Zelf yoghurt maken … dat is hier thuis een blijver. Niet veel werk, gemakkelijk en wonderbaarlijk (de wereld der bacteriën is immers een fascinatie van de kinderen en nu kon ik eindelijk eens aantonen dat er ook goede bacteriën bestaan).
En het eindresultaat is (na wat experimenteren en finetunen) een zachte, lopende yoghurt.
Maar hoe doen we dat? … simpel
Benodigdheden
- 1l volle gepasteuriseerde melk
- 2 volle eetlepel volle levende yoghurt (check dat er op het potje staat dat er levende bacteriën/fermenten inzitten)
- Voedingsthermometer (optioneel, maar wel handig)
- 1 el suiker of 1 el poedermelk (optioneel, maar zorgt wel voor dikkere yoghurt, ik gebruik tegenwoordig de poedermelk vermits ik vind dat dat betere resultaten geeft)
- Yoghurtmaker / thermos / stoomoven / hooimadam
Je hebt de elektrische toestellen maar dat van ons is feitelijk niets meer dan een grote isoleerkan met een inhoud van 1l en je kan creatief zijn, met een gewone thermos of een hooimadam kan je ook al aan de slag.
Werkwijze
- Start met proper materiaal om besmettingen te voorkomen.
- Warm de melk in de micorgolfoven tot 43°C (tussen 32°C en 49°C zijn de bacteriën actief, erboven gaan ze dood, eronder worden ze inactief). Dit kan variëren naar gelang de bacteriëncultuur.
De temperatuur kan met een voedingsthermometer worden gemeten, maar volgende truck van de foor werkt ook. Steek je (propere) vinger gedurende 7 sec in het mengsel, het moet warm zijn, maar wel vol te houden. Als je het te heet vindt is het sowieso te warm. - Meng de yoghurt eronder (optioneel met suiker of poedermelk).
- Giet in de isoleerkan.
- Laat gedurende 8-12tal uur staan op een warme plaats (niet mee schudden want dat vertraagt het process).
- Zet in de frigo en een 3-tal uur later is het klaar voor consumptie.
- Voeg fruit, honing, …. naargelang de goesting.
- Hou 2 eetlepels bij als starter voor de nieuwe kweek.
Je kan niet tot in het oneindige verderkweken, na -tig aantal keer zal je merken dat de starter uitgewerkt is. Dan is het tijd om een nieuwe starter te gebruiken.
Variaties
- je kan ook een elektrische gesofistikeerde yoghurtmachine gebruiken, maar vermits het bij mij al zeer goed werkt met mijn isoleerpot lijkt dit voor mij niet nodig. (alhoewel ik eens ga experimenteren met het machien van mijn collega)
- dit kan ook in glazen yoghurtpotten in de stoomoven. De stoomoven moet dan 6u op 47°C worden ingesteld.
- bij zeer warm weer heb je zelf geen isoleerkan nodig. Zet de yoghurt afgedekt in een warme ruimte en het komt wel goed.
- in plaats van met volle yoghurt als starter kunnen er ook yoghurtfermenten in poedervorm gebruikt worden, dit is iets betrouwbaarder als starter. Dit yoghurtferment kan je online kopen, maar ik haalde het mijne gewoon bij de apotheker.
- je kan ook experimenteren met kefir (zou nog gemakkelijker zijn), griekse yoghurt ……
- wil je nog dikkere yoghurt, dan kan je na de bereiding, de yoghurt laten uitlekken in een schone handdoek.
Update
Ondertussen kocht ik ook een elektrische yoghurtmachine en schreef ik er ook een verslag over.
Ken je trouwens de yoghurtbloemetjes of kefir, waarmee je eenvoudig yoghurt kan maken zonder extra toestellen? Hier vind je meer info over melkkefir.
Aha, jij doet daar suiker bij! Ik heb een electrische yoghurtmachine. Het is alitjd heel erg lopend (wat de kinderen op zich oké vinden), maar ik ga het toch eens proberen met suiker erbij.
Hier ook een elektrische machine. Ik heb die ooit eens in Aldi of Lidl gekocht voor 10 euro en dat ding werkt heel goed.
1 Liter melk, starter of een zakje bacteriën, een zakje vanillesuiker of honing, rozijnen, en fruit van de dag.
Hey Annelies, kan je de koemelk ook vervangen door andere ‘melk’ zoals soja of havermelk ofzo?
En zou je het ook met stand kunnen doen (rechtsdraaiende bacteriën)?
Had het zelf ook al eens geprobeerd, maar de minimum temperatuur van mijn oven is 50° en dus was het mislukt. :oD
Was me net ook aan het bedenken, als die yoghurtpot gewoon een goed geïsoleerde kom is, dan zou het zeker ook in de hooimadam lukken.
Moet ik eens proberen!
groetjes!
In de hooimadam lukt dat zeker. Ik heb wel geen idee van de andere melksoorten enz…. ik hou het voorlopig simpel.
[…] Wel, mijn kleerkast ziet er nog net het zelfde uit als op bovenstaande foto’s, misschien iets minder vol. Ik plooi nog steeds mijn kleding op op haar manier, zelfs de slipjes. Enkel de sokken, dat doe ik niet meer op haar manier (sorry Marie). Wat ik ook nog steeds heb, en zelfs soms gebruik is de schuif voor de handtasinhoud. Zo loop in in het weekend niet met mijn werksleutelbos en tikkaart rond, en als ik van handtas wissel blijft niet de helft van de inhoud in de oude handtas steken. Mijn eigen yoghurt kweken […]
[…] probeerde nog eens yoghurt te maken … en ik dacht dat het een lumineus idee was om mijn yoghurt op de […]
[…] Mijn eigen yoghurt kweken […]
Ah super, ga ik eens proberen met mijn hooimadam.
merci voor het recept!
en wat een mooie keuken/huis hebben jullie!
Merci
Hey Annelies,
Ik maak yoghurt zoals ik dat een man in een klein caravannetjes in Turkije zag doen.
– Neem 2 eetlepels yoghurt (nog nooit op gelet of er levende fermenten inzaten, maar dat zal dan wel zeker :)) en klop die met een garde
– Verwarm 1 liter verse koemelk en laat die afkoelen tot je er net niet je vinger 10 seconden kan inhouden
– Giet de melk bij de yoghurt in een glazen kom of bokaal en klop opnieuw met de garde
– Drapeer er een deken rond en laat een nacht staan.
Voila, zonder speciaal instrumentarium en op het gevoel. Of zou ik nu onhygiënisch bezig zijn?
Het lukte wel al altijd en zorgt voor een stevige smaakvolle yoghurt. En elke keer weer sta ik te kijken van het wonder dat zich op een nacht voltrekt. ?
Groetjes!
Onhygienisch vind ik dat niet. Wat me enkel benieuwd is of dat enkel op warme zomernachten lukt, of ook in de winter. Maar idd … veel heb je eigenlijk niet nodig hé
[…] Zo maken wij zelf onze yoghurt […]
[…] Meer details over hoe ik mijn yoghurt maak? Lees dan ook eens hier. […]