De tips van vandaag verzameld … ik denk dat ik ze allemaal heb, niet gemakkelijk met al die kanalen, blog, facebook, instagram, het echte leven, ….

  • Als broodbeleg geschikt voor kinderen zou hummus met honing (of neen, neem agavesiroop of ahorn want honing is ook niet 100% vegan) erop een goed idee zijn (Tx Maxime van mijn klas)
  • Havermelk is lekkerder dan soya- en amandelmelk (volgens Vicky)
  • Rijstmelk is ook een aanrader (met havermout) (An)
  • Croque met vegan kaas van violife (Delhaize) als alternatief voor boterham met gesmolten kaas (Caroline)
  • Kokosyoghurt kan je als starter gebruiken om zelf yoghurt te maken. Of je kan zelf kokosyoghurt maken van kokosmelk door probiotica toe te voegen (textuur is dan wel een uitdaging) (Vanessa)
  • Dit recept voor broodpudding met appel en speculaas, nen topper bij Lies thuis.

De uitdaging was beperkt voor mij vandaag, ik had een vastendag (5/2 dieet) en dan eet ik sowieso al héél weinig en wat ik dan eet zijn voornamelijk groenten en fruit.

Vic werd deze morgen droevig toen Bjeurn zijn brooddoos ging klaarmaken, hij wou geen appelspread, geen guacamole, geen kaasvervanger, … feitelijk wou hij gewoon zijn boke met kaas. We vonden een mooi alternatief in confituur … iedereen content, het is immers niet de bedoeling dat de kinderen een trauma overhouden aan ons experiment.
Liv was gelukkig content met haar appelspread.

Voorts is de bananencake van gisteren natuurlijk al op en er werd ook nog eens hevig geruzied tussen de kinders voor de laatste abrikozenflap.

Als avondeten was het vegan spagetti, niets wat we anders ook niet maken. Spagetti met geplette linzen en gerookt paprikapoeder als vleesvervanger (ooit geleerd van Dietemiet).

Om de drama’s voor het boterhambeleg ’s middags te vermijden hebben we ’s avonds ook nog chocoladehummus gemaakt. De kinderen mochten de lepels aflikken en keurden het beleg voor morgenmiddag goed.

En waarom nu die foto van die kat onder een kast hierboven?
Wel zie hier Boy … onze nieuwe huisgenoot die we gisteren adopteerden. Boy is vrijgesteld van de veganchallenge, ah ja … wij moeten van veganchallenge doen om zijn ecologische voetafdruk in dit gezin te compenseren.


Chocoladehummus (hier gevonden)

Samen in de blender tot een gladde massa: 100g kikkererwten, 2el tahin (sesampasta) of amandelpasta, 1/2 tl vanilleextract, 2 el agavesiroop, 3el cacaopoeder (ongezoet … niet uit de gele doos), indien nodig wat water om lopender te maken.