Dagelijks bloggen was toch niet zo een goed idee, we zijn nu maandagavond en ik ben ongelooflijk moe en ik moet zondag ook nog bloggen (ziehier trouwens zondag)

Enfin te beginnen met de tips van de dag (en ook voor morgen) … allemaal van ♥ Lies , die ik peins ik ga aanstellen als gastblogger van dienst.

  • Op vlak van melk hoor ik hier iedereen “verse havermelk” in mijn oor fluisteren, zou het beste zijn in koffie en ideaal voor pannenkoeken (amandelmelk ook, maar zou dan weer beter zijn met hartig beleg)
  • Als je buitenshuis gaat eten helpt een telefoontje vooraf. Een goede kok is vaak superblij als hij eens wat anders mag koken en verrast je vaak met een heerlijk vegan gerecht dat niet op de kaart staat en waarop zelfs je tafelgenoten jaloers worden. Het is niet dat het niet op de kaart staat, dat het niet verkrijgbaar is.
  • Voor kip curry bestaat er een lekkere vegan variant : namelijk de Zwergenwiese curry Streich, https://goo.gl/images/yM5Vy6
  • De favoriete lasagnegerechten bij Villa Lies zijn deze en ook deze. Wel wat werk, maar wel erg lekker allebei. (spoiler … op vegandag6 komt er ook een vegan one-pot-wonder lasagnerecept … en dat is ook lekker)

Zondagmorgen fietste ik in de vrieskou met nat haar naar de Foom in Mechelen om te gaan brunchen om daar met bevroren krullen aan te komen. Op de website van de Foom stond al aangegeven dat een veganbrunch niet mogelijk was, en ik had al besloten om het niet teveel aan mijn hart te laten komen en gewoon te genieten van wat er op tafel kwam. Wat ‘veel’ en ‘lekker’ bleek te zijn. Deze zondiging moet ik later nog maar eens goedmaken.

vegan pizza

Ik moet zeggen dat ik pas ’s avonds terug honger had. En toen was het simpel eten. Een pizza met een gekochte bodem en wat passata, ajuin, kruiden, zonder vlees, en met een vegan vorm van mozzarella en kaas (hier ergens op een foto). En bij gebrek aan geschikte pizzagroenten nog een slatje erbij. Van die kaas was niemand hier thuis echt fan, het vreemde was ook dat deze ook totaal niet lijkt te smelten … en dat is net hetgene waar wij zot van zijn… gesmolten kaas.

Ergens in de dag proefde ik ook nog eens van de soya yoghurt met vanillesmaak … amai, die kon me absoluut niet verleiden. Ik hoop oprecht dat de rest van het gezin de pot verder heeft leeggegeten (al tracht ik dat te betwijfelen)

Als dessert (toen had ik natuurlijk terug honger) maakte Bjeurn ook nog vegan chocoladetaart .. en die beviel me wel, al was ze zeer zwaar … ik denk dat we nog enkele dagen dessert hebben (maar begrijp met niet verkeerd, ik klaag niet)

vegan chocoladetaart van minimalist baker

Vegan chocoladetaart (minimalist baker)

Voor de cake

  • 1 1/2 cup (=360ml) amandelmelk (liefst ongezoet)
  • 2 el witte of appelazijn
  • 1 1/4 cup (=307g) appelmoes (ongezoet)
  • 1/2 cup (=120ml) sterke koffie
  • 2/3 cup (=160ml) gesmolten kokosolie
  • 2 el vanille extract
  • 2 cups (=320g) bloem
  • 1 1/3 (=266g) cups (riet)suiker
  • 1 cup (=96g) ongezoete cacaopoeder
  • 2 el bicarbonaat
  • 1 el bakpoeder
  • 1/4 el zout

Voor het glazuur

  • 1 cup (=224g) vegan boter (wij gebruikten bertolli vloeibare margarine)
  • 2 1/2 – 3 cups (280-336g) poedersuiker (wij doen ons suiker in de mixer)
  • 2/3 cup (63g) ongezoet cacaopoeder
  • 1/4 cup (30g) veganchocolade
  • 2 el vanille extract
  • 1/4 cups (60ml) amandelmelk (liefst ongezoet)
  1. Verwarm de oven voor op (175 C) en vet je cakevorm in en strooi er daarna wat cacaopoeder over (zodat je cake straks niet in de vorm blijft plakken)
  2. Mix de amandelmelk en azijn in een grote k ome en laat enkele minuten activeren (maar vraag me niet waarom). Voeg olie, koffie, vanille extract en appelmoes toe en klop tot het mengsel schuimig is.
  3. Voeg bloem, suiker, cacao, bakpoeder, bicarbonaat en zout toe (via een zifter) en breng geleidelijk aan in de kom bij de natte ingrediënten terwijl je blijft mixen. Blijf mixen tot je een gladde massa hebt en de massa creamy en vloeibaar is.
  4. Doe het beslag in de cakevorm en bak voor 25-30 minuten (test of hij klaar is door er met iets in te prikken en te checken of er geen deeg blijft hangen aan de prikker). Laat volledig afkoelen vooraleer aan het glazuur te beginnen.
  5. Maak alvast het glazuur klaar door alle ingrediënten bij elkaar te mixen (chocolade gesmolten natuurlijk) tot een licht schuimige massa. De suiker voeg je als laatste toe en daarmee stop je als de gewenste consistentie en zoetheid bereikt is (toch te dik .. voeg melk toe, weer te dun … voeg weer cacaopoeder of poedersuiker toe … en zo blijven we bezig)
  6. Als de cake is afgekoeld mag je genereus de glazuur aanbrengen.
  7. Nu weer laten afkoelen en je hebt een heerlijke chocoladebom.