De volgende stap in onze slaaptherapie is de aanpak naar de kindjes toe vastleggen. En zo kan je kiezen uit 3 verschillende aanpakken voor kindjes met inslaapproblemen (Vic dus)
1. De directe aanpak
Kinderen in bed leggen en de deur pas ’s morgens terug open doen. Uren of desnoods de hele nacht laten huilen.
2.De geleidelijke aanpak
Niet direct reageren op gehuil, pas na 5 minuten reageren. Binnengaan (met licht uit), kindje neerleggen even strelen, niet praten en niet langer dan 1 minuut binnen blijven ook al huilt het kind nog. Volgende keer mag je pas na 7 minuten binnengaan, dan 9 minuten en telkens 2 minuten erbij.
3.De zachte aanpak
Bij uw kind blijven (in een ander bed) terwijl het inslaapt
Hiervoor was onze aanpak een combinatie van de geleidelijke en de zachte. Maar nu kiezen we de geleidelijke aanpak waar we ons ‘consequent’ gaan aan houden.
Extra dingen die we gaan toepassen en tips die we gekregen hebben
- Avondritueel is zeer belangrijk, dit behouden we maar bereiden we uit met een klokje. Na het bad mogen de kindjes tv kijken tot hun klokje gaat, dan moeten ze zoiezo naar bed.
- Duidelijk maken wat het avondritueel inhoudt, regelmatig zeggen nu gaan we in bad, dan nog even tv en als het belletje gaat ga je slapen. Flessen moeten dus leeg gedronken zijn tegen het belletje gaat.
- Als Vic zijn tut wegsmijt krijgt hij hem niet meer terug, dan wordt de tut weggelegd en moet hij zonder de slaap vatten, zo wordt dit machtsspelletje in de kiem gesmoord.
- Complimenteren na een goede nacht (eventueel werken met stickertjessysteem), zeg iets over een slechte nacht (maar wees niet boos)
- Je mag slechts 2 keer een bevel geven, hierna volgt een actie (afzonderen, TV uitzetten, geen dessert, ….)
- Niet praten over de slaapproblemen waar de kindjes bijzijn
- ‘Consequent zijn’ = de sleutelwoorden
Dit is de aanpak voor Vic zijn inslaapprobleem, voor Liv met haar nachtelijke angsten en nachtmerries is deze totaal ongeschikt. Maar hierover later meer.
Enerzijds waren we teleurgesteld, want ‘de gouden tip’ (waar we stiekem op hoopten) bestaat niet.
Anderzijds waren we ook gerustgesteld, want we waren niet slecht bezig (zoals sommigen ons wel willen aanpraten)
Maar ook zijn we vol goede moed om er deze keer echt verandering in te brengen en héééél consequent te zijn.
Dag Annelyse,
volgens mij kan datgene wat je uit liefde voor je kind doet nooit ‘slecht’ zijn. Maar een stukje bevestiging kan geen kwaad natuurlijk!
Succes en sterkte met het volhouden van het consequent zijn!
groet Wiek
Van al die aanpakken vind ik de laatste het minst vermoeiend voor mezelf en zodus pas ik deze al veel te lang toe,… ge zijt een watje of ge zijt het niet hé.
Sterkte ermee, lijkt me erg moeilijk. Ik zou voor de geleidelijke aanpak gaan, Hier hadden we een-steeds-uit-bed-komer. Is een geweldig leuk spel als je rond de 3 bent: dan komen papa en mama je steeds pakken en achterna zitten! Daar de consequente aanpak gekozen: 2 keer ‘gezellig’ terugleggen (terugpraten, knuffel geven, kusje, instoppen), maar vanaf de 3e keer de zwijgende aanpak (terugleggen, toedekken, weggaan en deur dicht). Er zijn avonden geweest dat we zo’n 30 tot 40 keer zwijgend terug konden leggen, maar dat duurde hooguit steeds een week en nam dan af en toe weer toe. Nu komt hij er sporadisch nog uit. Meestal als we een te spannend of geen verhaal hebben voorgelezen (2 verhaaltjes, behalve als hij cht helemaal niet luistert tijdens omkleden, wassen etc, maar daar hebben we uiteindelijk ook onszelf dus mee…)
Misschien kun je het tv kijken vervangen door verhaaltje voorlezen. Is rustgevevender dan tv kijken.
Het verhaaltje voorlezen doen wij samen in bed, na het tv-kijken … en voor het bed.
Tja, dienen TV daar kunnen we niet meer onderuit.
Heel herkenbaar inslaap problemen.. Mijn zoon wordt in november 4 jaar. Ik weet niet hoe oud jouw kinderen zijn, kon ik zo snel niet vinden. Een tip van een goede vriendin (die ook ontwikkelingspsycholoog is) was ook een vast ritueel, met duidelijk elke keer aangeven: bv we gaan zo naar boven, dan tandenpoetsen, dan naar de wc en dan 1 verhaaltje. Bleef hij eerst soms 1,5 uur (!) zijn bed uit komen, na de nieuwe aanpak sliep hij na 15 minuten. Helaas niet altijd.. Hij heeft moeite de dag achter zich te laten. Verder droomt hij nu veel, is dan heel bang en soms daarna lang wakker. Heel herkenbaar dus..
Deze week heb ik het boek: “Tussen tandenpoetsen en slapen gaan” gekocht. Leuke opdrachten staan erin, mijn zoon vindt het erg leuk. Ben net begonnen, lijkt goed te zijn.
Succes! Ik hoop dat iedereen snel goed kan slapen..
Er bestaat misschien niet één gouden tip, maar dit rijtje tips samen komt toch aardig in de buurt van goud, denk ik. Ik duim dat het plan werkt!
Lastig he, maar t is inderdaad even op de tanden bijten he! Komt wel in orde!
Mijn dochter had ook slaapproblemen, alez, ze was nog heel klein ze, maar ze lag altijd maar te krijsen. We hebben toen stukken uit het boek ‘regelmaat en inbakeren’ toegepast. Dus ook telkens hetzelfde doen en toen heb k haar ook in een pucka-baby gestopt (inbakerdoek) en na een week was het stukken beter. Maar t is in t begin wel lastig he!
Hou de moed er in he!
Amai, chapeau voor jullie immense geduld…
Ik vind het verschil tussen de directe aanpak (die ik zelfs ik nogal wreed vind) en de geleidelijke aanpak (waar ik vanzeleven geen geduld voor zou hebben) wel erg groot.
Ik hoop dat jullie snel resultaat hebben…
wij zijn ook al effe bezig om een goed patroon te vinden, we ging ook voor de geleidelijke aanpak.
Ondertussen zijn ze (de tweeling) 2 jaar en hebben ze een groot bed en het is super om daar telkens weer uit te komen!! Oplossingen voor dat spelletje? Want dat is echt een spel voor hen. Wat we ook proberen …. elke dag opnieuw ….
Hier hebben we ook slechte slapers (van 4 en 5 jaar)
In feite is de jongste het ergst, we hadden werkelijk alles geprobeerd, rituelen, belonen, en vooral consequent zijn….
maar helaas niets bleek te werken, enfin, wat inslapen betreft wel…
maar de nachtelijke angsten die bleven.
Totdat iemand opmerkte dat sommige kinderen het heel moeilijk te hebben om de prikkels van overdag te verwerken…..
Wat wij deden:
1. we legden ze samen op de kamer (je moet niet bang zijn jullie zijn met twee)
2.Ze hebben beiden een lampje (paddestoel) en dat mogen ze de hele nacht laten branden als ze dit willen.
2. we bannen zoveel mogelijk negatieve prikkels, zeker vlak voor het slapen gaan (bij ons dikwijls afkomstig van de tv of een te “griezelig” verhaal)
vb. de smurfen en wickie de viking kunnen niet maar pipi langkous is prima….
we laten ze nu even tv zien voor het eten, maar net voor het slapen doen we iets anders,vb een beetje kleuren (helpt verwerken), een boekje lezen, samen een (rustig) spelletje doen, in bad gaan,….
Het zal een beetje zoeken zijn maar het gaat jullie zeker lukken!
veel succes!
succes!!!
hier is een bezoekje aan de osteopaat heilzaam geweest, ik heb net twee nachten mogen doorslapen hihi…
en bij het loslaten van de dag helpt het hier enorm om dochter na een kruidenbad (hop en lavendel) in te masseren met gewone babyolie… blijkbaar doet dat heel erg deugd want dochter gaat nu veel rustiger slapen dan een maand geleden. en de rest van de avond is hetzelfde gebleven…
Ik las er net een artikel over:
http://www.6minutes.be/NL/Artikel.aspx?ArtikelID=19981&RubriekID=11&UserID=11&ab=163040
Opvallend:
– Fysiek passieve kinderen doen er veel langer over om ’s avonds in slaap te vallen. Elk uur dat ze zitten, is goed voor drie minuten extra tijd die het kost om de slaap te vinden.
– Voldoende slaap voor kinderen is belangrijk omdat een slaaptekort in verband wordt gebracht met obesitas en, meer voorkomend, ondermaats cognitief presteren en onvoldoende fit zijn.
– Een meerderheid van de kinderen doet er zelfs drie kwart uur over om in slaap te komen, gemiddeld bedraagt de indommel tijd 26 minuten.
– het is wel belangrijk dat ze een uurtje voor bedtijd worden ingetoomd. Een vast ritueel met daarin een warm bad en een bedtijd verhaal is ideaal om tot rust te komen. Daarna moet het kind wel in een verduisterde kamer terechtkomen
(al zie ik nu niet meteen de overeenkomsten met Liv en Vic, uitbundig en actief als ze zijn…)
@Marjan: misschien wel een beetje obees :-)
@madebykk: ik denk daarover iets in ons foldertje staat, ik zal ’t nog eens nalezen en anders scan ik het maandag eens in en stuur ik het door
Allé, merci iedereen voor de tips en het medeleven … we geraken er wel door, maar eindigen misschien wel met minder kinderen dan als wanneer we goei slapers zouden gehad hebben ;-)
amai, knap zeg! Ik krijg het er al benauwd van. Ik vind het knap dat je het zo goed aanpakt en dat jullie zo veel geduld hebben.
Volhouden!
zou tof zijn als ik de gouden tip te pakken krijg, want 2 peuters die telkens proberen te ontsnappen is soms wel een beetje er over!
@Annava: leuk dat je terug bent
@madebykk: ik probeer er morgen aan te denken om ’t in te scannen
Dank u wel voor deze handige tips. Mijn kind slaapt nooit goed in de nacht en hierdoor heb ik ook slapeloze nachten want ik blijf er namelijk bij tot zij in slaap valt. Soms ben ik er namelijk helemaal radeloos van. Ik zal uw methode proberen toe te passen en hopelijk heeft het gauw resultaat. Alvast bedankt!
@pokerface: ik hoop dat je er iets mee bent. Slechte slapers zijn vreselijk. Hier gaat het tegenwoordig zeeeeeer goed (als dat een troost mag zijn, ze groeien er echt wel uit)
In het verleden heb ik hier ook mee te maken gehad en sinds ik enkele maatregelen had genomen zoals de warme bad en het negeren van gehuil zijn ze er heel snel aan gaan wennen. Huilen doen ze nu niet meer.