De veganchallenge zit erop, 7 dagen vegan … wat doet dat met een mens?

Wel … allereerst heeft deze week het wel wat voorbereiding gekost, aan Bjeurn dan, want hij was de initiatiefnemer. Recepten zoeken, de exotische ingrediënten aankopen … allemaal zijn werk.

Een héél deel van de producten konden we wel in onze vaste winkel (de Colruyt) kopen, maar voor sommige dingen moesten we dan weer in de bioplanet zijn, of zelfs elders zoeken (edelgistvlokken en kala namak).
Ik ben er wel van overtuigd dat eenmaal je het gamma wat kent, dat het allemaal wat gemakkelijker gaat. Jezelf een nieuwe gewoonte aankweken is nooit de gemakkelijkste weg.

Voorts was het koken ook wat omslachtiger, maar misschien vooral omdat we meestal vanaf Engelstalige recepten vertrokken, dikwijls met cups, °F, en ingrediënten waarvoor ik google translate nodig had.

Ik (en ik denk dat ik voor mijn huisgenoten ook kan spreken) had het niet direct moeilijk met het missen van vlees. Wij koken immers thuis zo goed als altijd vegetarisch omdat Liv vegetariër is en wij bijgevolg flexitariërs. En ik voel me daar wel goed bij … geen vlees thuis en op een ander niet te moeilijk doen.

Ik had het wel ongelooflijk moeilijk met het missen van kaas en yoghurt. De vervangers die wij kochten konden dat gemis niet compenseren. De kinderen waren ook niet zo gediend met de alternatieven voor tussen de boterham, Vic is ne kaasman en Liv zweert bij veggie (maar niet vegan) kipcurry. Guacamole en onze andere alternatieven konden hun niet gelukkig maken en uiteindelijk werd het confituur, een veganistische chocoladehummus en een appelhummus dat ze op hun boterham smeerden. Maar van ganser harte was dat niet.

Ik vond dat er tijdens de veganweek lekker gekookt werd, maar de kinderen vonden dat dan weer niet … te exotisch waarschijnlijk.

Wat me wel opviel is dat het helemaal niet gemakkelijk is om buitenshuis veganistisch te eten. Ik ging 1 keer lunchen en toen heb ik speciaal gezocht naar een geschikt adres, maar ik doe zo’n dingen liever spontaan. Ik ging ook 2 keer brunchen (dit is uitzonderlijk … normaal is mijn leven zo niet zo bourgondisch) en toen heb ik zelfs niet geprobeerd om dat vegan te doen. Als ik dat zou willen doen hebben had ik me héél zielig gevoeld.

Een volgende keer … want ik zie dat wel nog eens zitten … dan zoek ik gewoon tussen alle tips die jullie me gaven en die in de verslagen van deze veganweek gebundeld zijn. Genoeg inspiratie !!!
Al denk ik dat ik eerder een vaste vegandag in de week ga inplannen.

Volledig en strikt vegan gaan dat zie ik me nog niet zo snel doen, soms wil ik gewoon dat alles vlot loopt en dat ik niet teveel moet nadenken.
Maar er is zeker ruimte voor meer vegan in mijn leven !!!

Nen dikke merci trouwens voor al jullie tips xxx