Venetiaanse koekjes (Buranelli)

Op een regenachtige dag vond ik dit recept in de ‘Kook’ (het boekje van de spar). In het boekje van de spar stonden deze koekjes samen met Sabayon, wat ik enerzijds een rare combinatie vind, aangezien er in totaal 9 eigelen vereist waren en slechts 1 eiwit.
Ik pakte het wat slimmer/economischer aan en met de 4 resterende eiwitten maakte ik nog chocomousse.

De koekjes waren zeer geslaagd. Laat u zeker niet afschrikken door de anijslikeur en de citroen, deze overheersen de smaak zeker niet, maar geven een ‘boudoir’cachet

Venetiaanse koekjes (Buranelli)

  • 250g bloem
  • 250g fijne kristalsuiker
  • 5 eigelen
  • 1 eiwit
  • 25g boter
  • Snuifje zout
  • 1 eetlepel anijslikeur (ricard, pernod)
  • 1/6 citroen (ik gebruikte een halve geperste limoen
  1. Meng de bloem, de suiker, de eigelen, het opgeklopte eiwit, een snuifje zout en de boter.
    Voeg de anijslikeur en de zeste van de citroen toe.
    Kneed het deeg gedurende 15 minuten.
  2. Laat het deeg ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast.
  3. Haal de deegrol boven en rol het deeg uit (als het teveel plakt, strooi wat bloem op het deeg of op de rol).
    Steek de vormpjes uit
  4. Bak de koekjes gedurende 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180°, tot de koekjes mooi goudgeel gebakken zijn.

TIP: zet je oven niet op stand hete luchtoven, maar op stand ‘conventionele oven’. Een hete luchtoven hard de koekjes immers sneller uit.

TIP2: Hou je aan de 15 minuten baktijd en doe er niet zoals ons 6 minuten bij (en dan al zeker niet in een heteluchtoven) want onze koekjes waren zeer hard, doch eveneens zeer lekker.