar. Soms geef ik toe, gewoon uit gemakzucht, het vraagt veel energie om kinderen steeds te overtuigen. Maar hier gaan ze ook gewoon met een drinkbus water op pad, krijgen ze 1 koek en 1 fruit mee naar school, probeer ik elke dag een bord groenten voor te schotelen.
Dochter 1 is een panlat, heeft veel energie, sport graag, maar dochter 2 is liever lui dan moe en houdt enorm veel van eten. Elke dag is er hier wel een discussie over en daar word ik soms heel moe van!
Ik ben ook zo opgegroeid maar ben er uiteindelijk zelf wel uitgegroeid. Ik denk dat de meesten van ons daar wel uitgroeien. Mijn zwak punt is chocola ;)
Ik heb hier liever geen bemoeienissen van de regering. Ik ben verantwoordelijk genoeg om zelf wel te beslissen wat ik wel of niet eet, al dan niet gezond, dat blijft mijn keuze.
Ik vind de vet-taks ook geen goed idee. Wij gaan wekelijks naar de markt en kopen steevast een stapel groenten en fruit. Ik snap het argument trouwens niet dat gezond eten duurder zou zijn dan ongezond.
Ik voel me niet goed zonder dagelijkse portie fruit/groenten. Maar als ik nu af en toe iets minder gezonds wil kopen, vind ik niet dat ik daar een boete op moet betalen. Alles met mate toch? Enfin, ik ben gewoon geen voorstander van de nanny state en de nooit eindigende invloed van de overheid.
Heel erg waar, dit. Thuis is gezond eten geen probleem: je haalt alleen in huis wat je zelf wil. Maar op verplaatsing zijn er té weinig gezonde alternatieven…
Bij mijn mama op school hebben ze koeken tijdens de pauzes verboden, enkel fruit is nog toegestaan. En de (choco)melk wordt binnenkort ook afgeschaft. Een stapje in de goeie richting!
Ik ben het met je eens. Het is ontzettend moeilijk om je kinderen niet te veel ongezond te laten eten. Als zij de keus hebben weten ze het wel, en overal wordt aangeboden en nee, ik ga ze ook geen boterham en water opdringen als de rest patat met cola krijgt.
Probleem hier is dan ook weer dat kinderen bijna niets lusten, dus ook thuis weinig gezond eten. Zijn superdun. En áls ze dan honger hebben willen ze eigenlijk liever koek (‘een gezónde koek, dan,mam?!”) of friet uit de oven (al is dat niet zo lekker als bij de Mac). Zucht. Water gaat er met moeite in. Ook al omdat papa luidkeels verkondigt dat dat VIES is.
En eerlijk gezegd, ik ben zelf ook slap. Een weinig-luster en kies liever voor makkelijk, snel en ongezond.
Overheid, help!
Ik worstel daar ook echt mee. Sinds ze geboren zijn, let ik zo hard op wat ze eten, maar alle externe activiteiten brengen inderdaad net dezelfde problemen met zich mee. Mijn jongste lust geen frisdrank en zo goed als geen ongezonde dingen. Waar hij dan wel graag iets van eet, daar eet hij meestal niet alles van op, want hij voelt gelukkig snel dat hij genoeg heft. Maar mijn oudste lust echt alles van olijf tot ijsje.
Ik spreek hier wel ganse dagen over dat onderwerp en altijd in termen van gezond zijn en nooit, maar dan ook nooit in termen van dik en dun. Ik las en weet uit ervaring dat spreken over dik worden van eten problemen kan veroorzaken. En dan stoot ik op nog een probleem, want op school/scouts/enz uit blijken die termen rond te vliegen. Ik moet mijn kinderen dagelijks duidelijk maken wat dat betekent gezond zijn en dat dat niet enkel betekent al dan niet dik zijn.
Wauw, zo herkenbaar wat je schrijft. Als ik mezelf bezig zie in onze vriendenkring bijvoorbeeld, ben ik altijd de strengste moeder (misschien is dat mijn gevoel).
Ik vind 1x/dag snoepen genoeg, maar nu in de vakantie lukt dat eigenlijk bijna nooit. En ja, vooral omdat ze bij anderen zijn (grootouders, sportkampen, speelpleinen,…) Ik ga blij zijn als ze opnieuw naar school gaan, daar wordt enkel fruit meegenomen en water of thee gedronken, en daar klagen de kinderen niet over.
Wij eten bvb enkel zoet beleg ’s morgens, maar als je dan soms de andere kinderen hoort die ook choco bijhebben ’s middags, dat heeft hier ook al tot discussies geleid.
Mijn dochter is nog klein en kan met zichtbaar genot van een beker water drinken, maar ik besef ook dat je bovenstaande lijstje hier in de toekomst heel herkenbaar zal zijn. Het gaat er inderdaad niet om je kind alles te verbieden, maar in veel situaties heb je amper alternatieven. En je kind al dat “lekkers” ontzeggen als de vriendjes het wel krijgen… je bent natuurlijk geen onmens.
Hopelijk zijn er binnen enkele jaren toch wat meer alternatieven. En wat dat restaurantbezoek betreft: dan bestel ik nog liever een “volwassenen”voorgerecht voor m’n dochter dan die ongezonde rommel!
Ai, kan ik mijn postpakketje richting kamp nog terugroepen? :-)
Oh echt, dat is ook hier al een thema en hij is nog geen 2! Al sinds hij vaste voeding krijgt, moet ik mij verantwoorden dat ik hem géén gesuikerde yoghurt en géén koeken vol suiker en géén ice tea en géén lekstokken wil geven.
Nu hij de 2 nadert, valt me nog extra op hoeveel suiker we aangeboden krijgen (bij een baby houden veel mensen zich nog wat in): snoepjes en lekstokken in de supermarkt, bij de bakker, in de bib, in de pizzeria, op café, ja, zelfs bij de kinderarts.
En dan zwijg ik nog over (schoon)familie…
ik geef les op een school in een kansarme buurt in Brussel. Daar krijgen kinderen vaak chips mee van thuis als versnapering en limonade omdat dat goedkoop is in vb aldi tov fruit. Wij voeren als school hier acties tegen en bieden fruit en water aan maar het is heel moeilijk als deze ouders vinden dat goedkoop primeert op gezond
Absoluut mee eens. Op school is water bij ons inmiddels verplicht en kunnen geen gesuikerde dranken meer worden aangekocht. Als tussendoortjes geven wij enkel fruit en groenten mee. Op de opvang is het dan weer verplicht om voor elk kind een pak koeken te voorzien, zodat ze daar elke dag na school eentje van kunnen eten.
Je wijst me op een heleboel dingen waar ik totaal nog niet bij had stil gestaan. Maar ja, ik heb ook nog geen kinderen. Het is een goede waarschuwing voor in de toekomst.
Nu ik eens en volledige vakantie thuis ben merk ik pas hoeveel snoep en koekerij mijn kind op een vrije dag binnenspeelt. Ik moet er echt op letten dat er dagen zijn dat hij GEEN snoepje of koekje eet. Door het vele kraambezoek de laatste tijd is er ook altijd wel iets lekkers op tafel voor de gasten al heb ik ook wel eens voor gezonde snacks en fruitsla gezorgd, er komt gewoon geen einde aan anders. Op school is het steevast een drinkfles water en enkel op maandag en dinsdag een koek naast het stuk fruit. De andere dagen is het fruit. Op donderdag mag er geen koek meegegeven worden omdat het dan fruitdag is op school, toen ik laatst chauffeur was voor een activiteit op donderdag merkte ik dat toch heel veel kinderen om 15u een koek meehadden. De juf deelde die zonder boe of ba uit terwijl mijn zoon zijn appel opat…jah, fruitdag, voor wat staat dat dan eigenlijk?
Hier is het op school ook water (of melk, dat kiest de dochter al eens). Verder ook fruit en 1 koekje en ook nooit zoet beleg op de boterhammen voor ’s middags. Dat is nooit een punt van discussie geweest. Nu de oudste (die heel graag eet en heel veel naar binnen kan werken) naar het middelbaar gaat ben ik heel benieuwd hoeveel ‘gesuikerde’ dingen daar nog bij gaan komen zonder dat ik het merk. Ik ben hier thuis ook wel ‘de strenge’. De wederhelft gaat voor ‘maar het is toch vakantie?’ Soms botst dat wel eens, maar een gulden middenweg vinden lukt meestal wel.
Indrukwekkende lijst, en ik kan minstens evenveel ‘aanbiedmomenten’ verzinnen. En ik wil ook liever niet degene spelen die altijd maar moet verbieden. Thuis dan nog een versnelling gezonder schakelen misschien? Ben wel blij dat de school stapsgewijs de chocomelk en fruitsappen van deze wereld van het menu schrapt!
Oef, ik ben niet de enige die er zo over denkt. Soms zijn wij de enige ouders die daar mee bezig zijn.
De nagel op de kop! Mijn zoon lust geen frisdranken en heeft liever een stuk fruit of een rauwe wortel, dus tot nu toe vielen die uitdagingen mee. De dochter, dat is een ander paar mouwen, die gaan we serieus moeten tegenhouden…
Hey Annelyse, mooi gezegd.
Het ergert mij ook zo op restaurant.
Te weinig groenten op de borden.
Te weinig vegetarische gerechten (soms zelfs maar 1 of 2).
…
Producten in de winkel bevatten dikwijls ook te veel suiker. Nu moet je zelfs meer betalen voor ketchup met minder suiker (zoals hij trouwens vroeger was)
Soyamelk en andere “gezonde” dranken bevatten soms meer suiker dan cola.
Ik zou hier een paar boeken kunnen volschrijven denk ik…
Hey Kris, ben je “de” Kris … aka mijn vroegere collega?
Gezond eten…
Vorig jaar bond ik de strijd aan met m’n slechte eetgewoonten die ik van thuis had geleerd en waarmee ik groot geworden ben: veel vlees, veel vet, veel suiker, en vooral veel!
Ik viel 8kg af en het lopen ging opeens een pak sneller als ooit tevoren, ook voel ik me sindsdien een pak beter.
Ik werd een food-nazi…
Ik heb m’n strijd nu verder gezet op m’n kinderen:
– koekjes uit verpakkingen komen hier niet meer binnen, een keer in de week bakken we samen koekjes. Ook met suiker, maar ik weet tenminste hoeveel suiker erin zit!
– bij hun (volkoren)boterhammen op school zit steevast een stuk groente of fruit: wortel, komkommer, tomaat, druifjes, … Heel af en te een stuk (zwarte – eerlijke (Jeps, food-nazi…)) chocolade.
– tot dusver kenden ze geen cola. Tot mijn zus daar verandering in bracht… Maar ze kiezen hier nog steeds voor water of bruiswater. Iets anders bestaat simpelweg niet…
– wat me brengt op Lore’s verjaardagsfeestje: ik kocht vlierbessensiroop (de bio-variant, niet de mierzoete suikervariant) en Ross’ visee. Het mocht wel eens speciaal zijn, vond ik. Geen van de kindjes wilden dit drinken… Allemaal keken ze uit naar een glas cola of limo.. Toen ze beseften dat we dit niet in huis hadden, zijn ze allemaal overgestapt naar water. Ik denk dat er volgend jaar niemand meer naar haar feestje komt!
– ontbijten doen ze met havermout, hoewel de vakantie en de papa ervoor gezorgd heeft dat er weer even een minder gezonde variant van muesli op tafel staat… Dringend die vijs weer aandraaien!
– aan tafel komen hier elke avond minstens twee soorten groenten, bij voorkeur gestoomd, in de zomer rauw.
– bij pasta wisselen we af: volkoren, kamut, spelt, 6 granen, …
– op uitstap heb ik altijd volle Tupperware potjes met worteltjes, appeltjes, tomaatjes, watermeloen, … mee.
– waterijsjes maken we zelf met watermeloen, chocoladestukjes en honing.
– en hoewel de food-nazi in mij het uitschreeuwt, hebben ze deze vakantie best wel heel wat (echte) ijsjes gehad. En ik ook.. Als dat maar weer goed komt…
– tot nu toe klagen de 5 en 3,5 jarigen niet… Het is wel handig te weten dat de 3,5-jarige enkel rijstekoeken en zelfgebakken koekjes eet, en altijd maar eentje, nooit eentje teveel. (Gho, wat zou ik graag zijn als haar!)
Hey Joke, ik ben ook niet zoals de 3,5 jarige …. en jammer genoeg is mijn (nog even) 7 jarige dat ook niet.
Ik zou al content zijn als mijn kinders muesli zouden willen eten. Momenteel ontbijten ze met cruesli (maar ik doe hard mijn best om dat eruit te krijgen).
Havermout daar heb ik een liefde haat relatie mee. Ik at dat een tijd elke dag, en zeer graag. Tot ik van de ene op de andere dag een degout ervan kreeg. Nu probeer ik het af en toe te eten, maar nooit meer elke dag uit schrik dat ik opnieuw een degout opdoe.
Nooit zo bij stilgestaan, maar inderdaad: het is overal aanwezig en zo moeilijk te vermijden he. Als volwassene vind ik het soms al lastig :)
En eens ze in het middelbaar zitten, is er dan nog het gevaar dat ze hun gezonde boterhammen weggooien om met hun zakgeld een belegd broodje (met veel mayonaise) of frietjes, pizza… te gaan kopen, bij voorkeur nog met wat chocolade of chips als dessert. Ik deed het niet zo vaak, maar achteraf bekeken toch nog te vaak.
Ik snap je volledig, wat je soms op verjaardsfeestjes ziet is niet te doen. Ik maak er een sport van om veel fruit aan te bieden, druiven, aardbeien, tomaatjes, rozijnen, olijven, meloen, noten, zelf gemaakte popcorn (zonder suiker)…
Mijn kinders zien dat momenteel niet als een straf, maar sommige geven toch vreemde opmerkingen daarover. Soit!!
Op school is er sinds 2 jaar geen drank meer, (inderdaad chocomelk, fruitsap, fristi, …) nu nog enkel drinkbus met water!!
De laatste keer bij de bakker kregen de kinders een sandwich of pistolet, ze vonden dat super.
Er is nog veel werk aan de winkel, maar wij zijn er veel bewuster mee bezig dan onze ouders 20 jaar geleden.
Wij hebben op onze school (secundair) het roer nogal drastisch omgegooid : cola-automaten weg en geen koffiekoeken meer te kopen. Meebrengen van frisdrank zelfs verboden. Het eerste jaar was er protest, het tweede jaar vond iedereen dat ‘normaal’. Er worden ook geen wegwerp waterflesjes meegebracht, de school heeft daar geen beleid rond, maar dat is een beetje ‘not done’ onder de leerlingen. Het is een voorbeeld van positieve groepsdruk. Bij onze dochter (6de middelbaar) is het omgekeerd : die meisjes brengen altijd gekochte flesjes mee. (Het omgekeerd is daar not done).
Ik ben blij met de ‘aanbeveling’ van minister Crevits voor het secundair onderwijs.
Nog eens terugkomend bij onze school : je kan nu ipv koffiekoeken broodjes met kaas of hesp kopen om 10 uur (jongeren kunnen gigantisch hongerig zijn). Over de middag kan je warm eten.
OOK BLIJ : omdat dit een post is vanuit ouders. Zoiets gaat alleen als ‘de driehoek’ volledig is : school, ouder en leerling op dezelfde lijn.
[…] Ongezond eten vermijden […]