KIDS-ID_superheros

Voor iemand die zo georganiseerd is als ik (beweer te zijn), heb ik wel een serieuze steek laten vallen.

De kidsID namelijk, hieraan dacht ik een dikke week op voorhand. Dinsdagavond 3 juli stuurde ik een mailtje naar de gemeente om de opties te bekijken. Het antwoord was het volgende

De aanmaak van een KIDS ID kan 2 tot 3 weken in beslag nemen.
Een spoedprocedure is mogelijk en kost €110 (dag aanvraag + 3) of €175 (dag aanvraag + 2).
U kan ook eventueel een reispaspoort aanvragen. De levertermijn bedraagt hiervoor 8 werkdagen (2 weken en kost €41)

Wat googelen leverde me ook op dat het kind aanwezig moet zijn bij de aanvraag en dat je een geldige pasfoto nodig hebt (doeme toch, die schoolpasfoto’s met hun lelijke achtergrond kunnen ook al niet dienen).

Even overwoog ik om zonder kids-ID te vertrekken, maar met een doortocht door Zwitserland zagen we dat niet echt zitten. Eén weekend heb ik er over nagedacht en tegen iedereen over zitten mopperen tot ik besloot “Zet u erover, betaal dat gewoon , en stop met zagen”

Vermits ik werk en de kinderen naar de speelpleinen gaan, was enkel de dinsdagavond als het gemeentehuis lang open is een optie. Een simpele rekensom ‘dinsdag +3 dagen=vrijdag’ leerde me dat ik €110 per kind moest betalen en dat we dan volgens plan … maandag in de vroegte konden vertrekken.

Dinsdagavond dus maar de drukte in ’t gemeentehuis trotseren, want natuurlijk komt iedereen liefst buiten de werkuren.

Maar … MISPOES. Op de gemeente wisten ze me te vertellen dat ze woensdag gesloten waren (ah ja, 11 juli, op mijn werk is dat geen feestdag, dus die was ik vergeten in mijn rekensom) en dat die 3-dagen regel enkel telt als je voor 15u komt (dat kon ik niet weten). En zo was het ineens +2.

nieuwe opties
Afhalen vrijdag 13juli -> €210 per kind (met een internationale reispas met spoedprocedure)
Afhalen maandag 16juli om 10u -> €110 per kind
Afhalen dinsdag 17 juli om 10u -> €175 per kind

Mijn brein ging aan volle toeren. Ik probeerde nog te onderhandelen (spoedprocedure +2 dagen voor de prijs van één van +3 dagen), maar onderhandelen is iets wat je op de gemeente dus niet moet proberen.
Ondertussen lag Liv op de grond en krijste de boel bijeen omdat ze dacht dat ze zo’n pakje ging krijgen zoals de kindjes op de flyer (zie foto), en stond Vic aan mijn been te jengelen dat hij pipi moest doen (en hij had dat al in de auto ook gezegd, dus ’t moet wel héél dringend geweest zijn). En kon ik alleen maar denken ‘fuck, da’s veel geld’

Even nadenken en de man consulteren tijdens Vic zijn plaspauze. Bjeurn vond dat we het toch maar moesten betalen, en ik bleef het gewoon decadent veel geld vinden. Terug aan de balie bestelde ik 2 kidsID’s zonder spoedprocedure voor €6. En ik voelde me opgelucht.
Nieuwe opties … andere bestemming, of omrijden via Frankrijk (en voor €420 kan je natuurlijk al een eindje omrijden)

Héhé, ik weet dat ik te laat was met de aanvraag, en ik had het moeten weten, maar toch kan ik me geweldig ergeren aan de hele administratieve malemolen.
Ik ben immers niet de eerste en zeker niet de laatste die beroep zal moeten doen op de spoedprocedure voor de kidsID. (naar ’t schijnt gebeurt dat zelfs in de beste families hé Annick)
Ik begrijp niet waarom ze dat ding niet verplicht maken en direct meegeven met de geboorte, en u  waarschuwen als het vervallen is. Want dat wist die man van de gemeente me ook te vertellen, dat veel mensen op reis willen vertrekken en te laat merken dat hun kids-ID niet meer geldig is.
En ik snap ook niet waarom dat ding 2 à 3 weken tijd nodig heeft om aangemaakt te worden, dat in deze moderne tijden.

Ik zeg het u … vakantie = 2 weken stress + 2 weken genieten. Dit heeft volgens mij hetzelfde resultaat als 4 weken werken.
Neen … nu serieus … ik kijk er serieus naar uit, naar die vakantie.