Ja lap … we zijn nog maar aan dag 3 en ik zit al met een dag vertraging op mijn verslagen. Dat worden dus 2 blogposts vandaag.

Ik heb echter een goed excuus, een zeer goed vind ik. Gisterenavond nam mijn zusje me mee naar een concert van Roosbeef, een heerlijke madam waar ik (naar mijn doen) redelijk felle fan van ben (ik ben niet zo fannerig). Het was een intiem optreden in een super klein heerlijk zaaltje (Novonov in Hoboken). Zwaar de moeite, ik kan nog enkele dagen nagenieten. Maar enfin, dit ging hier over de veganchallenge.

We zullen beginnen met de nieuwe tips

  • 3 tips van Lies  , ik kan trouwens haar blog aanraden als je “vegan” en “zero waste” boeiende onderwerpen vindt.
    • Onze favoriete melkvervanger is havermelk. Dat kan je ook makkelijk zelf maken. Daarvoor doe je 150 gram haver (en eventueel een snufje zout, kaneel of dadels) als eerste in de blender en voeg er dan de 1 liter water aan toe.2 minuten lang blenden op hoge snelheid. Je kan daarna de melk nog zeven door een kaasdoek.
    • En van deze worstenbroodjes wordt iedereeen wild (inclusief de vleesliefhebbers) 
    • Website tip van de dag : http://www.plantbased.be
  • Een goeie minestrone met pasta en bonen erin doet het hier altijd goed als vegan maaltijd. Je kan er dan nog wat van die nep-parmezaan over strooien (Katrien)
  • Vegan lunchadreskes in Brussel
    • Hanne raadde me de Houtsiplou, op het Rouppeplein aan. Reden dat ik daar niet ging is omdat ik daar wel meer iets ga eten (want aanrader), maar ik associeer dat vooral met de lekkere hamburger met balsamico. Maar idd. Houtsiplou heeft enkele veggie gerechten die je mits weglaten van de kaas veggie kan maken
    • Volgende aanraders zijn allemaal van van mijn klasgenoot. Ten eerste Moonfood, een vegan en bio buffetrestaurant.
    • The Sister voor veganistisch, glutenvrij, lactosevrij en biologisch eten en drinken. Met biologische Belgische bieren, gembershakes met speltbrood of een verse smoothie.,
    • Rachel Bagels & Burgers, de naam spreekt voor zich. Er zijn toch een 5 tal vegetarische gerechten die allemaal vegan worden gemaakt op aanvraag.
    • The Avocado Show, stunning avocado dishes
    • Peck47, al zijn we niet volledig zeker of daar ook iets vegans te krijgen is

Ik moet zeggen dat mijn ontbijt me meer smaakte dan ik verwachtte. Ik begin precies al wat te wennen aan de soyayoghurt. Mijn ontbijt was weer de usual … yoghurt met zaden, noten, muesli en een stuk fruit. De koffie met soyamelk daar kan ik precies nog maar steeds niet aan wennen.

Voor de lunchbokes waren de kinderen waren in hun nopjes met de chocoladehummus die we gisteren maakten.

Ik ging echter lunchen in Brussel tijdens de middag. Ik kan u verzekeren … buitenhuis eten is niet echt gemakkelijk voor een vegan. Ik was mijn compagnie héél dankbaar dat ze rekening met mij hielden. Zeker mijn klasgenoot die tijdens de les een uur naar geschikte restaurants heeft gezocht, gemakkelijk voor mij. Uiteindelijk kozen we voor Rachel burgers&bagels en ik moet zeggen. Toptip !!! Leuk gezellig lunchplekje en een zeer lekkere veganburger. Ik heb me geen moment zielig gevoeld (ik had daar op voorhand wel schrik voor, en mijn gezelschap had op voorhand al medelijden met me)

’s avonds werd het dan een Jamaicaanse curry. Feitelijk niet veel werk, maar het feit dat het een Engels ongekend recept was, maakte het wel wat omslachtiger. Resultaat was een voor mij en Bjeurn zeer geslaagde maaltijd. Liv hoorde ik niet klagen en Vic had weer geen honger want hij had buikpijn van de yoga die hij eerder deed. Het is me duidelijk wie hier thuis het minst open staat voor dit experiment … ik ben er nog niet helemaal uit of ik medelijden moet hebben of niet.

Jamaicaanse curry (origineel recept hier, hieronder wat wij ervan maakten)

  • rijst
  • een halve groene peper (fijn gehakt)
  • 2cm gember (fijn gehakt)
  • 5 teentjes look (fijn gehakt)
  • 2 uien (in kleine stukjes)
  • kruiden
    • mosterd
    • cayennepeper
    • zout
    • koriander
    • komijn
    • kaneel
    • curry
    • kurkuma
  • een blik kokosmelk
  • 400 ml water
  • rode linzen
  • een blik witte bonen
  • spinazie
  • agavesiroop
  • citroensap
  • koriander om te garneren
  1. Rijst koken in een aparte pot (of gewoon sebiet mee toevoegen in de pot met de rest, met eventueel wat extra water)
  2. Ajuinen, groene peper, gember en look fruiten in olie
  3. De kruiden erbij voegen
  4. Kokosmelk, water en rode linzen toevoegen
  5. Eens de kokosmelk kookt, de witte bonen (uitgelekt) toevoegen en nog een 10tal minuten laten doorkoken
  6. Op het einde de spinazie toevoegen en doorroeren
  7. Naar smaak citroensap / agavesiroop toevoegen
  8. op het bord scheppen en garneren met koriander (als je het zeepgen niet hebt)