Veganchallenge – Mijn conclusie

2019-01-23T17:51:34+00:00januari 25th, 2019|Categories: Lifestyle|Tags: , , |2 Comments

De veganchallenge zit erop, 7 dagen vegan … wat doet dat met een mens?

Wel … allereerst heeft deze week het wel wat voorbereiding gekost, aan Bjeurn dan, want hij was de initiatiefnemer. Recepten zoeken, de exotische ingrediënten aankopen … allemaal zijn werk.

Een héél deel van de producten konden we wel in onze vaste winkel (de Colruyt) kopen, maar voor sommige dingen moesten we dan weer in de bioplanet zijn, of zelfs elders zoeken (edelgistvlokken en kala namak).
Ik ben er wel van overtuigd dat eenmaal je het gamma wat kent, dat het allemaal wat gemakkelijker gaat. Jezelf een nieuwe gewoonte aankweken is nooit de gemakkelijkste weg.

Voorts was het koken ook wat omslachtiger, maar misschien vooral omdat we meestal vanaf Engelstalige recepten vertrokken, dikwijls met cups, °F, en ingrediënten waarvoor ik google translate nodig had.

Ik (en ik denk dat ik voor mijn huisgenoten ook kan spreken) had het niet direct moeilijk met het missen van vlees. Wij koken immers thuis zo goed als altijd vegetarisch omdat Liv vegetariër is en wij bijgevolg flexitariërs. En ik voel me daar wel goed bij … geen vlees thuis en op een ander niet te moeilijk doen.

Ik had het wel ongelooflijk moeilijk met het missen van kaas en yoghurt. De vervangers die wij kochten konden dat gemis niet compenseren. De kinderen waren ook niet zo gediend met de alternatieven voor tussen de boterham, Vic is ne kaasman en Liv zweert bij veggie (maar niet vegan) kipcurry. Guacamole en onze andere alternatieven konden hun niet gelukkig maken en uiteindelijk werd het confituur, een veganistische chocoladehummus en een appelhummus dat ze op hun boterham smeerden. Maar van ganser harte was dat niet.

Ik vond dat er tijdens de veganweek lekker gekookt werd, maar de kinderen vonden dat dan weer niet … te exotisch waarschijnlijk.

Wat me wel opviel is dat het helemaal niet gemakkelijk is om buitenshuis veganistisch te eten. Ik ging 1 keer lunchen en toen heb ik speciaal gezocht naar een geschikt adres, maar ik doe zo’n dingen liever spontaan. Ik ging ook 2 keer brunchen (dit is uitzonderlijk … normaal is mijn leven zo niet zo bourgondisch) en toen heb ik zelfs niet geprobeerd om dat vegan te doen. Als ik dat zou willen doen hebben had ik me héél zielig gevoeld.

Een volgende keer … want ik zie dat wel nog eens zitten … dan zoek ik gewoon tussen alle tips die jullie me gaven en die in de verslagen van deze veganweek gebundeld zijn. Genoeg inspiratie !!!
Al denk ik dat ik eerder een vaste vegandag in de week ga inplannen.

Volledig en strikt vegan gaan dat zie ik me nog niet zo snel doen, soms wil ik gewoon dat alles vlot loopt en dat ik niet teveel moet nadenken.
Maar er is zeker ruimte voor meer vegan in mijn leven !!!

Nen dikke merci trouwens voor al jullie tips xxx

2 Comments

 1. Marianne 25 januari, 2019 at 08:41 - Reply

  Heel herkenbaar! Ik ben begonnen met het bijhouden van de geslaagde vegan recepten, zodat we in ieder geval 2x per week een vegan maaltijd op het menu hebben staan, verder regelmatig vegetarisch. Vlees en vis blijft ook op het menu, aangezien man en dochterlief daar dikke fan van zijn en eerlijk is eerlijk ik kan dat af en toe ook erg waarderen.

 2. Nele 25 januari, 2019 at 09:19 - Reply

  nog plaats voor een receptje bij je verzameling ?
  hier favoriet voor een vegan warme maaltijd, goulash, het is onze versie van een recept van Miki Duerinck en Kristin Lybaert.

  water opzetten en pasta koken zoals gewoonlijk, een soort die goed saus opneemt …
  dikke ajuin in stukjes en stoven, met wat look geperst erbij. daarbij een bakje in vieren gesneden paddestoelen, en een rode en gele paprika in stukjes. even stoven. kruiden met komijn (yummie!), paprika en oregano en een doosje tomatenstukjes erbij laten sudderen.
  ondertussen seitan (voor ons deze http://maya-seitan.be/nl/producten/seitan ), in blokjes snijden en even aanbraden in een pan. olijven in stukjes snijden, in de helft, of nog wat kleiner naargelang wat je graag hebt. olijven bij de saus en tenslotte de even voorgebakken blokjes seitan erbij. kruiden met zout en peper naar smaak.

  voilà, pasta met goulash. je moet ervan houden, warme olijven, maar if so, dan is die wel een gesmaakt en eenvoudig recept vind ik. bij ons zit er steevast één hele olijf in de saus en wie die dan heeft, heeft geluk 🙂

  smakelijk !

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.