Beste Jeroen,
is ‘ dagelijse kost ‘ wel degelijk dagelijkse alledaagse kost?
Als ik een alledaagse weekdag beschouw
- Ik vertrek op het werk (natuurlijk weer een uur later dan ik me had vooropgesteld)
- Eens de stress van me afvalt, overvalt me een volgende vraag ‘wat gaan we eten? Wat hebben we in huis? Zit er nog iets in de vriezer?’
- Ik haal de kinderen af op de kribbe en bij de mamie en nog voor ik hen de auto in heb gehesen (ze zijn nogal zwaar) beginnen ze al te huilen (moe, weet je wel)
- Soms klinkt de vraag ‘Wat gaan we eten?’ … ‘Dat weet ik nog niet’, blaf ik terug.
- Thuis aangekomen is er één ontroostbaar, dus moet gepakt worden en de ander wil dat ik meespeel met de duplo (en dan zou ik ook liever doen … die trein en het poppenhuis zijn echt geweldig)
- Dus ja … dan huilen ze beide
- Ik zet ze op een keukenkruk en begin eraan
- race tegen de tijd en ondertussen nog kindjes voorzien van melk en liefde
- het zal je dus niet verbazen dat er regelmatig iets aanbrandt.
dan lukt het mij niet om daarin nog één van uw receptjes te bereiden
Beste Jeroen,
kan je geen categorie ‘snel klaar en weinig omzien naar’ in je programma toevoegen. Simpel, (vrij) gezond en nog nen belangrijke … afgestemd op de smaakpapillen van kinderen.
Beste Lezers,
ik vraag niet veel jullie goede raad, maar nu heb ik jullie echt nodig, want op ’t gebied van koken heb ik echt mijn draai nog niet gevonden.
Wat is jullie ‘snel klaar en weinig omzien naar’ recept?
Ik herken dit fenomeen uit het tijdperk dat ik nog niet thuis werkte. Ik maak één van de dagen werk van een uitgebreid antwoord, zodra ik wat meer tijd heb, want zit nu weer met een vreselijke deadline…
@lichtindeduisternis: daar hou ik je aan ;-)
Eéntje dat ik dan gebruik: aardappelschijfjes met preiringetjes en wortelschijfjes in een microgolfkom met een beetje water. Microgolven tot het half klaar is. Dan vis uit de vriezer erbij en verder microgolven tot alles gaar is. Ondertussen een vissausje (kant en klaar of poeder uit een zakske) opwarmen op ’t vuur. ’t Is een beetje een smoske, maar lekker en weinig omzien naar.
Ook regelmatig: patatjes (uit een zakske) afbakken, een groentenburger/quornvleesje/vleesje erbij en rauwkost.
Niet het meest gezonde, maar kom:
Pasta koken en champignons bakken. Dat bij elkaar gieten en daar een grote pot mascarpone + een knorr-kippenbouillonketeltje bij. Even roeren en klaar! Je kunt zelfs nog zot doen en er nog kip bij bakken, of pijnboompitten roosteren.
Herkenbaar. Hierbij een makkelijk, lekker, snel en gezond recept:
Tortellini met spinazie (recept per persoon)
Ingrediënten:
125 gr Tortellini
0.5 ui
1 teen knoflook
300 gram spinazie of 150/200 gram pp diepvries
zout
peper
3 theelepel pesto, groen
1 eetlepel olie
20 gram kaas, geraspt
type gerecht: vegetarisch
bereidingstijd: snel
moeilijkheidsgraad: makkelijk
type keuken: Italiaans
Tortellini met spinazie bereiding:
Kook de tortellini gaar. Laat de pinazie in ongeveer 5 min. in een grote pan water slinken. Laat dit daarna uitlekken in een zeef. Snipper de ui. Verhit olie en fruit de ui. Pers de knoflook uit in de pan. Roer de spinazie en de pesto door de ui. Breng de spinazie op smaak met zout en peper. Serveren met geraspte kaas.
Onze kinderen smullen ervan (en ons vriendje-dat-niks-lust deed en doet dat ook!) In plaats van pesto kun je ook knoflookroomkaas (bv boursain) doen. Onze jongste reageerde een jaartje geleden nogal heftig op pesto via haar luier;)
Succes!
Zeer herkenbaar. En er is maar 1 ding dat dat verhelpt: een hele ijskast vol eten hebben. Alles gewoon in huis hebben want ah ja, als je nog moet winkelen, nadenken, kinders troosten, etc. dan lukt zelfs dagelijkse kost niet.
Lees: ik faal dagelijks wegens geen overvolle ijskast….
Nog eentje snel en makkelijk, wel even wachten (en met duplo spelen) of vantevoren klaarzetten:
Pakje celavita aardappelstje bistro gekruid (zo heten ze in nl)
Pakje zuurkool
Eieren
Geraspte kaas
Bereiden:
– Prik gaatjes in de celavita zak en doe hem 5 minuten op vol vermogen ind e micro (zo noemen jullie magnetron toch?)
– Knip het hoekje van de zak zuurkool af en knijp het vocht eruit (dan is het minder zuur, en meer kindvriendelijk)
– Haal de zuurkool uit de zak en snij of knip hem in stukjes
– Meng de aardappels na de micro met de geknipte zuurkool
– Doe het mengel in een ovenschaal
– Kluts de eieren, giet ze over het mengsel en strooi de geraspte kaas erover
– 20 minuutjes op 200 graden en klaar!
Eet smakelijk!
aha,
pastaschelpjes met erwtjes,munt , parmezaanse kaas en spekblokjes. kan in de microgolf gemaakt worden (de tupperware-truc) en zelfs op een gewoon vuur binnen de 20 minuten klaar. (origineel is het van jamie oliver) zalig lekker
400 g pastaschelpjes
200g gerookte spekblokjes
300g diepvrieserwten
1 bosje munt
room
150 gr Parmezaanse kaas
peper en zout
pasta koken
spekblokjes bakken, diepvrieserwtjes bijdoen met een beetje room laten pruttelen
munt snijden. parmezaan raspen,
Meng alles goed door elkaar en werk af met de kaas.
Giet de spirelli af en meng met de saus.
smakelijk!
Mijn Siebe-wilt-niet-neergezet-worden-reddingen zijn:
Groentenreepjes of een soepgroentenmengeling kant en klaar uit de diepvries in een pot dan daarbij rijst en dubbel zoveel water als rijst en een bouillonblokje, eventjes op een hoog vuur tot het deksel warm is en dan op een laag vuurtje laten sudderen totdat de rijst al het water heeft opgenomen en gaar is. Niet meer in roeren, als het toch aanbrand is enkel het onderste stukje aangebrand :-)
Daarbij bak ik dan een omeletje of visstick of als het echt rampzalig is doe ik bij de rijst en de groentjes wokstukjes vis (ook diepvries oa bij colruyt).
Nog zo’n topper is spinaziestoemp met visstick en dan (bij geen kans om aardappelen te schillen) pakjes puree rechtstreeks bij de spinazie.
We overwegen een weekmenu op te stellen, om op het moment zelf niet eerst te moeten kijken wat er nog in huis is en wat daarmee te maken valt.
Enkele suggesties:
1) diepvrieszalm in de microgolfoven (met olijfolie), diepvriesbroccoli in kokend water, pasta koken, serveren met gemalen kaas
2) zoals nr 1, maar pizza in plaats van pasta (ze eten dan veel meer vis om nog pizza te kunnen krijgen)
3) worsten met aardappelpuree uit een pakje en diepvriesspruiten
4) kipfillets met tikka massalasaus uit een pot, diepvriesbonen en rijst
5) omelet met diepvriesgroenten (broccoli, bonen, spinazie) en pasta of rijst, indien meer tijd: uien-paprika-gezeefde tomaten-saus
6) altijd een succes bij de kinderen: gegratineerde pasta met kaassaus en hesp + diepvriesgroenten (broccoli, bloemkool, bonen, spinazie, …)
7) spaghetti bolognaise met quorn uit de diepvriezer. Je kan ook gesneden uien en paprika uit de diepvriezer nemen.
8) soep met boterhammen
9) bereide quiche lorraine met diepvriesgroenten
Ik heb er hier een hele resem. Zal ik er alvast twee met u delen? ;)
Tagliatelli met gekookte broccoli, zalm in stukskes gesneden en mascarpone eronder. In één pot of in aparte potten op tafel te zetten.
Ovenschotel met witte vis, boursin cuisine erover gesmeerd, daarop schijfjes tomaat en geraspte kaas. In den oven tot de vis gaar is. Patatten of rijst of pasta erbij.
Tsjakkenbak!
hier maken we heel vaak van die diepvrieszakken groenten klaar: effe in de wok en klaar…
vlees effe ontdooien in microgolf en bakken en ondertussen vlug patatjes klaarmaken en klaar is kees. (meestal iets van een klein half uurtje werk… vooral omdat het vlees effe moet bakken…
Gelukkig zijn er veeeeeeel verschillende groentenmixen te koop en is dochter dol op gewokte groentjes…
Momenteel zit er zelfs gekookte pasta in de diepvries dus gaat het helemaal snel.
Als ze al honger heeft, geef ik haar een appel. Het is absoluut geen gemakkelijke en grote eter en daarmee heeft ze toch weer iets gezonds binnen.
Ik laat haar ook veel doen. Ze wast graag af. Alles is heel proper maar ze is wel nat tot op haar ondergoed. Met dat omkleden verlies dus ook weer wat tijd.
Ik laat haar bv. aardappelen wassen. Pasta overhevelen naar een diep bord in afwachting tot koken. Of gesneden groentjes in een kom doen. Allemaal nutteloze stappen maar ik hou ze zo wel bezig. En ze heeft de indruk te helpen.
Mijn favoriete recept voor het ik-kom-van-de-werf-en-heb-geen-goesting-langer-dan-vijf-minuten-in-de-keuken-te-staan-en-heb-geen-boodschappen-gedaan-gevoel was dit:
een blik tomatenblokjes (die van de Delhaize met kruiden vind ik het lekkerst)
een blik tonijn
twee eetlepels kappertjes
een ui, aangestoofd (en indien ik er de goesting voor had ook wat look)
oregano en basilicum
Uitje aanstoven en dan de rest erbij kappen. Efkes sudderen tot je cappelini (duurt minder lang dan spaghetti) klaar is.
Voor een echt ik-heb-echt-geen-goesting-om-iets-te-doen-en-vul-zo-mijn-pmd-zak-met-lege-connserven-blikken
Een blik couscousgroenten van de Delhaize
een blik kikkererwten
samen efkes doorwarmen.
Water koken, een kommeke vullen met tarwegriesmeel (couscous) en vijf minuutjes afgedekt laten wellen.
Als je toch de indruk wil hebben dat je íets gedaan hebt kan je nog wat harissa bij de groenten doen. Onze dochter lust het toch niet en dan geeft het niet dat het pikant is.
Geen van beide zijn kinderproof in ons geval. De stoemp uit de diepvries van de Delhaize is wel goedgekeurd door haar.
Dat van hierboven met de pasta, broccoli en zalm is inderdaad ook een lekker en snel gerechtje.
ik zweer op zo’n dagen bij rijst en pasta
da’s precies sneller klaar dan patatten
en ik heb dus een overvolle frigo (veel groenten, hespblokjes, geraspte kaas,room,…), een goedgevulde diepvries (soepgroenten, groenten,…) een voorraad blikken (tomatensaus, tonijn, mais, erwten,…)! en dat helpt zeker!
ik hoef mijn ijskast maar open te doen en ik heb al inspiratie :)
zo een bakbroodjes (met groene pesto, mozarella en tomaat) komt hier ook wel eens op tafel als ik geen zin heb om te koken. Lekker en helemaal niet veel werk!
Een hele geruststelling dat er zovelen zijn die dit gevoel herkennen!
Letterlijk klaar in 10 min: pasta koken, prei erbij (zelfde pot –> minder afwas), afgieten en gesnipperde gerookte zalm erbij. Eventueel nog kruidenkaas (bv. philadelphia) toevoegen.
En als uw kinderen graag knippen, kunt ge ze een kinderschaartje geven om hen de zalm in stukken te laten snijden.
2 problemen in 1 opgelost ;-)
Het enige wat hier helpt is in het weekend een weekplanning opstellen en alle boodschappen doen. Als ik dat niet doe, dan loopt het gegarandeerd in ’t honderd.
Wat doet het hier goed en is rap klaar:
1) pureepatajes of pasta met tomaatjes (eten de kinderen hier supergraag) en vis in de microgolf of in de pan.
2) spaghetti (bolognaise of vegetarisch) met saus uit de diepvries maar wel ooit in grote hoeveelheden vers klaar gemaakt
3) rijst met gyros (maar geen volkoren rijst, want die heeft heel lang nodig …)
4) en dan de gewone boerenkost: hier wordt al eens een worstje of hamburger of varkenskotelet gegeten met aardappelen en groenten die alweer uit de diepvries komen maar ooit in onze tuin stonden ….
Geen kinderen alhier, maar toch ook vaak geworstel met snelle maaltijden :-)
Goeie opties:
– Op een dood moment een kilo gehakt tot balletjes rollen, even koken, dan de diepvries in in porties. Op een druk moment portie balletjes uit de diepvries en even opbakken, kriekjes opwarmen, boterham erbij.
– In dezelfde categorie: pensen opbakken met appelmoes en boterham.
– Andere optie: pasta koken met prei of broccoli erbij (alles in 1 pot is minder afwas, zie hierboven), hamblokjes erbij, pot Boursin cuisine erover. Klaar.
Ik heb me ook al een paar keer gewaagd aan de snelle en dagelijkse kost van Jeroen, maar op een of andere manier gaat dat bij mij toch nooit zo snel :-(
Deze week ontdekt (wegens ook een ik-wil-niet-neergezet-worden-prinsje) en superlekker:
Als je bolognaisesaus over hebt (of in diepvries hebt): courgettes in de lengte doorsnijden, middenste uithollen, bolognaise erop, beetje kaas erover en in de oven schuiven…
Rijst koken en voila…
Met de duplo spelen tot het lekker begint te ruiken ;-)
Ik kan het hier ook o zo op mijn zenuwen krijgen als de kinderen hun boekentas nog niet op de grond gezet hebben en al beginnen van ‘wat eten we’ ? Terwijl wij zelf nog maar net thuis zijn !
Ik herken de situatie. Mijn zoontje van 15 maand is ook altijd moe ’s avonds en wil gepakt worden en in de potten kijken…
Als je gepelde scampi’s in de diepvries hebt (bij Colruyt), kan je die op verschillende manieren snel klaarmaken :
– op Thaise wijze met rijst : snij rode paprika in reepjes en laat die blancheren. Terwijl je rijst kookt, begin je de scampi’s te bakken, ca 3 min aan elke kant. Neem de scampi’s uit de pan en doe de de kokosmelk erin(blik of tetrapak), verwarmen maar niet koken. Doe daarbij een koffielepel rode of groene Thaise currypaste (te verkrijgen bij Delhaize) en roeren. Na ca 5 min paprika en scampi’s erbij en serveren met rijst. Als je het wat pikanter wil iets meer currypaste bijvoegen.
– met pasta en tomaten : kook je pasta, bak scampi’s aan (ca 3min aan elke kant) en neem uit de pan, fruit in dezelfde pan fijngesneden ajuin of charlotte, doe er eventueel wat witte wijn in die je laat inkoken (kan ook zonder), doe er ca 2dl room bij, kruid met cayennepeper en gewone peper, na 2 min doe er in stukken gesneden tomaat bij, na ca 4 min kan je eten
– met pasta en courgette : http://www.solo.be/nl/recepten/pasta-in-roomsaus-met-scampi.htm ; lijkt een raar recept maar het valt in de smaak. De pastis geeft de anijssmaak die je ook bij venkel hebt.
Succes!
Als ik in de blok zelf moet koken, moet het snel vooruit gaan.
*Dus wokken, een zakje groenten daarin -groenten vers of uit den diepvries-, kippenreepjes, kalkoen of varkensreepjes erbij en na minder dan tien min heb ik eten. Daarbij eet ik dan meestal couscous, gewoon water in de waterkoker, erover gieten, blokje boter erbij en voila rap eten.
*Wat er ook vaak in de wok vliegt, kippenreepjes of kippenborst in stukjes, dat bakken en dan beetje tomatenpuree, room, kruiden met harissa, curry e.d. dan perzikken of abrikozen uit blik toevoegen, zonder het sap. Soms neem ik dat pas als ik alles op mijn bord heb, afhankelijk of ik zin heb om ze warm te eten. En dan ook die couscous erbij. En op een kleine tien min heb ik eten.
*Worst met appelmoes en gratin patatten, den appelmoes komt uit ne pot, en die gratin patatjes uit den diepvries, gewoon in den oven zetten en klaar na 20 min, geen omkijken naar dus. Met de feestdagen en tot het einde van de maand denk ik, verkopen ze die ook in den Aldi, nen zak met 8 gratins in. Anders koop ik ze in den Delhaize of colruyt in doosjes per 4.
*Witloof in de hesp met gratin, komt gewoon allemaal uit den diepvries, het witloof wordt in het weekend in grote porties klaargemaakt en in aluminium bakjes per portie in de diepvries gestoken. Alles vliegt den oven in en 20 min later heb ik lekker eten.
En als het op 5 min klaar moet zijn, zo gevulde pasta uit de versafdeling, is op 3min klaar met kaas en een tomaten of groentensausje uit ne pot.
Hier komt die:
ingredienten: verse ravioli, brocoli, zalm, ricotta (makkelijk zat alles in het koelvak dus moet je niet zoeken naar de ingredienten in de winkel, bij ons in de spar ligt dat allemaal naast elkaar)
recept: kook eerst de broccoli, in minuut 2 voeg je de ravioli toe, snij ondertussen de zalm in reepjes. Ravioli en broccoli afgieten, ricotta en zalm eronder draaien en klaar in 6 minuten! zelfs met zeurende, zagende, aan je lijfhangende kinderen lukt het!
Voor de rest kook ik veel “vers van het veld van Hak”; aardappelen, appelmoes, rode kool, boontjes, wortelen en erwten: klaar in een wip
Amai, ook ik heb dit probleem. Maar ik sla dit topic wel op bij mijn favorieten!
Dus laat de tips maar komen dames!
wauw zeg, ik had niet verwacht zo snel zoveel reacties te krijgen.
Jullie kunnen er donder op zeggen dat ik ze allemaal uittest en op de weekmenu zet.
wat ik doe (natuurlijk moet ik wel nog maar voor twee koken – maar ’t is gene gemakkelijke: dat andere ding hier in huis) als er snel eten moet zijn is:
allemaal groentjes in een potje (meestal neem ik diepvriesgroenten: direct versneden en al… ratatouille-diepvriesgroenten vind ik dan wel lekker mét wat worteltjes erbij)
look, scheut olijfolie, eventueel een patatje in kleine blokjes erbij… wat kip of stukjes worst, een kippenbouillonblokje en wat italiaanse kruiden
dit alles wat aanstoven, dan op een kruimel- of bladerdeegvel, dit dichtvouwen en dan 20 minuten de oven in:
20 minuten om je rustig met de kindjes bezig te houden, wat op te ruimen, wat te ontstressen, … en dan hebben we tegen zes uur eten!
Beetje zoals je groentetaartjes hieronder, maar toch ook niet :-)
en voor de rest: heb ik al wel eens wat gerechtjes van u geprobeerd die hier staan neergeschreven :-) bedankt daarvoor!!
Nog enkele tips van mijn zusje en mama.
Spinazie met room uit een pakje (diepvries) opwarmen in een pot (ev. met spekjes bij), op eind cashewnoten erbij voegen en even laten meekoken. Pasta koken.
Schikken op bord en mengen met een boursinkaas.
Pilav. Ajuinen fruiten in de pan, varkensvlees toevoegen (in stukjes) en bakken. 1 groot blik tomatenconcentré erbij doen. 1 koffielepel sambal oelek, 1 scheutje ketjap op einde erbij. Sap van een blik (groot blik =4personen, klein blik= 2 personen) perziken bijgieten. 15minuten laten stoven (zorgen dat het niet aanbrandt). Perziken toevoegen. Rijst bakken tijdens het stoven.
Giros bakken, rijst ondertussen koken. Fruit (abrikozen of ananas) met een beetje sap toevoegen.
op het bord mengen.
als je het eerste gerecht hierboven minder vettig wilt, dan kan je geitenkaas ipv boursin toevoegen
Awel se, het weekmenu is hier sinds zaterdag in voegen en het voelt nu al een luxe, vandaag eten we gewoon knolselder puree (overschot van gisteren) met worst en broccoli. Niks meer afwegen van hebben we nu alles wel in huis.
En, de eega maakte zaterdag hutsepot van spruitjes en rookworst en ook al ben ik geen spruitjesliefhebber, het was echt lekker (en niet veel werk): http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/hutsepot-van-spruitjes-met-rookworst
Zo herkenbaar…
Soep is bij ons het toverwoord. De basis: kant-en-klare soepgroenten (veel!), bouillonblokje, handjevol vermicelli of rijst, met water aan de kook brengen en 10 minuten laten koken. Ondertussen afbakbrood in de oven. Variatie kan aangebracht worden door verschillende soorten brood te kiezen of andere groentes (chinese wokgroenten, italiaanse roerbak,…)
En terwijl de soep staat te koken kun je je met de kindjes bezig houden. :)
Mocht er een keer tijd en energie over zijn, vervang ik het brood door pannenkoeken na de soep.
Oh ja, en voor kindjes die geen groentes lusten kun je de soep pureren.
Merguez bakken in een diepe pan (chipolata mag ook), als ze een mooi korstje langs beide kanten hebt mogen ze even op een bord.
In diezelfde pan een ui (in redelijk grove stukken) bakken, een rode, een gele en een groene paprika in stukjes (ook weer niet te klein) bij gooien. Als alles wat gebakken is de merguez (in stukjes van een paar cm) er terug bij, een blikje tomaten in stukjes, hop er ook bij gooien. Als de kindjes niet mee eten mag er een klein glaasje rode wijn bij. Laten sudderen totdat de macaroni, rijst of patatjes gaar zijn. Serveren en klaar.
oh ja, nog vergeten te zeggen: voorgesneden paprika vind je ook in de diepvriezer bij de colruyt.
Met pompoenblokjes uit de diepvries is dit ook lekker en snel:
Quiche met pompoen en feta:
500 gr pompoenblokjes 2 keer 5 minuten op de hoogste stand in de microgolf laten draaien, en tussendoor even roeren.
Laten uitlekken en 6 grote saliebladeren hakken en door de pompoen roeren.
Kruimeldeeg uitrollen, gaatjes in prikken en beleggen met een blok feta in stukjes en de pompoen met salie. Daarna overgieten met een mengsel van 3 eiren en 20 cl room (kruiden met peper en zout).
30 minuten in een oven van 180°
Dag Annelyse,
ik ben een fan van het nieuwe kookboek van Jamie Oliver, Jamie in 30 minutes: volledige menu’s die in 30 minuten klaar zijn. Zelf heb ik ook nog wel enkele recepten die nog sneller klaar zijn.
Pasta met paprika en geitenkaas:
– Paprika’s een half uurtje in de oven tot de schil zwart ziet, laten afkoelen in een kom met plasticfolie erover en daarna het vel verwijderen (kan je op voorhand doen)
– Pasta koken
– Olijfolie in de pijn, teentje look, uitje versnipperen, enkele eetlepels balsamico, paprika’s in reepjes snijden en toevoegen
– Pasta toevoegen, bestrooien met verbrokkelde geitenkaas en peterselie
en mijn tweede recept
Steak met sausje van balsamico
– Steak bakken
– Even in de zilverpapier aan de kant zetten
– Flinke scheut balsamico in de pan van het vlees, laten inkoken
– Balsamico saus op het bord, steak erop, serveren met rucola en parmezaanse schilfers en brood
He
‘blij’ te lezen dat er nog mensen zijn die met hetzelfde worstelen! Heb hier al veel smakelijke dingen zien passeren, die ik zeker eens wil uittesten.
Hier volgen mijn ’tips’:
1. maak een weekmenu (bestellen ev. via iets ala collect & go)
2. bv. voor 2 dagen aardappels, rijst koken (tweede dag bakken of in wokgerechtje)
3. sausen (pasta) of ovenschotels ineens in ’t groot maken en invriezen
enkele topfavorieten:
1. omelet (ev. met restje groenten vd vorige dag en kaas) met rauwkost en brood
2. kant en klare wokmengeling met tofu, woksausje en mie
3. pasta m courgettesaus:
courgette 10 min koken met tuinkruidenbouillon, samen met cashewnoten mixen, kruiden met pezo.
Over pasta gieten, verse basilicum en kaas over strooien. (ev. kan ook gewoon courgette met pakje kruidenroomkaas, kan bij ons helaas niet wegens allergiën)
4. wok met gember, look, sesamolie, ui een stronkje broccoli.
als de broccoli bijna klaar is: restje rijst v gisteren toevoegen, sojasaus: weer bakken, dan geklutste eikes en tomatenblokjes toevoegen (ev. snippertjes zalm) en als eitje klaar is, alles opdienen. ev zoetzure chilisaus bij
veel suc6!
Mijn topreceptjes:
1.
Pasta koken, spirelli’s of penne. Spirelli is sneller klaar.
Ondertussen:
Spekjes bakken (1 pakje herta per persoon, gerookt, zo die met twee delen zitten)
1 tomaat per persoon in blokjes snijden. Eventueel wat peper erop.
Als de pasta klaar is: mengen met spekjes, parmezaanse kaas en pesto.
Indien tijd: voor de spekjes in de pan gaan even wat pijnboompitten roosteren (1min)
2. Grote aardappels die je los kan kopen, schillen (dat gaat heel snel). In kleinere blokjes snijden en in een pot water doen. 20 min laten koken.
een grote bokaal appelmoes in de microgolf opwarmen. Zorg dat je genoeg patatten hebt tov de hoeveelheid appelmoes. Anders wordt het heel er fruitpappig.
Spekjes uitbakken.
Puree maken met de warme appelmoes, de patatten en wat spekvet. Flink krudien met peper, zout en nootmuskaat. Spekjes eronder roeren en lepelen maar. Ideaal voor kindjes (ik weet niet tegen hoeveel kruiden ze kunnen, maar daar valt wel een mouw aan te passen :-)).
indien tijd: een paar – in de fruitmand liggende voor reeds enkele weken – appels of peren met de aardappels meekoken.
3. Tagliatelle koken. Gepelde scampi’s bakken in flink wat kruidenboter (1/2 rolletje) met peper. Een pakje room eraan toevoegen. Mengen met de tagliatelle. Rauwkost en sla erbij geven om het wat gezonder te maken :-).
voila, ik plaats het receptje van Maaike ook hier, zodat ik het zeker niet vergeet te maken
—
deed me spontaan aan een snel gerechtje denken met spinazie (met of zonder room) uit den diepvries?
gehakt, champions (klein snijden), ui bakken
krullekes (of andere pasta) koken
en dan hupsakee smullen maar… of kan ook met wat kaas erover in den oven :)
[…] mevrouw begon erover, gaf een paar links en schreef ettelijke bladzijden, hier werd naar een boel snel-klaar-recepten gevraagd en ik ging terug aan het werk. De laatste tijd kom ik het overal tegen: evenwicht tussen […]
Vis met tomaten uit de oven
In een ovenschotel 1 visfilet per persoon, in diezelfde schotel (of een andere) plakjes tomaat en wat schijfjes ajuin, wat klontjes boter in de ovenschaal,kruiden, in de oven zetten op 180°. Heerlijk en geen werk!
Je kan hierbij puree uit de supermarkt eten, of ook patatjes maken in de oven (duurt wel iets langer dan de vis): krielpatatjes in schijfjes in een ovenschaal, kruiden en olijfolie erover. Heerlijk!
Rijst met curry
Ik neem altijd een zakje currypoeder van knorr waar je melk moet bijdoen. Hierbij kan je appel, stukjes ananas, kerstomaatjes,.. doen
Heerlijk met kip, vegetarische nuggets, voorgepelde scampi’s,…
Blinde vinken met erwtjes en patatjes.
Blinde vinken aanbraden, erwtjes uit blik en geschilde patatjes (niet te groot gesneden) erbij. Eventueel wat kippebouillon erbij als er niet genoeg vocht is van de erwten. 25-30 min laten pruttelen met een deksel er op. Klaar!
In plaats van erwten kan je ook stukken appel en een beetje water toevoegen, en zo kook je de blinde vinken in de appelmoes. De aardappelen kook ik dan wel afzonderlijk.
Smakelijk!
Julie.
[…] eenvoudige receptjes mogen nog steeds hier gepost worden bij de commentaren (lichtindeduisternis moet trouwens ook nog haar belofte nakomen ) […]
[…] ik ben eraan begonnen… het maken van jullie receptjes in chronologische […]
[…] enkele dagen zeer gemakkelijk eten gemaakt en het eind is nog niet in zicht, jullie hebben massaal receptjes gepost (blijven doen, blijven doen) … ik kan dus nog een paar maand voort denk […]
[…] Deze post heeft trouwens ons huishouden nogal veranderd. We maken een weekmenu, shoppen online, kopen veel meer diepvriesgroenten, en hebben altijd inspiratie (althans toch nog voor een tijdje .. en daarna beginnen we weer van voren af aan) […]
[…] enkele dagen zeer gemakkelijk eten gemaakt en het eind is nog niet in zicht, jullie hebben massaal receptjes gepost (blijven doen, blijven doen) … ik kan dus nog een paar maand voort denk ik […]
[…] ik ben eraan begonnen… het maken van jullie receptjes in chronologische […]
[…] eenvoudige receptjes mogen nog steeds hier gepost worden bij de commentaren (lichtindeduisternis moet […]