De les was wat minder vandaag, werken met macro’s. Ik heb zelfs niets bijzonders gemaakt.

Toch zou Jasmijn Jasmijn niet zijn (grappig eigenlijk, want Jasmijn is Jasmijn eigenlijk niet … ’t is een schuilnaam) als ze niets uit haar mouw zou toveren. En zo ook nu.

Verleden les had ik gevraagd of we dit jaar ook gingen zien hoe we een foto(affiche) maakten die bestaat uit een mozaik van verschillende foto’s. Jammer genoeg gaat dat echter in photoshop niet, daarvoor zijn dure programma’s nodig.

Maar deze les kwam Jasmijn af met 2 sites met freeware om dit effect te bekomen. Andreamozaic, de gekendste en sixdots. Het schone hiervan is dat je gewoon maar het programmake moet downloaden, foto’s kiezen en de rest wordt voor u gedaan.

Als huistaak moet ik van Jasmijn een vergelijk tussen de twee programma’s maken. Voorlopig heb ik me enkel nog maar op Andreamozaik toegelegd. En ziehier een voorbeeld.

Dit is de originele foto

Vic

Hieronder het resultaat samengesteld uit 2000 unieke foto’s

uit 500 unieke foto’s

en uit 100 unieke foto’s

Zoals je ziet zijn er voor een leuk effect wel veel foto’s nodig. Een gemakkelijkere achtergrond kan ook wel leuk zijn, deze is misschien iets te complex.

Héél leuk is dit vooral in posterformaat. Van ver zie je dan een foto en als je dichterbij komt zie je pas de verschillende kleine fotokes erin. En het programma kan ook héél grote formaten aan.
Toftof, dit vraagt om meer!!! Ik denk dat ik voor thuis eens een poster ga ontwerpen in groot formaat om op te hangen.