De vakantie was zwaar en bestond vooral uit schilderen, schilderen en schilderen, tussen jet lag (de man), fuiven en bodega’s, paasfeesten en brunches door.
In ’t begin van de week was ik wat moedeloos was door de traagheid van de schilderwerken (en ook door de hoogte van het plafond) en geloofde ik al helemaal niet meer in een volledige afwerking binnen het vooropgestelde timeframe.

Vandaag mag ik trots meedelen dat de laatste laag gespoten is, speciaal om 6u opgestaan om de laatste laag te spuiten alvorens te gaan brunchen (jammer genoeg maakt zo’n spuitmachien zoveel lawaai dat de rest van ’t gezin ook voor 7u wakker was.

Sporten is er deze week niet van gekomen, toch ben ik stijf in de meest onmogelijke spieren, zo voelen mijn halsspieren zeer pijnlijk.

Loont dat nu eigenlijk, zo verven met een spuitmachien? Wel … ik werkte met een wagner wallperfect W665, eerder een instapmodel, en dit zijn mijn bevindingen

DE NADELEN

  • de luchtcompressor maakt veel lawaai. Rustig wat schilderen met een muziekje is er dus niet bij. Meestal word ik ‘zen’ van schilderen en doe ik het eigenlijk wel graag, maar dit was beduidend minder mindfull
  • het verfreservoir is vrij klein, ik had het gevoel dat ik constant moest bijvullen. Het bijvullen is wel een werkje, want je moet nog aanlengen met water en homogeen roeren.
  • De spuitkop verstopte regelmatig, wat zich uitte in sputterend spuiten / niet spuiten / met grote druppels spuiten / …. sinds ik de spuitkop telkens uitkuiste bij het bijvullen van het verfreservoir ging dit wel beduidend beter
  • het is moeilijk om een goed resultaat te krijgen enkel en alleen met de spuit, soms spuiten de verfdruppels te dik en als je teveel over een plaats spuit (wat je sowieso wel eens voorhebt). Daarom had ik altijd nog een verfrol in de aanslag om te retoucheren
  • je moet zeeeeer goed afplakken, want de verfnevel komt overal (ook de vloer is op het einde van de rit bedekt met een dunne laag van de verfnevel)
  • de verfdampen in de ruimte kunnen gewoon niet gezond zijn (maskertje is sowieso nodig)

DE VOORDELEN

  • moeilijke kantjes (aan ramen, hoeken, …..) zijn zeer gemakkelijk te schilderen
  • hoge plafonds en plaatsen die je moeilijk kan bereiken zijn eveneens zeer gemakkelijk te schilderen … dit was bij ons de reden om te spuiten
  • op youtube zijn goede gebruiksfilmpjes te vinden van de fabrikant (en die heb ik echt wel nodig gehad de eerste dag)

CONCLUSIE

Voor een zolderkamer zoals deze, waar ook nog geen vloer in ligt was spuiten ideaal. Maar de volgende kamers (nog 2 te doen en héél mijn huis is geschilderd, woehoe) doe ik terug met rol en borstel.
Het spuittoestel waar ik mee werkte was een instapmodel, blijkbaar zijn er wel meer gesofistikeerde (van hetzelfde merk) spuittoestellen met een andere sproeikop en met de mogelijkheid om rechtstreeks vanuit de verfpot te spuiten. Dit zou iets beter werken (maar zal ook wel een pak duurder zijn).

Mijn vraagje voor jullie? Heeft er iemand ervaring met spuitverven van meubels? Ik ben alvast wel tot de conclusie gekomen dat dit toestel hiervoor niet geschikt is.