De volgende stap in onze slaaptherapie is de aanpak naar de kindjes toe vastleggen. En zo kan je kiezen uit 3 verschillende aanpakken voor kindjes met inslaapproblemen (Vic dus)

1. De directe aanpak
Kinderen in bed leggen en de deur pas ’s morgens terug open doen. Uren of desnoods de hele nacht laten huilen.

2.De geleidelijke aanpak
Niet direct reageren op gehuil, pas na 5 minuten reageren. Binnengaan (met licht uit), kindje neerleggen even strelen, niet praten en niet langer dan 1 minuut binnen blijven ook al huilt het kind nog. Volgende keer mag je pas na 7 minuten binnengaan, dan 9 minuten en telkens 2 minuten erbij.

3.De zachte aanpak
Bij uw kind blijven (in een ander bed) terwijl het inslaapt

Hiervoor was onze aanpak een combinatie van de geleidelijke en de zachte. Maar nu kiezen we de geleidelijke aanpak waar we ons ‘consequent’ gaan aan houden.

Extra dingen die we gaan toepassen en tips die we gekregen hebben

  • Avondritueel is zeer belangrijk, dit behouden we maar bereiden we uit met een klokje. Na het bad mogen de kindjes tv kijken tot hun klokje gaat, dan moeten ze zoiezo naar bed.
  • Duidelijk maken wat het avondritueel inhoudt, regelmatig zeggen nu gaan we in bad, dan nog even tv en als het belletje gaat ga je slapen. Flessen moeten dus leeg gedronken zijn tegen het belletje gaat.
  • Als Vic zijn tut wegsmijt krijgt hij hem niet meer terug, dan wordt de tut weggelegd en moet hij zonder de slaap vatten, zo wordt dit machtsspelletje in de kiem gesmoord.
  • Complimenteren na een goede nacht (eventueel werken met stickertjessysteem), zeg iets over een slechte nacht (maar wees niet boos)
  • Je mag slechts 2 keer een bevel geven, hierna volgt een actie (afzonderen, TV uitzetten, geen dessert, ….)
  • Niet praten over de slaapproblemen waar de kindjes bijzijn
  • ‘Consequent zijn’ = de sleutelwoorden

Dit is de aanpak voor Vic zijn inslaapprobleem, voor Liv met haar nachtelijke angsten en nachtmerries is deze totaal ongeschikt. Maar hierover later meer.

Enerzijds waren we teleurgesteld, want ‘de gouden tip’ (waar we stiekem op hoopten) bestaat niet.
Anderzijds waren we ook gerustgesteld, want we waren niet slecht bezig (zoals sommigen ons wel willen aanpraten)
Maar ook zijn we vol goede moed om er deze keer echt verandering in te brengen en héééél consequent te zijn.